Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ρωσία τροφοδοτεί τα συνοριακά προβλήματα των ΗΠΑ για να επηρεάσει την προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ

Του Andy J. Semotiuk

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κύριο θέμα της φετινής προεδρικής εκστρατείας είναι το μεταναστευτικό. Ήταν σαφώς στο μυαλό του Προέδρου Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο. Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, και ακόμη και οι βασικές λύσεις που απαιτούνται είναι γνωστές. Πράγματι, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τις απαρίθμησε συνοπτικά στο ακόλουθο απόσπασμα από την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το 1995.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το μεταναστευτικό;

“Όλοι οι Αμερικανοί, όχι μόνο στις πολιτείες που πλήττονται περισσότερο, αλλά σε κάθε μέρος αυτής της χώρας, είναι δικαίως ενοχλημένοι από τον μεγάλο αριθμό παράνομων αλλοδαπών που εισέρχονται στη χώρα μας. Οι θέσεις εργασίας που καταλαμβάνουν θα μπορούσαν να καταλαμβάνονται από πολίτες ή νόμιμους μετανάστες. Οι δημόσιες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν επιβαρύνουν τους φορολογούμενούς μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνησή μας έχει κινηθεί επιθετικά για να διασφαλίσει περισσότερο τα σύνορά μας: με την πρόσληψη ενός αριθμού ρεκόρ νέων συνοριοφυλάκων- με την απέλαση διπλάσιου αριθμού εγκληματιών αλλοδαπών από ποτέ- με την πάταξη των παράνομων προσλήψεων- με την απαγόρευση των κοινωνικών παροχών σε παράνομους αλλοδαπούς. Στον προϋπολογισμό που θα σας παρουσιάσω θα προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα για να επιταχύνουμε την απέλαση των παράνομων αλλοδαπών που συλλαμβάνονται για εγκλήματα και να εντοπίσουμε καλύτερα τους παράνομους αλλοδαπούς στους χώρους εργασίας, όπως συνέστησε η Επιτροπή της οποίας ηγείται η Μπάρμπαρα Τζόρνταν. Είμαστε ένα έθνος μεταναστών, αλλά είμαστε επίσης ένα έθνος νόμων. Είναι λάθος και τελικά αυτοκαταστροφικό για ένα έθνος μεταναστών να επιτρέπει το είδος της κατάχρησης των μεταναστευτικών μας νόμων που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να το σταματήσουμε αυτό”.

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Γερουσία

Ήταν προφανές από εκείνη την ομιλία, και ακόμη και σήμερα, ότι και τα δύο κόμματα -Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί- θέλουν να λυθεί το πρόβλημα. Όποιος έχει παρακολουθήσει τα πρόσφατα γεγονότα στο Κογκρέσο γνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη όρεξη να θεσπιστεί νομοθεσία για να εμποδιστεί η μετανάστευση χωρίς χαρτιά μέσω των νότιων συνόρων και να αντιμετωπιστούν όσοι βρίσκονται στη χώρα χωρίς καθεστώς. Πράγματι, η Γερουσία ψήφισε ένα νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του συνοριακού προβλήματος, το οποίο σύμφωνα με τον Μπάιντεν περιείχε το “πιο σκληρό σύνολο μεταρρυθμίσεων για την ασφάλεια των συνόρων που έχουμε δει ποτέ” στη χώρα. Το νομοσχέδιο αυτό περιείχε επίσης βοήθεια για την Ουκρανία και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να περάσει, αλλά μόνο αν μπορέσει να μεταφερθεί στο βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για να το ψηφίσουν οι νομοθέτες.

Μπλόκο από Τζόνσον και Τραμπ

Μέχρι στιγμής, το νομοσχέδιο δεν έχει συζητηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον πρόεδρο της Βουλής Μάικ Τζόνσον, κατόπιν εντολής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεώρησε ότι η υιοθέτηση του νομοσχεδίου θα υπονόμευε τις πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές. Οι τρέχουσες συζητήσεις στο Καπιτώλιο επικεντρώνονται στο να πεισθεί ο Τζόνσον να φέρει το εγκεκριμένο από τη Γερουσία νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων ή να κερδίσει επαρκή υποστήριξη για την υιοθέτηση αιτήαμτος απαλλαγής για να παρακαμφθεί το εμπόδιό του. Φαίνεται ότι το αίτημα απαλλαγής για την παράκαμψη του Προέδρου της Βουλής είναι η πιο πιθανή επιλογή.

Μια άλλη πιθανή επιλογή θα ήταν ο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες του βάσει του νόμου περί εκμισθώσεως και δανεισμού (Lend-Lease Act) για να στείλει πλεονάζοντα αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Υπό αυτό το σενάριο, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για να βοηθήσουν στην πολεμική προσπάθεια, αν το Κογκρέσο δεν μπορεί να δράσει.

