Image default
Οικονομία

Ο. Κεφαλογιάννη: Δημιουργούμε τις συνθήκες για μια νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό

Στην χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα στο Παρατηρητήριο για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό στη Μεσόγειο, στην αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων με όρους εξοικονόμησης ενέργειας και προσβασιμότητας, στον καταδυτικό τουρισμό αλλά και στην προσβασιμότητα στις παραλίες για όλους αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά την εισήγησή της στο πάνελ “Sustainable Tourism- Sustainable Blue Economy” στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης “Our Ocean Conference” (OCC-9).

Η υπουργός Τουρισμού πρόσθεσε ότι μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης και του Υπουργείου Τουρισμού είναι η ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού και η ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την προσφορά εμπειριών υψηλής ποιότητας στον επισκέπτη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακόμα, αναφέρθηκε στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού, που από το βήμα της Διεθνούς Διάσκεψης, γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το Ταμείο Απανθρακοποίησης (Decarbonization Fund) για τα νησιά, αλλά και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης να θεσπίσει ένα ειδικό καθεστώς για 200 παραλίες σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της χώρας, όπου θα εμποδίζεται κάθε εμπορική εκμετάλλευση.

«Επιβάλλεται να διευρύνουμε τις ευκαιρίες κρουαζιέρας με βιώσιμο τρόπο»

Σε ερώτηση που της τέθηκε αναφορικά με τη συμβολή του τουρισμού κρουαζιέρας σε σχέση με τις προτεραιότητες του 9ου Our Ocean Conference, η Υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με εκτεταμένη ακτογραμμή και μεγάλο αριθμό νησιών, αρκετά διαφορετικά το ένα από το άλλο, με συνεχώς αυξανόμενη ροή τουριστών κρουαζιέρας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Επιβάλλεται να διευρύνουμε αυτές τις ευκαιρίες κρουαζιέρας με βιώσιμο τρόπο, παρέχοντας ποιότητα εμπειρίας σε διάφορους τύπους προορισμών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ταυτότητα και τη λειτουργία τους, καθώς και διασφαλίζοντας την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Στο ίδιο ζήτημα, σημείωσε ότι η χώρα μας έχει ως στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών και τη θέσπιση κανόνων για τη διάχυση ευκαιριών για πιθανούς νέους τόπους ενδιαφέροντος για προσέλκυση κρουαζιέρας αλλά και τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για την κρουαζιέρα και τη διαχείρισή της, ως μέρος του εθνικού σχεδίου για την τουριστική ανάπτυξη.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, η Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι «η αγορά κρουαζιέρας θα πρέπει να επιδιώκει συνεργατικά την διάχυση των προορισμών και να την προωθεί. Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας ότι ο σύγχρονος τουρίστας έχει πλέον ειδικά ενδιαφέροντα, ισχυρή περιβαλλοντική και πολιτιστική συνείδηση και αναζητά ποιότητα και ποικιλομορφία στην ταξιδιωτική εμπειρία».

«Νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό»

Κλείνοντας, η κα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στα Gr-Eco Islands, με αφορμή την επίσκεψη της στην Τήλο με τον Πρωθυπουργό, και σημείωσε ότι η τοπική κοινωνία έχει ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς το νησί ανακυκλώνει το 90% των απορριμμάτων, ενώ έκανε μνεία και στη Χάλκη όπου παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάρκο που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών.

Στη συνέχεια, η Υπουργός Τουρισμού παραβρέθηκε σε γεύμα με την παρουσία της Α.Ε. Πρίγκηπα Αλβέρτο του Μονακό και άλλων αξιωματούχων. Στη διάρκεια της ομιλίας της ανέλυσε τη στρατηγική της χώρας μας για τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό στη Μεσόγειο και επεσήμανε τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει η συλλογή δεδομένων και η ανάλυση τους για την εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών στον τουρισμό τα επόμενα χρόνια.

Η κα Κεφαλογιάννη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μέσα από ένα πλέγμα δράσεων και πολιτικών, δημιουργούμε τις συνθήκες για μία νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό. Στόχος μας είναι η βιωσιμότητα των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος εστιάζοντας στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, στα ποιοτικά στοιχεία και θεσπίζοντας κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας».

Σχετικα αρθρα

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

admin

Χατζηδάκης: Στόχος η προστασία των μικρών εμπόρων – Αποφεύγουμε τις «τρικλοποδιές» στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

admin

POS: “Ψαλίδι” σε χρεώσεις για 3 χρόνια

admin

Στην τελική ευθεία το πακέτο απλούστευσης της νέας ΚΑΠ – Ποια θέματα «παίρνουν σειρά»

admin

Πάσχα: Πού θα κυμανθούν οι τιμές για αρνί και κατσίκι – Τι λένε κτηνοτρόφοι, κρεοπώλες και καταναλωτές

admin

Προμήθειες POS: Κάτω από 1% η επιβάρυνση για συναλλαγές έως 10 ευρώ

admin

Διασύνδεση ταμειακών – POS: Η ώρα των προστίμων – Λύση στα τεχνικά προβλήματα

admin

Πληρωμές 780 εκατ. ευρώ σε αγρότες – Αυγενάκης: Είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα

admin

Καύσιμα: Ακριβά θα πληρώσουν τις πασχαλινές διακοπές οι Έλληνες – Πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη σε 21 νομούς

admin

Σε αναπτυξιακή τροχιά η παγκόσμια οικονομία φέτος

admin

Η έλλειψη ΙBAN μπλοκάρει τις «αυτόματες» δηλώσεις

admin

«Καμπανάκι» για το έλλειμμα σε 11 χώρες της ΕΕ

admin