Image default
Ευρώπη

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

Την Τρίτη 16 Απριλίου, η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε τον κατάλογο των πρώτων 55 νέων τοποθεσιών που κατασκευάζει για τη φιλοξενία πράσινων βιομηχανιών.

Το πρόγραμμα, που αρχικά παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2023 από τον πρόεδρο Μακρόν, επιβεβαιώθηκε με την ψήφιση του νόμου για την πράσινη βιομηχανία τον Οκτώβριο του 2023. Το  εν λόγω νομοσχέδιο αποσκοπεί στην αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στη Γαλλία έως το 2030, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η κυβέρνηση ξεκίνησε αρχικά το πρόγραμμα «50 Turnkey Sites France 2030», το οποίο βοηθά τους κατασκευαστές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Γαλλία να βρουν ευκολότερα γη.

Όμως, την Τρίτη (16 Απριλίου) ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Κριστόφ Μπεσύ και ο υπουργός Βιομηχανίας Ρολάν Λεσκύρ, παρουσίασαν 55 τοποθεσίες σε όλη τη Γαλλία, αυξάνοντας τις φιλοδοξίες σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο των 50 τοποθεσιών.

Πέντε τοποθεσίες θα είναι διαθέσιμες φέτος, ενώ οι υπόλοιπες θα τεθούν σε λειτουργία μεταξύ 2025 και 2030.

Ωστόσο, η κυβέρνηση προς το παρόν αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες βιομηχανίες θα εγκατασταθούν σε αυτές τις περιοχές.

«Δεν στοχεύουμε σε καμία συγκεκριμένη βιομηχανία. Η ανάδειξη θα εξαρτηθεί από τα χαρακτηριστικά του χώρου, τη περιοχή θέσεων εργασίας στην οποία βρίσκεται κ.λπ», εξήγησε το γραφείο του Λεσκύρ.

Στους χορηγούς του έργου περιλαμβάνονται 28 τοπικές αρχές, 11 ιδιωτικές εταιρείες και 16 άλλοι οργανισμοί.

Η παρακμή της βιομηχανικής μεταποίησης αποτελεί μείζονα ανησυχία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τους ηγέτες των επιχειρήσεων να ζητούν μια «ευρωπαϊκή βιομηχανική συμφωνία» που θα συμπληρώνει την πράσινη συμφωνία του μπλοκ.

Οι χώρες εστιάζουν τη στήριξή τους σε νέες βιομηχανικές δραστηριότητες απαλλαγμένες από τις εκπομπές άνθρακα, οι οποίες είναι συνήθως πιο δαπανηρές από τις παραδοσιακές δραστηριότητες, αλλά μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μεσοπρόθεσμα.

«Κυριολεκτικά με το κλειδί στο χέρι»

Οι χώροι αυτοί είναι «κυριολεκτικά με το κλειδί στο χέρι», επιμένει ο Λεσκύρ στους δημοσιογράφους. Με άλλα λόγια, όλοι οι χώροι θα έχουν υποβληθεί σε πλήρη έρευνα του χώρου (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κ.λπ.), ώστε να «μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το ρίσκο του χώρου για τους κατασκευαστές».

Μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για οικονομική στήριξη των έργων τους, στο πλαίσιο της διαδικασίας.

Για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη βιομηχανικών εγκαταστάσεων, η διαδικασία περιβαλλοντικής διοικητικής αδειοδότησης έχει απλοποιηθεί από 17 σε 9 μήνες, ωστόσο αυτή μπορεί να διαρκέσει περισσότερο αν υπάρχουν νομικές διαφορές.

Ορισμένα έργα «μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος», κυρίως οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, θα επωφεληθούν από μια ειδική διαδικασία.

Για να ολοκληρωθούν όλα τα στάδια μετά τη μελέτη, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει 450 εκατ. ευρώ σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις ή δάνεια για τη στήριξη της εγκατάστασης βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Συνολικά, η γαλλική δημόσια τράπεζα «Banque des territories» αναμένεται να επενδύσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ μεταξύ 2023 και 2027.

Αυτά τα προγράμματα που βασίζονται στην αποταμίευση θα συμπληρωθούν από φορολογικές πιστώσεις για τις βιομηχανίες που συνδέονται με τις τεχνολογίες που καλύπτονται από την πράξη της ΕΕ για τη βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών (NZIA).

Η NZIA έχει ως στόχο να στηρίξει την ευρωπαϊκή παραγωγή καθαρών τεχνολογιών, όπως ανεμογεννήτριες, ηλιακούς συλλέκτες, αντλίες θερμότητας, μπαταρίες ή πυρηνικά.

Οικολογική προστασία

Ο Μπεσύ, από την άλλη, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που είχε να ανακοινώσει ότι 30 από τις 55 είναι αποκατεστημένες βιομηχανικές εκτάσεις (εξ ολοκλήρου ή εν μέρει).

Ο υπουργός τόνισε ότι η ανάπτυξη όλων αυτών των επιπέδων βιομηχανικών περιοχών δεν συγκρούεται με έναν άλλο κυβερνητικό στόχο – τη διακοπή της καθαρής μετατόπισης της γης από τη φυσική στην ανθρώπινη χρήση έως το 2050.

Ο στόχος αυτός υποστηρίζεται από έναν ειδικό νόμο για τη «Μηδενική καθαρή τεχνητοποίηση», ο οποίος θέτει ως ενδιάμεσο στόχο τη μείωση του ρυθμού κατανάλωσης γης στο μισό μεταξύ 2021 και 2031.

Συνολικά, οι 55 τοποθεσίες που θα αναπτυχθούν αναμένεται να καταλάβουν συνολικά 3.300 εκτάρια γης. Οι μικρότερες θα καταλαμβάνουν περίπου τρία εκτάρια και οι μεγαλύτερες 300 – κατά μέσο όρο 60 εκτάρια. Επιπλέον, αυτό είναι μόνο το πρώτο κύμα, σύμφωνα με το γραφείο του Λεσκύρ.

«Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας», είπαν, τονίζοντας ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες συνεχίζουν να μελετούν νέες προτάσεις για χώρους. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται τις «επόμενες εβδομάδες».

Η ένωση «Intercommunalité de France», η οποία συγκεντρώνει πάνω από 1.000 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ζητά από το σύστημα να απελευθερώνει περισσότερους χώρους σε ετήσια βάση, ώστε να δημιουργηθεί ένα «απόθεμα» χώρων με το κλειδί στο χέρι.

Σχετικα αρθρα

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin