Image default
EUROBANK

Η «χρυσή» λίστα των πολυτιμότερων εταιρειών του Χρηματιστηρίου (infographic)

Συνολικά 21 εισηγμένες διαθέτουν πλέον χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 δισ. ευρώ, με την πρόσφατη είσοδο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών να αποτελεί την τελευταία (χρονικά) προσθήκη στον πίνακα των πολυτιμότερων εταιρειών.

Μάλιστα, η συνολική αξία των «21» ξεπερνά τα 77 δισ. ευρώ, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τουλάχιστον 11 εξ αυτών διαθέτουν κεφαλαιοποίηση άνω των 3 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον έξι έχουν κεφαλαιοποίηση άνω των 5 δισ. ευρώ.

Στην κορυφή της σχετικής λίστας συναντούμε την Coca – Cola, η οποία αξίζει περίπου 10 δισ. ευρώ. Στη 2η θέση έπεται η Eurobank (7,1 δισ. ευρώ), η οποία θεωρείται η πολυτιμότερη τράπεζα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Εθνική (6,5 δισ. ευρώ), ο ΟΠΑΠ (6 δισ. ευρώ) και ο ΟΤΕ (5,5 δισ. ευρώ), ενώ αμέσως μετά σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο Mytilineos (5,4 δισ. ευρώ).

Από εκεί και πέρα, στη «χρυσή» λίστα του Χρηματιστηρίου μπορούμε να δούμε την Πειραιώς με αξία 4,7 δισ. ευρώ, τη ΔΕΗ με αξία 4,5 δισ. ευρώ, την Alpha Bank με αξία 4 δισ. ευρώ, την Jumbo με αξία 3,7 δισ. ευρώ και τη Motor Oil, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της φθάνει σε αξία τα 3 δισ. ευρώ.

Στη 12η θέση έχει πλέον παρεισφρήσει το «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο μετά την εντυπωσιακή πρεμιέρα στη Λεωφόρο Αθηνών αποτιμάται σε τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ, προσπερνώντας τα ΕΛΠΕ, τα οποία έπονται στα 2,3 δισ. ευρώ. Τιτάν, Prodea, Tέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Cenergy, Lamda και Aegean καταλαμβάνουν τις υπόλοιπες θέσεις.

Το εντυπωσιακό είναι, δε, ότι πίσω από αυτές υπάρχει μια σειρά εταιρειών, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν σταδιακά να εισχωρήσουν στο κλαμπ του 1 δισ. ευρώ. Ο λόγος για την Ελλάκτωρ, την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και την Intrakat, οι οποίες εφόσον αξιοποιήσουν το ανοδικό momentum της αγοράς, έχουν την ευκαιρία να θέσουν σοβαρή υποψηφιότητα για ένταξη στη λίστα των εταιρειών με δεκαψήφια αξία.

Ας σημειωθεί ότι ως κεφαλαιοποίηση υπολογίζεται η τρέχουσα αξία όλων των μετοχών μίας εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Επομένως, αυτή μεταβάλλεται καθημερινά ανάλογα με την πορεία της μετοχής στο ταμπλό.

Σχετικα αρθρα

Eurobank: Υπεραποδίδει η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο

admin

Eurobank: Improving cross-border transactions with India

admin

Ελληνικά τραπεζικά deals στο Ντουμπάι

admin

Eurobank: Βελτίωση διασυνοριακών συναλλαγών με την Ινδία

admin

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα μεγάλα πακέτα στην Eurobank και τα νέα ρεκόρ στην Κρι – Κρι

admin

Σε μόλις 21 εισηγμένες το 80% της αξίας του Χρηματιστηρίου

admin

Eurobank: Ανακοίνωσε το πρόγραμμα εθελουσίας – Οι όροι

admin

Eurobank: Ανοίγει άμεσα νέα εθελουσία με γενναιόδωρη αποζημίωση εως και πάνω από 180.000€

admin

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα 7 δισ. ευρώ της Eurobank και η αναίμακτη διόρθωση της Intrakat

admin

Eurobank και Πειραιώς χρηματοδοτούν φωτοβολταϊκό έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Πτολεμαΐδα

admin

Eurobank: Έμφαση στις δραστηριότητες του εξωτερικού

admin

Eurobank: Σε λειτουργία τα νέα γραφεία ανώτατης διοίκησης στο κέντρο της Αθήνας

admin