Image default
Ευρώπη

Απίθανη η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη εντός 2025

Η Βουλγαρία ενδέχεται να ενταχθεί στην ευρωζώνη στο τέλος του 2025, δήλωσε την Πέμπτη ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Βουλγαρίας Dimitar Radev, χάνοντας τον προηγούμενο στόχο της 1ης Ιανουαρίου 2025 της κυβέρνησης και των κυριότερων πολιτικών κομμάτων στη Σόφια.

Ο Radev βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ουάσιγκτον, όπου διεξάγονται οι εαρινές συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Η ένταξη στην ευρωζώνη μέσα στο 2025 είναι δυνατή και, σε αυτό το στάδιο, το πιο πιθανό σενάριο», δήλωσε ο επικεφαλής της βουλγαρικής κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BTA.

Ο Radev επέκρινε επίσης τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας για το έτος, εκφράζοντας παράπονο για την έλλειψη μέτρων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει το μόνο επίσημο εμπόδιο για την ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη.

«Η παγκόσμια και η δική μας εμπειρία δείχνει ότι (η μείωση του πληθωρισμού) μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα με μέτρα για την αποτελεσματική διαχείριση και τον έλεγχο των δαπανών», πρόσθεσε ο Βούλγαρος τραπεζίτης.

Άλλοι έχουν επίσης πρόσφατα αμφισβητήσει την έγκαιρη ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη.

Στις ετήσιες προβλέψεις της, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η UniCredit Bulgaria προέβλεψε ότι η πολιτική αστάθεια θα καθυστερήσει την υιοθέτηση του ευρώ από τη Βουλγαρία μέχρι το 2026.

Πολιτικά, τα πράγματα είναι πράγματι ακόμη στον αέρα για τη φτωχότερη χώρα της ΕΕ, ιδίως καθώς αντιμετωπίζει ακόμη μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση και επί του παρόντος κυβερνάται από ένα υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι η Βουλγαρία θα πάρει το πράσινο φως το 2025.

Η Βουλγαρία αναμένεται να εκπληρώσει το κριτήριο του πληθωρισμού το αργότερο τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Η Βουλγαρία είναι σήμερα μία από τις χώρες στον κόσμο που αναφέρονται ως παράδειγμα εξαιρετικά επιτυχημένης λειτουργίας ενός νομισματικού συμβουλίου. Το βουλγαρικό νόμισμα (το λεβ) είναι συνδεδεμένο με το ευρώ, με σταθερή τιμή 1,95583 λεβ προς 1 ευρώ, η οποία δεν έχει μεταβληθεί τα τελευταία 22 χρόνια.

«Σε ένα καθεστώς νομισματικής επιτροπής, η βουλγαρική κεντρική τράπεζα έχει πιο περιορισμένες επιλογές για τον έλεγχο του πληθωρισμού, λόγω της έλλειψης ορισμένων από τα κλασικά μέσα για να το πράξει. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος της δημοσιονομικής πολιτικής (του προϋπολογισμού) στον επηρεασμό των τιμών είναι ακόμη μεγαλύτερος», δήλωσε ο Radev, καθώς επέκρινε τις αυξημένες δαπάνες του Υπουργείου Οικονομικών για κοινωνικά προγράμματα.

«Επενδύουμε σημαντικά σε αυτή τη διαδικασία και επιτυγχάνουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο, την ικανότητα και την υλικοτεχνική υποδομή. Φυσικά, πρέπει να γίνουν περισσότερα», δήλωσε ο Radev σχετικά με τη διαδικασία προετοιμασίας για την υιοθέτηση του ευρώ, για την οποία η κεντρική του τράπεζα και ο ιδιωτικός τραπεζικός τομέας της Βουλγαρίας βρίσκονται ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Σχετικα αρθρα

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin