Image default
Ευρώπη

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

Ο Μπιερν Χέκε, ένα από τα ηγετικά στελέχη του ακροδεξιού κόμματος AfD της Γερμανίας, θα δικαστεί την Πέμπτη για τη φερόμενη χρήση ναζιστικών συμβόλων, θέτοντας έτσι στον πάγο τις φιλοδοξίες του να γίνει πρωθυπουργός του κρατιδίου της Θουριγγίας.

Ο πρόεδρος του AfD στο ανατολικό γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε ένα απαγορευμένο σύνθημα της “Sturmabteilung”, της επίσημης παραστρατιωτικής πτέρυγας του ναζιστικού κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο πρώην καθηγητής ιστορίας υπερασπίστηκε τον εαυτό του λέγοντας ότι δεν γνώριζε την πραγματική σημασία του «Alles für Deutschland (Τα πάντα για τη Γερμανία)» – μια φράση που χρησιμοποιείται συχνά από τη Sturmabteilung.

Στη Γερμανία, η χρήση της φράσης, μαζί με άλλα σύμβολα απαγορευμένων κομμάτων, όπως ο ναζιστικός χαιρετισμός, τιμωρείται με νόμο.

Ενώ μερικοί τοπικοί πολιτικοί του AfD έχουν χρησιμοποιήσει τη φράση σε μικρές εκδηλώσεις χωρίς νομικές συνέπειες, ο εμπειρογνώμονας του AfD Χέντρικ Κρέμερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι η χρήση της από τον Χέκε- πρώτη φορά για ένα τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος- δεν είναι τυχαία.

«Από τη μία πλευρά, σηματοδοτεί στους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του ότι η ατζέντα του βασίζεται πράγματι στον εθνικοσοσιαλισμό», δήλωσε ο Κρέμερ στο Euractiv.

«Ταυτόχρονα, οι δηλώσεις του αποσκοπούν στην αλλαγή του λόγου στην κοινωνία στο σύνολό της, σπάζοντας σκόπιμα τα ταμπού και καθιστώντας τις ακροδεξιές θέσεις ως κανόνα»

Η δίκη

Ο Χέκε φέρεται να χρησιμοποίησε την απαγορευμένη φράση τον Μάιο του 2021 στο Merseburg, όπου την ενσωμάτωσε στην ομιλία του φωνάζοντας «Τα πάντα για την πατρίδα μας, τα πάντα για τη Σαξονία-Άνχαλτ, τα πάντα για τη Γερμανία».

Σε ένα δεύτερο περιστατικό, στη Gera (Θουριγγία), έκανε νόημα στο ακροατήριό του να συμπληρώσει τη φράση, ξεκινώντας με το «Alles für» και ενθαρρύνοντας τους υποστηρικτές του να τη συμπληρώσουν.

Επισήμως, δικάζεται για τη φερόμενη χρήση συμβόλων αντισυνταγματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων και αν καταδικαστεί, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.

Η ετυμηγορία θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την υποψηφιότητά του για την εκλογή του στο κοινοβούλιο του κρατιδίου τον Σεπτέμβριο, καθώς ο εκλογικός νόμος της Θουριγγίας ορίζει ότι η με δικαστική απόφαση μπορεί να του απαγορευτεί το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα.

Ωστόσο, για τον Κρέμερ, το κατά πόσον η δίκη θα βλάψει τη δημόσια εικόνα του Χέκε μένει να φανεί. «Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι θα ευτελίσει τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της δίκης και θα παρουσιάσει τον εαυτό του ως θύμα».

Der Flügel

Ο ίδιος ο Χέκε είναι μια σημαίνουσα προσωπικότητα εντός του AfD. Ενώ φιλοδοξεί να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Θουριγγίας, είναι γνωστός για την εκπροσώπηση της εθνικιστικής πτέρυγας του ακροδεξιού κόμματος.

Ήταν η ηγετική μορφή μιας εθνο-εθνικιστικής ομάδας εντός του AfD – του Der Flügel – η οποία λέγεται ότι έχει αποκτήσει σημαντική υποστήριξη από μέλη του κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας.

Τον Μάρτιο του 2020, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV) κατέταξε την οργάνωση ως «ασφαλές ακροδεξιό εξτρεμιστικό κίνημα». Ένα μήνα αργότερα, η ηγεσία του AfD κάλεσε την οργάνωση να διαλυθεί.

Ωστόσο, η διαλυμένη δομή εξακολουθεί να έχει την επιρροή της στο κόμμα και η BfV εξακολουθεί να θεωρεί την οργάνωση ως «ύποπτη περίπτωση».

Ο Κρέμερ εξήγησε ότι ο Χέκε θα μπορούσε να επεκτείνει τις εθνικιστικές του απόψεις εντός του κόμματος, ακόμη και χωρίς κομματική θέση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Στην ηγεσία του κόμματος σε ομοσπονδιακό επίπεδο, «δεν υπάρχει πλέον κανείς που να αντιτίθεται στην πορεία που επιβάλλει ο Χέκε», δήλωσε ο Κρέμερ.

Ως πρόεδρος του AfD της Θουριγγίας, ο ανεπίσημος επικεφαλής της πτέρυγας στοχεύει να γίνει πρωθυπουργός μετά τις εκλογές στο κρατίδιο τον Σεπτέμβριο. Το κόμμα του προηγείται σήμερα στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 31%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου INSA. Το ποσοστό αυτό προηγείται κατά πολύ του στενότερου αντιπάλου του, του συντηρητικού CDU (ΕΛΚ), το οποίο βρίσκεται σήμερα στο 21%.

Το περιφερειακό κόμμα της Θουριγγίας παρακολουθείται ήδη από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως «αποδεδειγμένα ακροδεξιό».

Σε μια τηλεοπτική συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, ο Χέκε υποστήριξε την αθωότητά του, δηλώνοντας ότι είχε μεταφράσει ελεύθερα το σύνθημα “Πρώτα η Αμερική” του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ερωτηθείς από το Euractiv σχετικά με την επικείμενη δίκη, το γραφείο του Χέκε δήλωσε ότι δεν πρόκειται να τη σχολιάσει πριν από την έναρξή της.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin