Image default
Τοις Μετρητοίς

Fourlis Group: Έτοιμος να υλοποιήσει στο μέγιστο το αναπτυξιακό του πλάνο

Ηγετική δύναμη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο τομέα  του λιανικού εμπορίου με κορυφαίες omnichannel εταιρείες λιανικής πώλησης που εξυπηρετούν πελάτες σε όλη την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο. Μιλάμε για τον όμιλο Fourlis (ΦΡΛΚ), όπου  παρουσίασε μάλιστα στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2023  μια πιο θετική εικόνα από αυτό που ανέμενε η αγορά.

Για την ακρίβεια ο όμιλος  δείχνει να αλλάζει σκοπό και τάση και από τη μορφή μιας  θετικής σταθεροποίησης των μεγεθών  κατευθύνεται  σε  μια μορφή ισχυρής  ανάπτυξης  των μεγεθών του.

Οι πωλήσεις  λοιπόν του ομίλου αυξήθηκαν κατά +10% σε συγκρίσιμη βάση φτάνοντας τα 521,3 εκατ. ευρώ με τα  λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA (OPR) να αυξάνονται κατά +21,8% φτάνοντας τα 48,2 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 39,6 εκατ. ευρώ το 2022. Σύμφωνα με τη διοίκηση η πρόβλεψη για το 2024 είναι ότι οι πωλήσεις θα αγγίξουν τα 600 εκατ. ευρώ.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση κατά +64,5% στα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) κλείνοντας στα 55,5 εκατ. ευρώ από 33,7 εκατ. ευρώ το 2022 αυξάνοντας μάλιστα και το περιθώριο EBIT στο 10,4% από μόλις 6,7% το 2022.

Ισχυρότατη είναι και η ώθηση κατά +42,4% στα καθαρά κέρδη του ομίλου καθώς αυτά διαμορφώθηκαν στα 28,1 εκατ. ευρώ από 19,8 εκατ. ευρώ το 2022 με το περιθώριο καθαρών κερδών να ανεβαίνει στο 5,3% από 3,9%. Το μέρισμα που θα προταθεί φτάνει τα 0,12 ευρώ ανά μετοχή.

Το φωτεινό στοιχείο της χρήσης του 2023 έρχεται από το καθαρό δανεισμό της λιανικής του ομίλου που διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας φθάνοντας πλέον τα 84,8 εκατ. ευρώ από 102,5 εκατ. ευρώ το 2022. Το νούμερο αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω λόγω και της πώλησης του υπόλοιπου πακέτου της Trade Estates στο δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ο στόχος της διοίκησης είναι στην επόμενη  τριετία το Καθαρό Χρέος  προς EBITDA (Net Debt/EBITDA) να πέσει στη μονάδα. 

Παράλληλα η δημιουργία λειτουργικών ταμειακών ροών, που προκύπτουν από την αυξημένη κερδοφορία του ομίλου και η βελτίωση του κεφαλαίου κίνησης  προσφέρουν τη δυνατότητα στον όμιλο να ακολουθήσει το αναπτυξιακό του πλάνο αποδίδοντας έτσι  αξία στους μετόχους του.

Ο όμιλος πήρε και μερίσματα αξίας 6,6 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική και εισηγμένη πλέον Trade Estates ΑΕΕΑΠ με τη νέα σημαντική προσάρτηση του Smart Park  να έχει μικρή συμμετοχή  σε αυτά μιας που η εξαγορά έγινε προς τα τέλη του 2023.

Διαγραμματικά τώρα έχω την εντύπωση ότι η μετοχή του ομίλου Fourlis έχει παρακάτσει πέριξ της κύριας ζώνης στήριξης των 4,20 με 4 ευρώ. Μιλάμε για μια διαγραμματική χρονική περιοχή που φτάνει τις 182 μέρες με τον πραγματοποιηθέν όγκο συναλλαγών να πλησιάζει αισίως τα 10 εκατ. τεμάχια. Η δε μετοχή άνοιξε τον περασμένο Οκτώβρη στα 4,24 ευρώ και τώρα διαπραγματεύεται στο ταμπλό στα 4,22 ευρώ. Το ίδιο χρονικό διάστημα δηλαδή που η αγορά και ο Γενικός Δείκτης έχουν γράψει από τότε ένα +19% η μετοχή του ομίλου είναι σχεδόν στα ίδια.

Η συσσώρευση αυτή έρχεται βέβαια στο διεβδομαδιαίο chart τιμών ως αποτέλεσμα μιας υγιής διορθωτικής κίνησης που έχει αποτυπώσει η μετοχή από την ευρεία ανοδική κίνηση που έχει πραγματοποιήσει την περίοδο Σεπτέμβριο 2022 – Ιούλιο 2023  από τα 2,44 ευρώ στα 5 ευρώ. Κοινώς δηλαδή η μετοχή έχει πάρει ένα +104%  και έχει διορθώσει πτωτικά κατά ένα -23%.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η ζώνη στήριξης που ανέφερα στην αρχή καθώς γύρω και μέσα από αυτή έχουν πραγματοποιηθεί στη τελευταία τριετία πάνω από 29 εκατ. τεμάχια όπως φαίνεται άλλωστε και στο δείκτη Visible Range Volume Profile (VRVP). Το στοιχείο αυτό δηλώνει με απλά λόγια ότι ο αγοραστικός βατήρας που έχει δημιουργηθεί στην εν λόγω ζώνη είναι τόσο ισχυρός που μπορεί να σπρώξει τη τιμή της μετοχής ένα τουλάχιστον +40 με +50 % από τα 4 ευρώ. Μάλιστα η τελευταία μεγάλη συσσώρευση είναι ενδεικτική της ύπαρξης ισχυρών αγοραστών όπου δεν βιάζονται να μαζέψουν πρώτα  ότι “πωλείται” για να ξεκινήσουν την ανοδική  πορεία.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

April 10, 2024

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Wall Street: Ασταθή εβδομάδα αλλά με θετική χροιά

admin

Σε ανοδική πορεία η τιμή του χαλκού

admin

Οι αστειότητες του Ντόναλτ

admin

MYTILINEOS: Έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε ένα παγκοσμιοποιημένο θηρίο

admin

Austriacard Holdings: Υψηλή κερδοφορία στα έργα ψηφιοποίησης

admin

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Το αλουμίνιο ξυπνάει από το λήθαργο μετά από 670 ημέρες

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin