Image default
Τοις Μετρητοίς

Τι θέλει ο Γιώργης στην Ουάσιγκτον;

Τι θέλει ο Γιώργης στην Ουάσιγκτον;

Η παρουσίαση που έκανε η διοίκηση της ΔΕΗ στους θεσμικούς επενδυτές και τους αναλυτές πριν από λίγες εβδομάδες στο Λονδίνο για το νέο business plan της τριετίας 2024-2026 έχει μέσα της κάτι άκρως αποκαλυπτικό που μπορεί να την οδηγήσει σε άλλο… γαλαξία.

Δεν αναφέρομαι ούτε στο αναμενόμενο άλμα της κερδοφορίας από τα 651 εκατ. ευρώ EBITDA το 2022 στα 2,3 δισ. ευρώ το 2026, ούτε στο μεγάλο σχέδιο μετασχηματισμού της των 9 δισ. ευρώ  όπου τοποθετεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως αιχμή του δόρατος.

Μέσα λοιπόν στις 48 σελίδες της παρουσίασης υπάρχουν δύο σελίδες που αναφέρονται στον στρατηγικό ενεργειακό διάδρομο που ξεκινά από την Ελλάδα, διασχίζει τη Βουλγαρία και καταλήγει στη Ρουμανία. Έναν διάδρομο που ανοίγει διάπλατα την πύλη περιφεροποίησης της ΔΕΗ σε μια αγορά που απευθύνεται σε πάνω από 40 εκατ. καταναλωτές, δίχως μάλιστα κανέναν περιορισμό στις διασυνοριακές συναλλαγές.

Είναι κάτι που επιθυμούσε διακαώς εδώ και χρόνια ο τεράστιος ιταλικός όμιλος της Enel Energy αλλά όσο και αν προσπάθησε της έλειπε το τελικό κομμάτι σύνδεσης της Ρουμανίας με την Ιταλία. Είναι σαν να προσπαθείς να φτιάξεις ένα παζλ με 5.000 κομμάτια και ανακαλύπτεις κάπου προς το τέλος ότι σου λείπουν δύο με τρία κεντρικά κομμάτια για να ολοκληρώσεις το χρονοβόρο επίτευγμά σου. Η ΔΕΗ λοιπόν όχι μόνο έχει πετύχει τη σύνδεση αλλά ταυτόχρονα της ανοίγεται και η μεγάλη ευκαιρία να ξεκλειδώσει και το πλέον κερδοφόρο ενεργειακό asset που υπάρχει, αυτό της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Αυτός λοιπόν ο νεοσύστατος ενεργειακός διάδρομος συμβάλει τα μέγιστα στη βελτιστοποίηση της ενεργειακής διαχείρισης χαρτοφυλακίων μέσω του διασυνοριακού εμπορίου, των υπηρεσιών τρίτων και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας που παρέχουν οικονομίες κλίμακας και διαφοροποίησης κινδύνων. Για παράδειγμα, οι ΑΠΕ που είναι διάσπαρτες στις τρεις χώρες Ελλάδα-Βουλγαρία-Ρουμανία δημιουργούν ένα σημαντικό φυσικό αλλά και ανθεκτικό πλεονέκτημα στη ΔΕΗ καθώς οι διαφορετικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν (κυρίως ηλιακή στην Ελλάδα και αιολική στη Ρουμανία) εναλλάσσουν την ενεργειακή εκμετάλλευση και απόδοση του χαρτοφυλακίου. Είναι μάλιστα έτσι δομημένο ώστε το ένα να συμπληρώνει το άλλο στην αυξημένη ενεργειακή ζήτηση  συμβάλλοντας σημαντικά στη διασυνοριακή βελτιστοποίηση ροών μέσω των εισαγωγικών – εξαγωγικών δραστηριοτήτων.

Όσον αφορά τώρα το διασυνοριακό εμπόριο εύκολο είναι να καταλάβει κανείς το μέγεθος της κερδοφορίας όταν η μέση τιμή χονδρικής αγοράς στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία είναι στα 104 ευρώ, η τιμή χονδρικής αγοράς στην Ελλάδα είναι στα 119  ευρώ και η τιμή που εξάγει η ΔΕΗ στην Ιταλία είναι με τιμή χονδρικής τα 127 ευρώ.

Όμως η γεωγραφική επέκταση της ΔΕΗ στη ΝΑ Ευρώπη ίσως να είναι μόνο η κορυφή στο παγόβουνο που βλέπουμε για τη  μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της. Το κάτω και πιο ογκώδες κομμάτι που δεν βλέπουμε μας το αποκάλυψε κατά ένα μέρος η συνάντηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ κ. Γεωργίου Στάσση με τον  υφυπουργό για τους ενεργειακούς πόρους στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάιατ.

