Image default
Ευρώπη

Μετανιωμένος για την απαγόρευση των αμβλώσεων ο Μοραβιέτσκι, αλλά για τους λάθος λόγους

Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι της κυβέρνησης του συντηρητικού κόμματος PiS δήλωσε ότι υποστηρίζει την αποκατάσταση του προηγούμενου status quo «συμβιβασμού για τις αμβλώσεις» στην Πολωνία που είχε καταργήσει όταν το κόμμα του ήταν στην εξουσία, καθώς οι βουλευτές πλέον πιέζουν για την επέκταση της πρόσβασης στις αμβλώσεις.

Ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι αισθάνεται άσχημα που οι προτάσεις που συζητούνται τώρα στο κοινοβούλιο είναι ακόμη πιο εκτεταμένες από εκείνες που ίσχυαν προηγουμένως, δηλαδή εάν επικρατήσουν, δίνουν προτεραιότητα στην υγεία και τη ζωή των γυναικών.

«Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, ναι, θα το έκανα. Νομίζω ότι ο συμβιβασμός ήταν κακό πράγμα, αλλά πολύ καλύτερο από αυτό που μπορεί να μας περιμένει στο μέλλον», δήλωσε στο ραδιόφωνο RMF FM.

Μεταξύ του 1993 και του 2020, η άμβλωση επιτρεπόταν στην Πολωνία σε τρεις περιπτώσεις στο πλαίσιο του «συμβιβασμού για τις αμβλώσεις»: Όταν η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού, όταν κινδύνευε η ζωή της μητέρας και όταν το έμβρυο δεν θα ζούσε.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο κατηγορείται ότι ελέγχεται από την κυβέρνηση PiS (ECR), άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο το 2020, προκαλώντας μεγάλες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης PiS και της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία υποστήριξε την απόφαση του δικαστηρίου.

Το κοινοβούλιο επεξεργάζεται τώρα τέσσερα νομοσχέδια που πρότειναν τα κυβερνώντα κόμματα για την απελευθέρωση της νομοθεσίας περί αμβλώσεων.

Μετά από δύο ημέρες συζήτησης, οι νομοθέτες ψήφισαν την Παρασκευή τέσσερις διαφορετικές προτάσεις για την ελάφρυνση των περιορισμών στις αμβλώσεις, οι οποίες θα περάσουν σε περαιτέρω στάδιο στην Επιτροπή. Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό την ηγεσία του σημερινού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ παραμένει διχασμένος ως προς το πόσο μακριά πρέπει να φτάσει η απελευθέρωση των νόμων περί αμβλώσεων, εξ ου και ο αριθμός των προτάσεων.

Η Νέα Αριστερά (S&D) και ο Συνασπισμός των Πολιτών του Τουσκ (KO, ΕΛΚ/Συνέχεια/Πράσινοι) επιθυμούν την ελεύθερη άμβλωση κατ’ απαίτηση μέχρι τη δωδέκατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης, ενώ η πιο συντηρητική συμμαχία του Τρίτου Δρόμου (Renew/EPP) επιμένει στην επιστροφή στον συμβιβασμό για τις αμβλώσεις.

Το PiS και το εθνικιστικό Κόμμα Συνομοσπονδίας αντιτίθενται αμφότερα στην απελευθέρωση των νόμων περί αμβλώσεων, αν και ορισμένοι βουλευτές του PiS υποστηρίζουν την πρόταση του Τρίτου Δρόμου ως το μικρότερο κακό.

Ο Τρίτος Δρόμος τάχθηκε επίσης υπέρ ενός πανεθνικού δημοψηφίσματος για τους νόμους περί αμβλώσεων, το οποίο έλαβε περιορισμένη κοινοβουλευτική υποστήριξη.

Στις 11 Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, αν και οι πιθανότητες επιτυχίας παραμένουν λίγες, καθώς θα απαιτούνταν η έγκριση και των 27 κρατών μελών.

Ωστόσο, οι πολίτες παραμένουν διχασμένοι όσον αφορά τις αμβλώσεις, με το 50% να τάσσεται υπέρ της φιλελευθεροποίησης των ισχυόντων νόμων και το 41% κατά, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Opinia24 για λογαριασμό του TVN.

Σχετικα αρθρα

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin

Καπιταλιστικά ρήγματα στην κομμουνιστική Κούβα

admin

Πού επενδύει το «χρυσό» 0,001%, του κόσμου;

admin

Γεν: Ενισχύεται σημαντικά μετά από παρεμβάσεις της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας

admin

Τελικό «πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Φόρους 800 εκατομμύρια ευρώ πλήρωσαν δυτικές τράπεζες που παραμένουν στη Ρωσία

admin

Γερμανία: Δικάζονται οι ύποπτοι για την υπόθεση Reichsbuerger με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας

admin

Πυρά κατά Μακρόν λόγω πρότασης για «ανοιχτή συζήτηση» για την πυρηνική αποτροπή

admin

Pfizergate: Βελγικό δικαστήριο σε σύγκρουση με την εισαγγελία της ΕΕ για τις αρμοδιότητες

admin

Έκκληση στους Λετονούς να μετατρέψουν τα υπόγεια σε καταφύγια αεράμυνας

admin

Ανησυχία στην Ιταλία για την «προσωρινή διαχείριση» της Ariston Thermo Group από την Gazprom

admin