Εν τω μεταξύ, η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο Μπάιντεν και ο Τραμπ ταξιδεύουν σε όλη τη χώρα μιλώντας για το μεταναστευτικό για να συγκεντρώσουν υποστηρικτές και ψήφους.

Η Ρωσία προωθεί την διχόνοια

Δεδομένης αυτής της ευαίσθητης κατάστασης όσον αφορά την υιοθέτηση μιας λύσης για το μεταναστευτικό, είναι αποκαρδιωτικό να μαθαίνουμε ότι, για άλλη μια φορά, η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ προωθώντας τη διχόνοια για θέματα μετανάστευσης. Πρόσφατο άρθρο του AP επεσήμανε: “Τις τελευταίες εβδομάδες, ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και διαδικτυακοί λογαριασμοί που συνδέονται με το Κρεμλίνο έχουν διαδώσει παραπλανητικό και εμπρηστικό περιεχόμενο σχετικά με το μεταναστευτικό και την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ. Η εκστρατεία φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να υποδαυλίσει την οργή και την πόλωση πριν από τις εκλογές του 2024 για τον Λευκό Οίκο και οι ειδικοί που μελετούν τη ρωσική παραπληροφόρηση λένε ότι οι Αμερικανοί πρέπει να περιμένουν περισσότερα να έρθουν, καθώς ο Πούτιν επιδιώκει να αποδυναμώσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία και να διακόψει μια ζωτικής σημασίας παροχή βοήθειας”.

Το άρθρο προσθέτει: “Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε διαδικτυακά βίντεο και σε κείμενα σε ιστότοπους, οι λογαριασμοί αυτοί παραποιούν τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού, προβάλλουν ιστορίες για εγκλήματα που διαπράττονται από μετανάστες και προειδοποιούν για τρομερές συνέπειες αν οι ΗΠΑ δεν επιβάλουν μέτρα στα σύνορά τους με το Μεξικό. Πολλά από αυτά είναι παραπλανητικά, γεμάτα με επιλεγμένα δεδομένα ή διαψευσμένες φήμες”.

Η ρωσική επιρροή αγνοείται μέχρι στιγμής

Αυτό θα έπρεπε να αποτελεί πηγή ανησυχίας για την Αμερική, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει την προσοχή που αξίζει το ζήτημα. Στην περίπτωση του Μπάιντεν, οι έρευνες της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις διασυνδέσεις του Χάντερ Μπάιντεν με την Ουκρανία μπορεί να έχουν αποσπάσει την προσοχή του Προέδρου από το να εξετάσει πιο προσεκτικά τη ρωσική παραπληροφόρηση. Η ευαισθησία του Τραμπ σχετικά με τη σχέση του με τη Ρωσία και την επιρροή της στις αμερικανικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης άρνησής του να κατηγορήσει τον Πούτιν για τον θάνατο του Ναβάλνι, φαίνεται ότι τον τύφλωσε στις προσπάθειες του Πούτιν να οπλίσει τις μεταναστευτικές ροές. Εν ολίγοις, φαίνεται να βρίσκεται σε άρνηση.

Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, ωστόσο, αυτή η ρωσική ανάμειξη θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Νοεμβρίου και του πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο υποψήφιοι στις δημοσκοπήσεις. Χρησιμοποιώντας το μετανστευτικό ως αμερικανικό αδύναμο σημείο, η Ρωσία φαίνεται να αναζητά έναν τρόπο όχι μόνο για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές αλλά και γενικότερα για να επηρεάσει την όποια εμπιστοσύνη του κοινού έχει απομείνει στους αμερικανικούς θεσμούς με στόχο να αποδυναμώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Σχετικα αρθρα

Τα τελευταία μέτρα της μάχης κατά του πληθωρισμού θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία της Fed

admin

Οι επιθέσεις μεταξύ Ιράν – Ισραήλ μπορεί να τελείωσαν αλλά η απειλή παραμένει

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

Eπιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί

admin

Financial Times: Tο οικονομικό παράδοξο της Ελλάδας – Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά η φτωχότερη στην ΕΕ

admin

Έκθεση ΤτΕ: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες έναντι πιθανών αναταράξεων

admin

Βρετανία: Πώς «βοηθά» τη Μόσχα στον πόλεμο κατά του Κιέβου

admin

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Πως ετοιμάζεται η δύση για μια δεύτερη θητεία Trump

admin

ΙΟΒΕ: Η εγχώρια οικονομία καταγράφει θετική δυναμική εν μέσω εξωτερικών κινδύνων

admin