Image default
BLOOMBERG

Ιστορική κίνηση από την Τράπεζα της Ιαπωνίας: Έβαλε τέλος στα αρνητικά επιτόκια

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) τερμάτισε το πιο επιθετικό πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης στη σύγχρονη ιστορία, καθώς το τελευταίο αρνητικό επιτόκιο στον κόσμο και μια σειρά μη συμβατικών εργαλείων αποτελούν πλέον παρελθόν.

Παράλληλα, δεν έδωσε σαφείς ενδείξεις για το αν θα υπάρξουν πρόσθετες αυξήσεις.

Η κεντρική τράπεζα καθόρισε ένα νέο εύρος βραχυπρόθεσμων επιτοκίων μεταξύ 0% έως 0,1% από -0,1% που ήταν πριν, δηλώνοντας ότι ο στόχος της για τον πληθωρισμό είναι πλέον ορατός.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας κατήργησε επίσης το περίπλοκο πρόγραμμα ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων για τα κρατικά ιαπωνικά ομόλογα ενώ δεσμεύτηκε να συνεχίσει να αγοράζει μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα εφόσον χρειαστεί. Επίσης τερμάτισε τις αγορές των ETFs.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων εδώ και 17 χρόνια.  Ωστόσο, οι κατευθυντήριες γραμμές της που εξαρτώνται από τα δεδομένα για τη μελλοντική πολιτική άφησαν τους παράγοντες της αγοράς στο σκοτάδι για το πότε θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, προκαλώντας πτώση του γεν κάτω από το όριο των 150 γεν έναντι του δολαρίου.

Η κίνηση της τράπεζας φαίνεται να απογοήτευσε ορισμένους επενδυτές που αναζητούσαν πιο επιθετικές προοπτικές επιτοκίων, με την απόδοση του ομολόγου αναφοράς 10 ετών να μειώνεται μαζί με το νόμισμα. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι δεν συμφωνούν με το συμπέρασμα ότι η τράπεζα απέκλεισε περαιτέρω αυξήσεις.

«Οι μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές έχουν γίνει πολύ απλές για να καταλάβουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων», δήλωσε ο Masamichi Adachi, επικεφαλής οικονομολόγος της Ιαπωνίας στην UBS Securities και πρώην αξιωματούχος της BOJ. «Την ίδια στιγμή, η BOJ διατηρεί ανοιχτή την πόρτα για μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων αργότερα φέτος».

Το γεν υποχώρησε έναντι του δολαρίου από 149,29 λίγο πριν την ανακοίνωση, στο χαμηλό των 150,40 μετά.

Αντίθετα, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Topix σημείωσε άνοδο περίπου 1%. Η κίνηση του γεν μπορεί να καθησυχάσει ορισμένους επικεφαλής εταιρειών εξαγωγών και επενδυτές μετοχών που ανησυχούσαν ότι η ενίσχυση του νομίσματος θα συμπιέσει τα κέρδη τους στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Tomo Kinoshita, στρατηγικό αναλυτή αγορών στην Invesco Asset Management Japan Ltd, «στις χρηματιστηριακές αγορές, οι ξένοι επενδυτές αναμένεται να αξιολογήσουν θετικά αυτή την αλλαγή πολιτικής της BOJ ως ένδειξη διαρθρωτικής αλλαγής στην ιαπωνική οικονομία».

Με τον τερματισμό του αρνητικού επιτοκίου, το οποίο επιβλήθηκε το 2016, ο Διοικητής της τράπεζας Καζούο Ουέντα έκλεισε το κεφάλαιο του πειραματικού προγράμματος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία αποτελούσε εξαίρεση παγκοσμίως.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού από την κεντρική τράπεζα της χώρας έρχεται την ίδια στιγμή που οι αντίστοιχες τράπεζες σε όλο τον κόσμο σκέφτονται να μειώσουν τα επιτόκια τους μετά από τις ιστορικά επιθετικές εκστρατείες αύξησης τους.

BOJ's Key Price Gauge Is Forecast to Stay Above 2% Target |
Ο βασικός δείκτης τιμών της BOJ προβλέπεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2%

Ο οικονομολόγος Yuichi Kodama του Ινστιτούτου Έρευνας Meiji Yasuda, δήλωσε ότι η BOJ δεν μπόρεσε να πει τίποτα για την μελλοντική πορεία των επιτοκίων, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τα επερχόμενα δεδομένα.

«Ωστόσο», είπε, «πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανότητα ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων να είναι ταχύτερος από τον αναμενόμενο, καθώς οι μισθοί αυξάνονται σημαντικά, κάτι που πιθανώς θα υποστηρίξει τις καταναλωτικές δαπάνες.»

Διαβάστε ακόμη:

Γιάννης Στουρνάρας (-): Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια 2 φορές πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές

Ηλεκτρονικό Εμπόριο: Social media και smartphones οδηγούν την αγορά των €100 δισ. στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης

Unicredit: Η ΕΚΤ ίσως μειώσει νωρίτερα από τη Fed τα επιτόκια

Σχετικα αρθρα

Τα τελευταία μέτρα της μάχης κατά του πληθωρισμού θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία της Fed

admin

Τουρκία: Ο πρόεδρος Ερντογάν ανέβαλε το ταξίδι του στην Ουάσινγκον

admin

Ναυάγησε το deal των 39 δισ. δολ.: Γιατί η Anglo American απέρριψε την πρόταση της BHP

admin

CVC Capital Partners: Πρεμιέρα με κέρδη έως 29% στο Άμστερνταμ – Συγκέντρωσε 2 δισ. ευρώ από την IPO

admin

Kering (Gucci): Πώς η περιουσία του Pinault μειώθηκε σχεδόν 50% σε λιγότερο από τρία χρόνια

admin

Hermes: Οι Κινέζοι εκτόξευσαν τις πωλήσεις του ισχυρού brand ειδών πολυτελείας

admin

AstraZeneca: Τα αντικαρκινικά φάρμακα εκτόξευσαν τα κέρδη τριμήνου

admin

Unilever: Η επιστροφή των καταναλωτών στα premium προϊόντα έδωσε ώθηση στις πωλήσεις α’ τριμήνου

admin

Jefferies: O CEO της πούλησε μετοχές αξίας 65 εκατ. δολαρίων για να αγοράσει γιοτ

admin

CVC Capital Partners: Εξετάζει ενδεχόμενη πώληση ή συγχώνευση της Recordati, αξίας 11 δισ. ευρώ

admin

Credit Suisse: Aγωγή από την Appaloosa για την διαγραφή ομολόγων αξίας 17 δισ. δολ.

admin

PepsiCo: Θετική έκπληξη στα έσοδα και κέρδη τριμήνου παρά τη στροφή των αγοραστών στα private label

admin