Image default
Ευρώπη

Το κίνημα για ασφαλείς και προσβάσιμες αμβλώσεις στην ατζέντα της Κομισιόν

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταχώρισε μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) για την ασφαλή και προσβάσιμη άμβλωση την Τετάρτη (10 Απριλίου). Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για το κίνημα «Η φωνή μου, η επιλογή μου» να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ένα εκατομμύριο υπογραφές για τον σκοπό του.

Η πρωτοβουλία προτείνει νομοθεσία της ΕΕ που θα δημιουργήσει έναν χρηματοδοτικό μηχανισμό για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να παρέχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις σε όλες τις γυναίκες σε όλη την Ευρώπη.

«Η ομορφιά αυτής της πρότασης είναι ότι δεν παρεμβαίνουμε στην εθνική νομοθεσία, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη Μάλτα ή την Πολωνία να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι χώρες που υποστηρίζουν το δικαίωμα επιλογής αυτού του μηχανισμού, ώστε οι γυναίκες να μην χρειάζεται να πληρώνουν οι ίδιες», δήλωσε η Kristina Krajnc από το Institute 8th of March της Σλοβενίας.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα στην ελεύθερη και προσβάσιμη άμβλωση», δήλωσε η Nika Kovač, διευθύντρια του Institute 8th of March και συντονίστρια της εκστρατείας. Το κίνημα υποστηρίζει ότι τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και ιδίως η άμβλωση αποτελούν βασικές υπηρεσίες υγείας και ότι το δικαίωμα επιλογής είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Η Krajnc λέει ότι η πρόταση αντικατοπτρίζει τις υπάρχουσες διαδικασίες και ότι οι λεπτομέρειες της εφαρμογής θα πρέπει να συζητηθούν σε περίπτωση που η Πρωτοβουλία επιτύχει.

Η Επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση για την καταχώριση δεν προδικάζει τα τελικά νομικά και πολιτικά της συμπεράσματα σχετικά με την πρωτοβουλία και την όποια δράση θα αναλάβει. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών αφορά έναν τομέα στον οποίο έχει ήδη αρμοδιότητες. Η πρόταση δεν αφορά τη χορήγηση δικαιώματος στην άμβλωση σε επίπεδο ΕΕ.  Ωστόσο, θα μπορούσε να εμπίπτει στην αρμοδιότητα του άρθρου 168 παράγραφος 7, το οποίο επιτρέπει στην ΕΕ να διαδραματίζει υποστηρικτικό ρόλο στις δράσεις των κρατών μελών στον τομέα της πολιτικής υγείας και της οργάνωσης και παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Το κίνημα «Η φωνή μου, η επιλογή μου» ελπίζει να γίνει η ταχύτερη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία που θα συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές, ελπίζοντας να το καταφέρει εγκαίρως πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin