Image default
Ευρώπη

Τουρκία: Παραιτήθηκε η κεντρική τραπεζίτης – Μιλά για υπονόμευσή της

Η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά της από διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, σύμφωνα με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον προσωπικό της λογαριασμό X.

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών δήλωσε ότι ήταν “προσωπική” απόφαση της Ερκάν να παραιτηθεί. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “έχει πλήρη εμπιστοσύνη και υποστήριξη στην οικονομική μας ομάδα και το πρόγραμμά μας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο υπουργός Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι το πρόγραμμα της τουρκικής οικονομίας θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή. Ο Σιμσέκ δήλωσε ότι ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας θα διοριστεί με δική του πρόταση.

Η Ερκάν, ήταν η πρώτη γυναίκα στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας – και μάλιστα σε ηλικία 41 ετών. Είχε διοριστεί από τον Ερντογάν τον Ιούνιο του 2023. Το ιστορικό της περιλαμβάνει μακρά θητεία στην Goldman Sachs Group Inc. και την First Republic Bank στις ΗΠΑ.

Η παραιτηθείσα δέχτηκε τελευταία έντονη κριτική μετά από δημοσιεύματα σε αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης που υποστήριζαν ότι η οικογένειά της εμπλέκεται στις υποθέσεις της τράπεζας.

Kamuoyunun malumu olduğu üzere 8 Haziran 2023 tarihinden bu yana Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı görevini sürdürmekteyim.

Her bir karış toprağı için bedel ödenmiş bu topraklarda doğmuş, büyümüş, eğitim görmüş bir vatan evladı olarak, bu kutsal görev şahsıma tevdi…

— Hafize Gaye Erkan (@hafizegayeerkan) February 2, 2024

Η ανάρτηση της Hafize Gaye Erkan έχει ως εξής:

“Όπως είναι γνωστό υπηρετώ ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας από τις 8 Ιουνίου 2023.

Ως τέκνο της πατρίδας που γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε σ’ αυτή τη γη, όπου για κάθε σπιθαμή εδάφους πληρώθηκε κι από ένα τίμημα, όταν μου ανατέθηκε αυτό το ιερό καθήκον, ήρθα στη χώρα μου και ανέλαβα το καθήκον μου χωρίς να με νοιάζουν οι ατομικές μου ανάγκες. Εκείνη την εποχή, γνώριζα βέβαια τις δυσκολίες της διατήρησης ενός τόσο σκληρού καθήκοντος ως μητέρα ενός παιδιού που δεν είχε ακόμη ενηλικιωθεί. Προκειμένου να υπηρετήσω το κράτος και το έθνος μας, εργαζόμουν ακατάπαυστα, μέρα και νύχτα. Σε αυτό το σημείο, το οικονομικό μας πρόγραμμα έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Η αύξηση των αποθεματικών μας, τα οικονομικά στοιχεία και οι δείκτες για την κύρια τάση του πληθωρισμού αποτελούν απόδειξη αυτής της επιτυχίας.

Παρά όλες αυτές τις θετικές εξελίξεις, όπως είναι γνωστό στο κοινό, πρόσφατα οργανώθηκε εναντίον μου μια μεγάλη επιχείρηση υπονόμευσης της φήμης μου. Προκειμένου να μην πληγεί περαιτέρω η οικογένειά μου και, επιπλέον, το αθώο παιδί μου, το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμη ούτε ενάμιση χρόνο, από αυτή τη διαδικασία, ζήτησα από τον κ. Πρόεδρο να με απαλλάξει από το καθήκον μου, το οποίο έχω εκτελέσει με τιμή από την πρώτη ημέρα.

Οφείλω ευγνωμοσύνη στον αξιότιμο Υπουργό Οικονομικών που μου έκανε την τιμή να είμαι η πρώτη γυναίκα Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκικής Δημοκρατίας, καθώς και στους συναδέλφους μου με τους οποίους κατέχω αυτή τη θέση για σχεδόν 9 μήνες, ο καθένας από τους οποίους εργάστηκε με μεγάλη αφοσίωση μέρα και νύχτα.

Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή μου προς τον Πρόεδρό μας, ο οποίος μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα και το έθνος μου, που είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά που θα αφήσω στον γιο μου μετά από 22 χρόνια διοικητικής και τραπεζικής εμπειρίας στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ, και ο οποίος δεν απέκρυψε ποτέ την υποστήριξή του κατά τη διάρκεια της θητείας μου.

Με τους θερμότερους χαιρετισμούς μου”.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ερκάν, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ προέβη σε δήλωση λέγοντας ότι η απόφαση ήταν προσωπική.

«Το οικονομικό μας πρόγραμμα, που πραγματοποιείται υπό την ηγεσία του Προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζεται αδιάκοπα και με αποφασιστικότητα», τόνισε.

Χαφιζέ Ερκάν: Με μια «βαλίτσα δάκρυα», κατέκτησε τον κόσμο

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin