Image default
Ευρώπη

Ισπανία: «Δίκαιη κατανομή» των παιδιών μεταναστών μεταξύ των περιφερειών

Η Ισπανία θα εφαρμόσει σύντομα την υποχρεωτική κατανομή των ανήλικων μεταναστών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να ανακουφιστούν από τη μεγάλη μεταναστευτική πίεση που δέχονται τα Κανάρια Νησιά, με εκατοντάδες ανθρώπους να καταφθάνουν κάθε χρόνο από τις ακτές της Δυτικής Αφρικής.

Την Τρίτη, εκπρόσωποι επτά υπουργείων συναντήθηκαν για να βρουν συμβιβασμό σε μια κοινή γραμμή δράσης και μια δίκαιη κατανομή του μεταναστευτικού βάρους, όπως μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Μόνο τον Ιανουάριο του 2024, τα Κανάρια Νησιά υποδέχθηκαν 7.270 μετανάστες, που ταξίδευαν με 110 επισφαλείς βάρκες (pateras ή cayucos στα ισπανικά), όσοι δηλαδή έφτασαν στις ακτές τους ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο του 2023 (7.213 σε 150 πλοία), σύμφωνα με νέα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Οι μετανάστες έφθασαν κυρίως στα νησιά El Hierro και Gran Canaria και οι περισσότεροι από αυτούς – το 83% – αναχώρησαν από τη Μαυριτανία.

Στόχος του πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ (PSOE/S&D) είναι να μεταρρυθμίσει τον ισχύοντα νόμο για τη μετανάστευση, του οποίου η τελευταία έκδοση τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2022, ώστε -για πρώτη φορά στην ιβηρική χώρα- οι 17 αυτόνομες κοινότητες (Comunidades Autónomas) να είναι υποχρεωμένες να δέχονται υποχρεωτικά την κατανομή των ανήλικων μεταναστών.

Υποχρεωτική αλληλεγγύη

Το νέο σύστημα «υποχρεωτικής αλληλεγγύης» έχει ως στόχο να ανταποκριθεί σε ένα ιστορικό αίτημα των Καναρίων Νήσων. Είναι επίσης ένας συμβιβασμός μεταξύ του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος PSOE και του περιφερειακού συντηρητικού κόμματος Coalición Canaria, που περιλαμβάνεται σε διμερή συμφωνία που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2023, προκειμένου να κερδίσει μια δεύτερη θητεία ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Η νέα πρόταση αποσκοπεί στην τροποποίηση του άρθρου 35 του ισχύοντος μεταναστευτικού νόμου, το οποίο αναφέρεται στους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες, ώστε να καθιερωθεί η υποχρέωση κατανομής τους με τέτοιο τρόπο που να μπορούν να φιλοξενηθούν σε όλη την ισπανική επικράτεια.

Η προοδευτική εκτελεστική εξουσία της Ισπανίας επιδιώκει να διασφαλίσει ότι τα «hot spots» άφιξης μεταναστών -όπως τα Κανάρια Νησιά- δεν θα υπερφορτωθούν, όπως συμβαίνει τώρα, όταν οι αρχές των νησιών έχουν να αντιμετωπίσουν την υποδοχή σχεδόν 5.500 παιδιών και νέων μεταναστών.

Το νέο σύστημα που θέλει να εγκρίνει η κυβέρνηση θα θέσει την αρχική κηδεμονία των ανηλίκων στα χέρια του κράτους, το οποίο στη συνέχεια θα τους μοιράζει στις διάφορες αυτόνομες κοινότητες, έτσι ώστε τα Κανάρια Νησιά να είναι υπεύθυνα μόνο για την «προσωρινή επιμέλεια» των ανηλίκων.

Κατά μέσο όρο 18 μετανάστες την ημέρα, ή συνολικά 6.618, έχασαν τη ζωή τους το 2023 προσπαθώντας να φτάσουν στις ισπανικές ακτές – αριθμός που σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με τους 2.390 θανάτους που καταγράφηκαν το 2022, όπως αποκάλυψε τον Ιανουάριο έκθεση της ΜΚΟ Caminando Fronteras (Περπατώντας τα Σύνορα).

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin

Καπιταλιστικά ρήγματα στην κομμουνιστική Κούβα

admin

Πού επενδύει το «χρυσό» 0,001%, του κόσμου;

admin

Γεν: Ενισχύεται σημαντικά μετά από παρεμβάσεις της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας

admin

Τελικό «πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Σύμφωνο Σταθερότητας

admin