Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Γκεοργκίεβα: Η παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπη με μία 10ετία υποτονικής ανάπτυξης

Αντιμέτωπη με μια δεκαετία «χαμηλής ανάπτυξης» και «λαϊκής δυσαρέσκειας» βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία, παρά την αποφυγή της ύφεσης, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Η απογοητευτική πραγματικότητα είναι ότι η παγκόσμια δραστηριότητα είναι αδύναμη με τις ιστορικές προδιαγραφές και τις προοπτικές για ανάπτυξη να επιβραδύνονται μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», είπε η Γκεοργκίεβα, εξηγώντας ότι «ο πληθωρισμός δεν έχει νικηθεί πλήρως, τα δημοσιονομικά αποθέματα ασφαλείας έχουν εξαντληθεί και το χρέος έχει αυξηθεί, εξέλιξη που συνιστά μεγάλη πρόκληση για τα δημόσιονομικά σε πολλές χώρες».

Η καταπολέμηση των υψηλών επιπέδων χρέους θα ήταν δύσκολη σε μια χρονιά με ρεκόρ εκλογικές αναμετρήσεις και σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας «λόγω της εξαιρετικής αβεβαιότητας και των πολυετών κρίσεων», είπε, προσθέτοντας ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις «αυξάνουν τους κινδύνους κατακερματισμού για την παγκόσμια οικονομία».

Προσέθεσε δε, ότι χωρίς μέτρα για την τόνωση της παραγωγικότητας και τη μείωση του χρέους, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με «μια αργή και απογοητευτική» δεκαετία.

Τα σχόλια της Γκεοργκίεβα λαμβάνουν χώρα καθώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών και τους υπουργούς Οικονομικών στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για τις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Με την τετραετή θητεία της να λήγει το φθινόπωρο, αναμένεται ευρέως να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία στις συνεδριάσεις.

Το Ταμείο θα παρουσιάσει τις αναθεωρημένες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία την επόμενη εβδομάδα, οι οποίες σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα θα δείξουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο. Το ΔΝΤ είχε επισημάνει τότε ότι η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ θα παρέμενε στο 3,1% το 2024 και θα αυξανόταν στο 3,2% το 2025.

Η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ και τις μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Ινδονησία και η Ινδία, σε συνδυασμό με μια πιο απότομη από την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού στο τέλος του 2023, βοήθησαν στην τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας – όπως και οι ισχυρές αγορές εργασίας και το εργατικό δυναμικό που ενισχύθηκαν από την αύξηση της μετανάστευσης.

«Αποφύγαμε μια παγκόσμια ύφεση και μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού – όπως είχαν προβλέψει ορισμένοι», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

Ωστόσο, προειδοποίησε ενάντια στον εφησυχασμό, λέγοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού εκτιμάται ότι έχει συσωρεύσει 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια παραγωγής από το 2020, με το κόστος να πέφτει δυσανάλογα στις πιο ευάλωτες χώρες.

Ο κύριος μοχλός της ασθενέστερης ανάπτυξης ήταν η σημαντική και ευρεία επιβράδυνση της παραγωγικότητας, είπε, προτρέποντας τις χώρες να θεσπίσουν μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, τη βελτίωση της πρόσβασης στο κεφάλαιο και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Ενώ τα υψηλότερα επιτόκια ήταν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ώθησαν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των κυβερνήσεων στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

«Στις προηγμένες οικονομίες, εξαιρουμένων των ΗΠΑ, οι πληρωμές τόκων για το δημόσιο χρέος θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 5% των κρατικών εσόδων φέτος. Αλλά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι πιο οδυνηρό στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Οι πληρωμές τόκων τους αναμένεται να ανέλθουν κατά μέσο όρο σε περίπου 14% των κρατικών εσόδων – σχεδόν διπλάσιο από το επίπεδο πριν από 15 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Παρ΄όλα αυτά, η Γκεοργκίεβα συνέστησε προσοχή στις μειώσεις των επιτοκίων, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν «νέες εκπλήξεις για τον πληθωρισμό που μπορεί να απαιτήσουν ακόμη και μια περαιτέρω περίοδο νομισματικής σύσφιξης».

Σχετικα αρθρα

Προϋπολογισμός: Αυξημένα τα φοροέσοδα πρώτου τριμήνου – Πιέσεις στα έσοδα ΦΠΑ Μαρτίου

admin

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

admin

Αν η Δύση στήριζε την Ουκρανία όπως το Ισραήλ…

admin

Προϋπολογισμός: 2,6% άνω του στόχου τα καθαρά έσοδα το α’ τρίμηνο

admin

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και άρση ακινησίας οχημάτων: Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

admin

Χατζηδάκης: Στόχος η προστασία των μικρών εμπόρων – Αποφεύγουμε τις «τρικλοποδιές» στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

admin

Προμήθειες POS: Κατατέθηκε η τροπολογία – Τα ανώτατα όρια και η λίστα των ΚΑΔ

admin

POS: “Ψαλίδι” σε χρεώσεις για 3 χρόνια

admin

Στην τελική ευθεία το πακέτο απλούστευσης της νέας ΚΑΠ – Ποια θέματα «παίρνουν σειρά»

admin

Πάσχα: Πού θα κυμανθούν οι τιμές για αρνί και κατσίκι – Τι λένε κτηνοτρόφοι, κρεοπώλες και καταναλωτές

admin

Προμήθειες POS: Κάτω από 1% η επιβάρυνση για συναλλαγές έως 10 ευρώ

admin

Διασύνδεση ταμειακών – POS: Η ώρα των προστίμων – Λύση στα τεχνικά προβλήματα

admin