Οι Αμερικανοί λοιπόν όχι απλώς βλέπουν με πολύ καλό μάτι τη διείσδυση της ΔΕΗ στη ΝΑ Ευρώπη αλλά κατά πώς φαίνεται δίνουν “άμεση προτεραιότητα” συνέχειας στην κίνηση πώλησης μεγάλων όγκων καθαρής ενέργειας όχι μόνο στο νοτιοανατολικό  κομμάτι της αλλά σε όλη την Ευρώπη, με ό,τι αυτό θα σημαίνει φυσικά για το μέγεθος του ομίλου στα επόμενα έτη.

Για αρχή ο Τζέφρι Πάιατ  “θέλει” η ΔΕΗ να παίξει στρατηγικό ρόλο όχι μόνο στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά συνολικά στην ΝΑ Μεσόγειο και κυρίως στην  “Three Seas Initiative”.

Η πολιτική πλατφόρμα που ακούει στο όνομα “Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών” και έχει ως σλόγκαν το “για μια καλύτερα συνδεδεμένη, ισχυρότερη Ευρώπη και μια στενότερη διατλαντική συνεργασία” έχει δημιουργηθεί από 13 κράτη μέλη της Ε.Ε. που κατανέμονται μεταξύ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας. Σκοπός της είναι να προσελκύσει παγκόσμιες επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στην ανάπτυξη συνδέσεων, μεταφορών, ενέργειας και ψηφιακών υποδομών στον άξονα Βορρά-Νότου της ΕΕ. Συνδέσεις που πρέπει να είναι αξιόπιστες, βιώσιμες και χωρίς αποκλεισμούς, ενισχύοντας έτσι τη συνοχή της ΕΕ και εμπλουτίζοντας τους διατλαντικούς δεσμούς.

Οι κύριοι χορηγοί σε αυτό το γιγάντιο αναπτυξιακό πλάνο επενδύσεων είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν θέλει και πολύ για να καταλάβετε τι παίζεται και κυρίως τι θα παιχτεί γύρω από τον στρατηγικό ρόλο της ΔΕΗ στην επέκταση των ενεργειακών διαδρομών στην Ευρώπη. Γενικά θα έλεγα ότι η συνάντηση αυτή των Στάσση – Πάιατ  στην Ουάσιγκτον με ιντριγκάρει για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει.

Κλείνοντας θα προσθέσω και δύο πινελιές σε αυτό το νέο ρόλο που “ωθείται”  να διαδραματίσει η ΔΕΗ.

Η μια λοιπόν είναι θεμελιώδης και έρχεται από την ανάλυση της Optima, όπου ουσιαστικά -σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα- εμφανίζει τον όμιλο βάσει του EV/EBITDA 2024-2025  σοβαρά υποτιμημένο έως και ένα -39% σε σύγκριση με τις μετοχικές αξίες των ομότιμών του ομίλων στον διεθνή ενεργειακό κλάδο. Η Optima επίσης παρουσιάζει το κομμάτι της Ρουμανίας να φέρνει το 2025 στη ΔΕΗ EBITDA της τάξης των 440 εκατ. ευρώ ενώ για το 2026 να εκτινάσσεται στα 510 εκατ. ευρώ. Το συνολικό δε EBITDA το 2025 θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ με το P/E να βυθίζεται στο 7,3x την ίδια ώρα που ο μέσος όρος του διεθνούς ενεργειακού κλάδου Κοινής Ωφελείας και ΑΠΕ θα βρίσκεται στο 15,1x.

Η δεύτερη πινελιά είναι φυσικά της τεχνικής ανάλυσης όπου παρουσιάζει τη μετοχή της ΔΕΗ στο μακροπρόθεσμο μηνιαίο chart να λαμβάνει τιμές μέσα στο ανοδικό κανάλι “C” που οδηγεί προς την περιοχή των 15 ευρώ. Τα υγιή διορθωτικά pullback που πραγματοποιεί κατά διαστήματα η μετοχή της ΔΕΗ μόνο ως διαγραμματική swing επενδυτική ευκαιρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στον ανηφορικό δρόμο που έχει χαράξει από τον Αύγουστο του 2022.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

February 14, 2024

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Wall Street: Ασταθή εβδομάδα αλλά με θετική χροιά

admin

Σε ανοδική πορεία η τιμή του χαλκού

admin

Οι αστειότητες του Ντόναλτ

admin

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin