Image default
BLOOMBERG

Apple: Χάνει έδαφος στην παγκόσμια αγορά κινητών – Στη Νο1 θέση η Samsung

Μειώθηκαν κατά σχεδόν 10% οι αποστολές iPhone της Apple στο τρίμηνο, ένα ποσοστό κάτω του αναμενομένου, το οποίο αντανακλά μειωμένες πωλήσεις στην Κίνα, παρά την ευρύτερη ανάκαμψη της βιομηχανίας smartphone. Μάλιστα, η πτώση είναι η πιο ραγδαία για τον κολοσσό, από τότε που τα lockdown έπληξαν τις αλυσίδες εφοδιασμού το 2022.

Την ίδια στιγμή, οι παγκόσμιες αποστολές smartphone αυξήθηκαν κατά 7,8% στα 289,4 εκατ. μονάδες τον Ιανουάριο-Μάρτιο, με τη Samsung να κατέχει μερίδιο αγοράς 20,8%, κατακτώντας την κορυφαία θέση στον κατασκευαστή τηλεφώνων, πάνω από την Apple.

Υπενθυμίζεται ότι στο τρίμηνο Δεκεμβρίου, η Apple ξεπέρασε τη Samsung ως τον Νο 1 κατασκευαστή τηλεφώνων στον κόσμο. Σήμερα ωστόσο, επιστρέφει στη δεύτερη θέση, με μερίδιο αγοράς 17,3%, καθώς κινεζικές μάρκες όπως η Huawei και η Xiaomi κερδίζουν έδαφος.

Αναλυτές αναφέρουν ότι παρόλο που η Apple ήταν εξαιρετικά ανθεκτική και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, αυξάνοντας το μερίδιό της στην αγορά τα τελευταία χρόνια, θα είναι πρόκληση για εκείνη να διατηρήσει τον ρυθμό ανάπτυξης στα επίπεδα του 2023.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι καθώς η αγορά ανακάμπτει περαιτέρω, το 2024, η IDC αναμένει ότι οι εταιρείες που διαθέτουν Android θα αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα από την Apple.

Η αιφνιδιαστική επιστροφή της Huawei στο προσκήνιο πέρυσι – με το δικό της τσιπ κατασκευασμένο στην Κίνα και το λειτουργικό σύστημα HarmonyOS στη σειρά Mate 60 – έχει “διαβρώσει” το μερίδιο της Apple στην αγορά premium της Κίνας από τον Αύγουστο.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το iPhone της Apple έδειξε τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, καθώς οι καταναλωτές αποσύρθηκαν από τις αγορές smartphone από τους περισσότερους ανταγωνιστές της που λειτουργούσαν με Android.

Εντούτοις, σήμερα αυτή η εικόνα φαίνεται ότι ανατρέπεται. Παράλληλα, οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου στη Μέση Ανατολή, επηρέασαν τις μετοχές των προμηθευτών της Apple, οι οποίες υποχώρησαν στη διαπραγμάτευση της Ασίας τη Δευτέρα.

Μεγάλος ανταγωνισμός στην Κίνα

Σύμφωνα με τον τεχνολογικό γίγαντα, οι αποστολές smartphone στην Κίνα μειώθηκαν κατά 2,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η πτώση υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική εταιρεία στην τρίτη μεγαλύτερη αγορά της, καθώς ορισμένες κινεζικές εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες περιορίζουν τη χρήση συσκευών Apple από τους υπαλλήλους, μέτρο που αντικατοπτρίζει τους περιορισμούς της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις κινεζικές εφαρμογές για λόγους ασφαλείας.

Οι μέσες τιμές πώλησης για τηλέφωνα αυξάνονται, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν ολοένα και περισσότερο premium μοντέλα που σκοπεύουν να διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διαπιστώνουν οι αναλυτές.

Η Apple, έχει ξεχωρίσει σε αυτό, με τους καταναλωτές να δείχνουν ξεκάθαρη προτίμηση στα μοντέλα υψηλότερης κατηγορίας που διαθέτει.

Ωστόσο, η εταιρεία έχει καταφύγει φέτος σε ασυνήθιστες εκπτώσεις προκειμένου να τονώσει τις πωλήσεις, με ορισμένους συνεργάτες λιανικής στην Κίνα να αφαιρούν έως και 180 δολάρια από την κανονική τιμή.

Σε μια προσπάθεια να τονώσει τις πωλήσεις, τον Μάρτιο, ο ίδιος ο CEO Τιμ Κουκ, εγκαινίασε ένα μεγάλο νέο κατάστημα στο κέντρο του χρηματοοικονομικού κόμβου της Σαγκάης.

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους που μίλησαν στο - στην εκδήλωση της Σαγκάης, είχαν αποκτήσει τα iPhone τους πριν από περισσότερα από δύο χρόνια.

Και παρόλο που οι φανατικοί της Apple δήλωσαν ότι σκόπευαν να παραμείνουν στο “οικοσύστημα” της εταιρείας, ορισμένοι ανέφεραν ότι θα εξετάσουν επίσης το διάδοχο Mate 60 της Huawei ή κάποιες επιλογές αναδιπλούμενης συσκευής από τους ανταγωνιστές της Apple.

Διαβάστε επίσης: 

Apple: «Facelift» στα Mac με νέο τσιπ που εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη

Apple: «Miami Vibes» με νέα γραφεία στην εύπορη πλευρά της Φλόριντα

Apple: Απέλυσε τουλάχιστον 600 εργαζόμενους μετά την ακύρωση των projects για τα αυτοκίνητα και τις οθόνες

Σχετικα αρθρα

Paramount: Νέα πρόταση 26 δισ. δολαρίων από Apollo και Sony

admin

United Group: H E& του Άμπου Ντάμπι εξετάζει ενδεχόμενη εξαγορά της μητρικής της Nova – Στα 8 δισ. η αποτίμηση

admin

Τουρκία: Στη Χάγη στο πλευρό της Νότιας Αφρικής και κατά του Ισραήλ

admin

LVMH: Τι συζητά για το μέλλον του εμπορικού σήματος Marc Jacobs

admin

Bloomberg για το Ελληνικό: H μεγαλύτερη «έξυπνη πόλη» της Ευρώπης χτίζεται στην Ελλάδα

admin

L’Occitane: Έξοδο από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης Reinold Geiger

admin

Αν η Δύση στήριζε την Ουκρανία όπως το Ισραήλ…

admin

Microsoft: Επενδύσεις 1,7 δισ. δολ. σε cloud computing και ΑΙ στην Ινδονησία

admin

HSBC: Αιφνίδια αποχώρηση του CEO της τράπεζας μετά από σχεδόν πέντε χρόνια

admin

Πώς η τουρκική λίρα έγινε η αγαπημένη επιλογή της Wall Street

admin

Tesla: Συνεργασία με την «κινεζική Google» για το Full Self-Driving

admin

Puig (Paco Rabanne): Στα 24,5 ευρώ η τιμή της IPO του ιστορικού ομίλου ειδών πολυτελείας

admin