Image default
Ευρώπη

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

Δέκατο έβδομο άρθρο της σειράς «Οι ευκαιρίες της Κίνας»

Πρόσφατα, η China Mobile ανακοίνωσε την πρώτη εμπορική εφαρμογή του 5.5G, γνωστού και ως 5G-A, στην πόλη Χανγκτσόου, ενώ σχεδιάζει να δημιουργήσει το μεγαλύτερο εμπορικό δίκτυο 5G-A στον κόσμο εντός του έτους. Κάπως έτσι, το 5.5G μπήκε αθόρυβα στη ζωή μας.

To 5.5G αποτελεί άλλο ένα τεράστιο άλμα πέρα από το 5G. Κάθε κύκλος ανάπτυξης τεχνολογίας στην κινητή επικοινωνία διαρκεί περίπου δέκα χρόνια και κάθε τεχνολογία μισής γενιάς είναι περίπου δέκα φορές ταχύτερη από την προηγούμενη. Σε σύγκριση με το 5G, το 5.5G διαθέτει κατά δέκα φορές υψηλότερη ταχύτητα, μεγαλύτερη πυκνότητα σύνδεσης, καλύτερη ακρίβεια τοποθέτησης και βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση. Το σημαντικότερο είναι ότι το 5G μπορεί να δέχεται και να μεταδίδει προς τρίτους μεγάλο όγκο σύνθετων πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Η Huawei πιστεύει ότι το 5.5G θα μπορέσει να φτάσει τη μέγιστη ταχύτητα των 10Gbps και 1Gbps για καθοδική και ανοδική ζεύξη αντίστοιχα, με την καθυστέρηση να υπολογίζεται στο ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Είναι συνεπώς εμφανές ότι το 5.5G θα μπορέσει να υποστηρίξει καλύτερα νέες εφαρμογές όπως την τρισδιάστατη τεχνολογία γυμνού ματιού (naked-eye 3D), την εκτεταμένη πραγματικότητα (extended reality), τη λεγόμενη «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» (low-latitude economy) που αφορά επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν κάτω από τα τέσσερις χιλιάδες μέτρα, καθώς και το έξυπνο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT), απελευθερώνοντας τις ψηφιακές δυνάμεις και τονώνοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη του 5.5G ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Ήδη από την εμπορευματοποίησή του, το 5G δέχθηκε κριτική λόγω της αδυναμίας του να ανταποκριθεί στις αναδυόμενες εφαρμογές. Ο λόγος ήταν ότι δεν ήταν σε θέση να καλύψει σύνθετες ανάγκες σύνδεσης δικτύου για σενάρια όπως η αυτόνομη οδήγηση, μεγάλα υπολογιστικά μοντέλα και η προηγμένη μεταποίηση, ενώ το εύρος του δικτύου ήταν περιορισμένο και παρουσιάζε καθυστερήσεις στη μετάδοση, αδυναμίες που έπλητταν την αξιοπιστία του. Η εφαρμογή του 5.5G καλείται να καλύψει τα κενά του 5G και ταυτόχρονα να αποτελέσει πρόδρομο του 6G και των νέων τεχνολογιών και εφαρμογών. Αυτή είναι η βασική αποστολή του 5.5G.

Εφόσον το 5.5 G αποτελεί το μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στο 5G στο 6G, γιατί τότε να μην περιμένουμε απευθείας την ανάπτυξη του τελευταίου; Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του 6G, απέχουμε πολύ από την δυνατότητα εμπορευματοποίησής του καθώς η ανάπτυξη του δικτύου βρίσκεται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο όπου οι βασικές τεχνολογικές και άλλες απαιτήσεις βρίσκονται ακόμα υπό διαμόρφωση. Ταυτόχρονα, η χρήση του 5G βρίσκεται στο απόγειό της. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας των Πληροφοριών, έως τα τέλη Φεβρουαρίου οι σταθμοί 5G στην Κίνα έφτασαν συνολικά τα 3,509 εκατ., με τους χρήστες του δικτύου να αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των συνολικών χρηστών του δικτύου της κινητής, ενώ το 5G ενσωματώθηκε σε πάνω από το 70% της κινεζικής οικονομίας. Στην ουσία, πολλά από τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του 5.5G προέρχονται από το 6G. Οι νέες μορφές επιχειρήσεων και οικονομικών μοντέλων που αναπτύσσονται μέσα από τη χρήση του 5.5G θα θέσουν γερά θεμέλια για το 6G, ενώ το τελευταίο θα ολοκληρώσει το έξυπνο Διαδίκτυο των Πραγμάτων.

Η χρήση του δικτύου 5.5G στη βιομηχανική αλυσίδα συνεχώς ωριμάζει, ωστόσο ελλείψεις υπάρχουν στην περαιτέρω ενσωμάτωσή του. Αυτή τη φορά η China Mobile ανακοίνωσε τις πρώτες εκατό εμπορικές πόλεις 5,5G ενώ σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου σε περισσότερες από τριακόσιες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα εντός του έτους, την εγκατάσταση πάνω από είκοσι τερματικών σταθμών και τη διασύνδεση περισσότερων από είκοσι εκατομμύρια χρηστών, ωθώντας περαιτέρω τη χρήση του 5.5G. Η ενσωμάτωση του τελευταίου στη βιομηχανική αλυσίδα και τις εμπορικές εφαρμογές συνεχίζεται. Η φετινή χρονιά θα είναι γνωστή ως το πρώτο έτος εφαρμογής του 5.5G. Πολλά πρέπει να γίνουν κατά μήκος της βιομηχανικής αλυσίδας όσον αφορά το φάσμα, τα πρότυπα, τα προϊόντα, τις εφαρμογές, την οικολογία και άλλους παράγοντες ώστε το 5.5G να μπορέσει να εφαρμοστεί πραγματικά, να δημιουργήσει νέα προϊόντα και εμπειρίες, να ωθήσει την αναβάθμιση της βιομηχανίας και να επιταχύνει τον ψηφιακό και έξυπνο μετασχηματισμό, τονώνοντας τις νέες παραγωγικές δυνάμεις.

Σχετικα αρθρα

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin