Image default
Ευρώπη

Ισπανία: «Ανοησίες» οι επικρίσεις του Ισραήλ για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Η απόφαση της Ισπανίας να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος δεν επιβραβεύει την τρομοκρατία, οι ισχυρισμοί του Ισραήλ για το αντίθετο είναι «ανοησίες» δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρεθ σε συνέντευξή του την Τρίτη (26 Μαρτίου)

Τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια κοινού ταξιδιού με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο στο Ισραήλ και στο συνοριακό σημείο ελέγχου της Ράφα με την Αίγυπτο, ο Σάντσεθ ανέφερε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο μονομερούς αναγνώρισης της Παλαιστίνης, εάν δεν το πράξει συνολικά η ΕΕ.

Στη συνέχεια, στις αρχές Μαρτίου, ο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα πιέσει το Κογκρέσο να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη πριν από τη λήξη της θητείας του το 2027.

Αυτό προκάλεσε την οργή του Ισραήλ, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Λιόρ Χαιάτ να δηλώνει ότι «στέλνει ένα μήνυμα στη Χαμάς και σε άλλες παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις ότι οι δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών θα απαντηθούν με πολιτικές χειρονομίες προς τους Παλαιστίνιους».

Ο Αλβάρεθ αντέκρουσε τη δήλωση αυτή σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER.

«Είναι ανοησία (…) να πιστεύει κανείς ότι η υποστήριξη της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους σημαίνει επιβράβευση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Αλβάρεθ.

Υποστήριξε ότι ο παλαιστινιακός λαός «έχει δικαίωμα σε μια γη και μια ελπίδα», η οποία είναι αυτή ενός παλαιστινιακού κράτους που θα περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, και αυτό «δεν είναι ασυμβίβαστο με (την ύπαρξη) του κράτους του Ισραήλ».

«Η ελπίδα του παλαιστινιακού λαού και η ασφάλεια του Ισραήλ είναι στενά συνυφασμένες», πρόσθεσε.

Η υπόσχεση του Σάντσεθ 

Η δέσμευση για την αναγνώριση της Παλαιστίνης περιλαμβανόταν επίσης στο εκλογικό σύμφωνο που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2023 μεταξύ του κόμματος PSOE του Σάντσεθ και του νεότερου εταίρου του συνασπισμού, της αριστερής πλατφόρμας Sumar, της οποίας ηγείται η αντιπρόεδρος του προοδευτικού εκτελεστικού οργάνου και υπουργός Εργασίας, Γιολάντα Ντίας.

Η εν  λόγω διαμάχη ακολουθεί την πρόσφατη κοινή επιστολή της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας, στην οποία εξέφραζαν την ετοιμότητά τους να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης ως τον «μοναδικό τρόπο για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας» στην περιοχή.

«Συζητήσαμε από κοινού την ετοιμότητά μας να αναγνωρίσουμε την Παλαιστίνη και είπαμε ότι θα το κάνουμε όταν μπορεί να συμβάλει θετικά και όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», έγραψαν οι τέσσερις σε κοινή δήλωση μετά από σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin