Image default
Ευρώπη

Πάνω από 500 Πολωνοί υπό παρακολούθηση με Pegasus επί κυβέρνησης PiS

Μέχρι και 578 άτομα, μεταξύ των οποίων πολιτικοί της αντιπολίτευσης και πιθανώς εξέχουσες προσωπικότητες από το τότε κυβερνητικό στρατόπεδο, παρακολουθούνταν μέσω του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus επί της κυβερνήσεως του συντηρητικού PiS, δήλωσε την Τρίτη ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης και γενικός εισαγγελέας Adam Bodnar.

Η έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο και δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Γερουσίας, καλύπτει την περίοδο από το 2017 έως το 2022, όταν η συντηρητική κυβέρνηση PiS (ECR) ήταν στην εξουσία.

Προηγούμενες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του Citizen Lab και άλλων πηγών έκαναν λόγο για χάκερς επιφανών στελεχών της αντιπολίτευσης και του τότε πρωθυπουργού Mateusz Morawiecki και ενδεχομένως του προέδρου Andrzej Duda.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, τρεις ειδικοί φορείς δημοσίων υπηρεσιών χρησιμοποίησαν κατασκοπευτικό λογισμικό εναντίον έξι ατόμων το 2017, 100 το 2018, 140 το 2019, 161 το 2020, 162 το 2021 και εννέα το 2022.

Μεταξύ 2021 και 2022, άρχισαν να προκύπτουν πληροφορίες για τη χρήση του Pegasus εναντίον πολιτικών της τότε αντιπολίτευσης και προσώπων που συνδέονταν με αυτήν, αλλά και εναντίον ανθρώπων που δεν είχαν άμεση σχέση με την πολιτική εκείνη την περίοδο, όπως ο Michał Kołodziejczak, ο ηγέτης του κινήματος αγροτών AgroUnia, νυν αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας.

Αργότερα, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολιτικοί από το τότε κυβερνητικό στρατόπεδο είχαν επίσης υποκλαπεί, υποδηλώνοντας ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιήθηκε από την παράταξη που συνδέεται με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Zbigniew Ziobro, ο οποίος ήλεγχε τη χρήση του Pegasus για να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των κύριων αντιπάλων του εντός του PiS και του προέδρου Duda.

Ο Duda ήταν απρόθυμος να σχολιάσει την έκθεση του εισαγγελέα, σημειώνοντας ότι είχαν προκύψει «πολλές φήμες, μισές αλήθειες και αναλήθειες» σχετικά με τη χρήση του Pegasus από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Εξέφρασε αμφιβολίες ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από την παρακολούθηση του εγκλήματος, αλλά δήλωσε ότι αν αυτό συνέβαινε, οι ένοχοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη.

«Το θέμα με το Pegasus ήταν αυτό που οι πολιτικοί του PiS δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να εξηγήσουν στους πολιτικούς αντιπάλους και στο κοινό», δήλωσε στο Euractiv Πολωνίας ο κοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής Jarosław Flis, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Jagiellonian της Κρακοβίας.

«Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ο βαθμός στον οποίο το κατασκοπευτικό λογισμικό χρησιμοποιήθηκε στις εσωτερικές σχέσεις εντός του PiS», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin

Καπιταλιστικά ρήγματα στην κομμουνιστική Κούβα

admin

Πού επενδύει το «χρυσό» 0,001%, του κόσμου;

admin