Image default
Ευρώπη

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο καταδίκασε την απόφαση του τοπικού δημάρχου να καταστείλει την εκδήλωση συγκέντρωσης Ευρωπαίων ηγετών της ακροδεξιάς στις Βρυξέλλες την Τρίτη (16 Απριλίου), καθώς και οι ομόλογοί του από την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη συνέχιση της εκδήλωσης.

Το συνέδριο του Εθνικού Συντηρητισμού, στο οποίο συμμετείχαν ηγέτες της σκληροπυρηνικής και άκρας δεξιάς, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Ερίκ Ζεμούρ, διακόπηκε με εντολή του δημάρχου του δήμου Saint-Josse-ten-Noode Εμίρ Κιρ, όπου διεξαγόταν η εκδήλωση.

Αρχικά, η αστυνομία εισήλθε στον χώρο για να εκτελέσει τη διαταγή του Κιρ, αλλά οι αρχές κατέληξαν να επιτρέψουν τη συνέχιση της εκδήλωσης, επιλέγοντας να κλείσουν την είσοδο για να εμποδίσουν τους παρευρισκόμενους να εισέλθουν ή να ξαναεισέλθουν.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ντε Κρο ανάρτησε στο Χ το εξής: «Αυτό που συνέβη σήμερα στο Claridge είναι απαράδεκτο. Η δημοτική αυτονομία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας μας, αλλά δεν μπορεί ποτέ να παρακάμψει το βελγικό σύνταγμα, το οποίο εγγυάται την ελευθερία του λόγου και της ειρηνικής συνάθροισης από το 1830».

«Η απαγόρευση των πολιτικών συγκεντρώσεων είναι αντισυνταγματική. Τελεία και παύλα», πρόσθεσε.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, πρόεδρος του κόμματος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), ορισμένα μέλη του οποίου ήταν παρόντα στην εκδήλωση, ευχαρίστησε τον Ντε Κρο για την «έγκαιρη και ξεκάθαρη στάση του απέναντι στην απεχθή καταπίεση της ελευθερίας της έκφρασης που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες», επιβεβαιώνοντας επίσης ότι του ζήτησε να δώσει συνέχεια στην κατάσταση.

«Όλα τα θύματα αυτής της αδικαιολόγητης κακοποίησης, ιδιαίτερα τα παρόντα μέλη του ECR», είχαν την «απόλυτη αλληλεγγύη» της, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι το ID και το ECR, τα κόμματα της ΕΕ στα οποία ανήκαν οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι, κερδίζουν έδαφος ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, υποστηρικτική θέση έλαβε και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ μάλιστα δήλωσε τα εξής: «Είναι πολύ σαφές ότι η ακύρωση εκδηλώσεων ή η παρεμπόδιση της συμμετοχής και η μη τοποθέτηση ομιλητών είναι επιζήμια για την ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία ως αποτέλεσμα. Είναι πολύ σαφές ότι η ελεύθερη συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων είναι ζωτικής σημασίας. Ακόμα και όταν διαφωνείς [με αυτές]».

Οι διοργανωτές του συνεδρίου και οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν το περιστατικό για να ισχυριστούν λογοκρισία και έλλειψη ελευθερίας του λόγου, τονώντας τις κατηγορίες τους κατά των Βρυξελλών, της έδρας της ΕΕ, ότι προωθούν την ανάπτυξη της «κουλτούρας της ακύρωσης (cancel culture)».

Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια παρόμοια εκδήλωση στη Βουδαπέστη, την CPAC Hungary, όπου ήδη δεν έχει επιτραπεί η πρόσβαση σε πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως η Guardian, υποστηρίζοντας ότι η εκδήλωση είναι σε «no woke zone».

«Είναι η νέα μορφή κομμουνισμού», δήλωσε στο Euractiv ένας από τους βασικούς ομιλητές, ο ηγέτης του Brexit και πρώην ευρωβουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος μιλούσε την ώρα που έφτασαν οι αρχές για να σταματήσουν την εκδήλωση.

«Δεν επιτρέπονται εναλλακτικές απόψεις. Όποιος διαφωνεί είναι τρελός, τρελός, επικίνδυνος και εκτέθηκαν σήμερα στον κόσμο… Δείχνει μια πολή κακή εικόνα για αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μεταφρασμένη εκδοχή της εντολής κλεισίματος της εκδήλωσης που είδε το Euractiv, ο δήμαρχος του δήμου ανησυχούσε για το «εθνικοσυντηρητικό όραμα της κοινωνίας» των συμμετεχόντων της NatCon, την προσκόλληση στην «ευρωπαϊκή ακροδεξιά» και τον ευρωσκεπτικισμό.

Ανησυχούσε επίσης ότι, σε περίπτωση που επιτρεπόταν η συνέχιση της εκδήλωσης, «θα έπρεπε να φοβόμαστε σοβαρές αναταραχές της δημόσιας τάξης» λόγω του «φαινομενικά προκλητικού και διακριτικού χαρακτήρα» της NatCon.

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι ο Κιρ ανησυχούσε για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, προβλέποντας «απειλή κατά των συμμετεχόντων» και «βίαιες αντιδράσεις», ανησυχίες οι οποίες έκριναν «μη σκόπιμο να πραγματοποιηθεί» η εκδήλωση.

«Στο Etterbeek, στην πόλη των Βρυξελλών και στο Saint-Josse, η ακροδεξιά δεν είναι ευπρόσδεκτη», δήλωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στο X.

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin

Καπιταλιστικά ρήγματα στην κομμουνιστική Κούβα

admin

Πού επενδύει το «χρυσό» 0,001%, του κόσμου;

admin

Γεν: Ενισχύεται σημαντικά μετά από παρεμβάσεις της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας

admin

Τελικό «πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Φόρους 800 εκατομμύρια ευρώ πλήρωσαν δυτικές τράπεζες που παραμένουν στη Ρωσία

admin

Γερμανία: Δικάζονται οι ύποπτοι για την υπόθεση Reichsbuerger με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας

admin

Πυρά κατά Μακρόν λόγω πρότασης για «ανοιχτή συζήτηση» για την πυρηνική αποτροπή

admin