Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Πως επηρεάζουν τις αγορές Ισραήλ και FED

Οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνονται έτοιμες να παρακολουθήσουν το αρνητικό πρόσημο της Ασίας τη Δευτέρα μετά από ένα Σαββατοκύριακο που κυριαρχείται από ειδήσεις για κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και φόβους για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Η πτήση προς την ασφάλεια ξεκίνησε με τη συζήτηση την περασμένη εβδομάδα για ιρανικό χτύπημα στο Ισραήλ και, μετά από μια επιδρομή με περίπου 300 drones και πυραύλους, το επίκεντρο στρέφεται τώρα στην απάντηση του Ισραήλ.

Ο χρυσός και το δολάριο ΗΠΑ παρέμειναν σταθερά, αν και το γεν ως ασφαλές καταφύγιο βυθίστηκε σε χαμηλό τριών δεκαετιών – μια υπενθύμιση ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τη Μέση Ανατολή κυρίως ως κίνδυνο, αν και αυξανόμενο, ενώ τα επιτόκια παραμένουν τo κύριo θέμα.

Προσπαθώντας με κάποιο τρόπο για να κρατήσει περιορισμένο αυτόν τον κίνδυνο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν μέρος σε μια αντεπίθεση κατά του Ιράν.

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν και οι τιμές του χρυσού ανέβηκαν τη Δευτέρα, καθώς το κλίμα κινδύνου δέχθηκε πλήγμα μετά την επίθεση αντιποίνων του Ιράν στο Ισραήλ πυροδότησε φόβους για ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση και κράτησε τους εμπόρους σε αιχμή.

Το δολάριο κλιμακώθηκε σε νέο υψηλό 34 ετών έναντι του γιεν λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών ότι οι σταθερές πληθωριστικές πιέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX – γνωστός ως μετρητής φόβου της Wall Street – αιωρείται κοντά στα υψηλά πέντε μηνών.

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονταν χαμηλότερα στην Ασία, αν και ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι αυτό οφείλεται στο ότι ο κίνδυνος αντιποίνων είχε ήδη τιμολογηθεί την περασμένη εβδομάδα και καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν εάν πράγματι θα επιταχυνθούν οι ανησυχίες για έναν ευρύτερο πόλεμο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent κυμαίνονταν γύρω στα 90 δολάρια το βαρέλι, αφού άγγιξαν το υψηλό περίπου έξι μηνών την Παρασκευή.

Οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση των τιμών του πετρελαίου προς τα 100 δολάρια το βαρέλι θα είναι ανεπιθύμητη είδηση ​​για τους κεντρικούς τραπεζίτες που μάχονται με τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή, με την πιο καυτή από το αναμενόμενο έκθεση τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ να συνεχίζει να ενοχλεί τις αγορές.
Αργότερα εντός της ημέρας, οι έπενδυτεςι θα αποκτήσουν μια αίσθηση της δύναμης του καταναλωτή στις ΗΠΑ με τα δεδομένα λιανικών πωλήσεων για τον περασμένο μήνα.
Αρκετοί ομιλητές της Federal Reserve βρίσκονται επίσης στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα, με τα σχόλια του προέδρου Jerome Powell την Τρίτη να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Με τον πληθωρισμό των ΗΠΑ να έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις για τρεις διαδοχικούς μήνες, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο ισχυρότερος κεντρικός τραπεζίτης του κόσμου θα επιμείνει στον ίδιο, κάπως βαρετό τόνο του προηγούμενου μήνα.
Ενώ το γεωπολιτικό σκηνικό είναι πιθανό να δώσει τον τόνο για την εβδομάδα, υπάρχουν επίσης πολλά οικονομικά γεγονότα από τα οποία οι επενδυτές μπορούν να επηρεαστούν, από τα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας πρώτου τριμήνου έως τις βρετανικές τιμές καταναλωτή.
Η σεζόν των κερδών στις ΗΠΑ βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη, αν και ξεκίνησε με αθώο ξεκίνημα μετά από αναφορές από τις τρεις μεγάλες τράπεζες – JPMorgan Chase & Co , Wells Fargo και Citigroup, οι οποίες απογοήτευσαν τους επενδυτές και έστειλαν τη Wall Street χαμηλότερα.

Σχετικα αρθρα

Ανάπτυξη 0,4% σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη το α’ τρίμηνο του 2024

admin

ΟΔΔΗΧ: Με επιτόκιο 3,67% η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων – Συνολικές προσφορές 1 δισ. ευρώ

admin

Οριακή μείωση 0,1% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάρτιο

admin

Μείωση 3,8% του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Φεβρουάριο – Πτώση 9,8% στον όγκο πωλήσεων

admin

Eurostat: Αποκλιμάκωση πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,2% – Σταθερός στο 2,4% στην Ευρωζώνη

admin

Dennis Shen (Scope Ratings) στη «Ν»: Tα SOS για την ελληνική οικονομία – Πώς θα «ξεκολλήσει» από το BBB-

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Πτώση 22% στα καθαρά κέρδη τριμήνου και 2.4% στη μετοχή 

admin

Κίνα: Τα κρατικά ναυπηγεία θα κατασκευάσουν 18 γιγαντιαία πλοία μεταφοράς LNG για την QatarEnergy

admin

Προϋπολογισμός: Αυξημένα τα φοροέσοδα πρώτου τριμήνου – Πιέσεις στα έσοδα ΦΠΑ Μαρτίου

admin

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

admin

Αν η Δύση στήριζε την Ουκρανία όπως το Ισραήλ…

admin

Προϋπολογισμός: 2,6% άνω του στόχου τα καθαρά έσοδα το α’ τρίμηνο

admin