Image default
Οικονομία

Στο μικροσκόπιο της ΤτΕ τιτλοποιήσεις Ηρακλή και κόκκινα δάνεια

Συνάντηση με εκπροσώπους των εταιρειών διαχείρισης θα έχουν αύριο, Τετάρτη, ανώτατα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών προκειμένου να εξετασθούν οι δυνατότητες ταχύτερης μείωσης των κόκκινων δανείων.

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών, στο “μικροσκόπιο” του Επόπτη θα βρεθούν, εκτός από τις τιτλοποιήσεις των Ηρακλή Ι και ΙΙ, οι επιδόσεις των servicers και στις υπόλοιπες κατηγορίες ιδιωτικού χρέους.

Στόχος των αρμοδίων αρχών είναι να γίνει μια “ολιστική” συζήτηση για το ιδιωτικό χρέος, η οποία δεν μπορεί να εξαντληθεί στα δάνεια του Ηρακλή τα οποία αναλογούν στο 55-60% των συνολικών κόκκινων δανείων.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι το ιδιωτικό χρέος, τόσο για την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και για το Υπουργείο, εξετάζεται συνολικά και το γεγονός ότι παραμένει μη ρυθμισμένο σε ποσοστό 70-75% καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάληψη πρωτοβουλιών από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Σε αυτό το πλαίσιο συγκάλεσε η ΤτΕ την αυριανή συνάντηση προκειμένου να αναδειχθούν εκ μέρους των servicers οι δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν σε επίπεδο επίσπευσης στην απονομή δικαιοσύνης, ρευστοποίησης των ενεχύρων, επανένταξης των εκπλειστηριασμάτων στην αγορά και σοβαρών καθυστερήσεων στη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογίων.

Σημειώνεται ότι προς την κατεύθυνση αυτή η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) κατέθεσε προ διμήνου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση των εν λόγω αγκυλώσεων, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί προς το παρόν κάποια σχετική πρωτοβουλία.

Από την άλλη πλευρά, ο Επόπτης στόχο έχει να εντείνει τις πιέσεις προς τους servicers προκειμένου να δει πιο άμεσα και απτά αποτελέσματα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων άνω των 80 δισ. ευρώ που λιμνάζουν στην οικονομία.

Ένας τρόπος που εξετάζεται είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων στη βάση των αυξημένων υποχρεώσεων των servicers όπως αυτές υπαγορεύονται από το νέο πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου που τέθηκε σε εφαρμογή πρόσφατα.

Οι ενισχυμένες “έφοδοι” των κλιμακίων της ΤτΕ αναμένονται, πάντως, προς τα τέλη του έτους με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο οι εταιρείες εναρμονίζονται με τις αυξημένες υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει -όπως, ενδεικτικά, το αυστηρό πλαίσιο διαδικασιών εταιρικής διακυβέρνησης.

Από την πλευρά του Υπουργείου, όπως αποκάλυψε το Capital.gr, θα ανακοινώνονται πλέον σε μηνιαία βάση τα στοιχεία των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων και πόσα εξ αυτών ρυθμίζονται διμερώς ανά servicer -μια πρωτοβουλία που η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, εκτιμά ότι θα ενισχύσει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τόσο τα υφιστάμενα χαρτοφυλάκια των προγραμμάτων “Ηρακλής”, όσο και το νέο πρόγραμμα που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, οι όροι σε ό,τι αφορά την αμοιβή των servicers δεν δύνανται να μεταβληθούν διότι ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία που διέπει τις τιτλοποιήσεις NPEs με κρατικές εγγυήσεις.

Η μόνη περίπτωση να επιβληθούν κυρώσεις είναι να καταπέσουν κρατικές εγγυήσεις έναντι τιτλοποιήσεων οπότε και προβλέπεται η αντικατάσταση του servicer που διαχειρίζεται το εκάστοτε χαρτοφυλάκιο.

Κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν ισχύει, ούτε αναμένεται να συμβεί σύντομα, γεγονός που σημαίνει ότι οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει ενεργοποιήσουν άλλους μοχλούς πίεσης προκειμένου να επισπεύσουν τις εξελίξεις στη διαχείριση του δυσθεώρητου ιδιωτικού χρέους που “πνίγει” την ελληνική οικονομία.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας – Χαμηλό έξι μηνών

admin

Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

admin

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

admin

Χατζηδάκης: Σημαντικές συναντήσεις στην υπουργική διάσκεψη του ΟΟΣΑ

admin

Αγγίζει το 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

admin

Ευρωπαϊκή οικονομία: Δείχνει… σημεία ζωής, στο 0,3% η ανάπτυξη α’ τριμήνου 2024

admin

Ποιοι προορισμοί βούλιαξαν από τουρίστες το Πάσχα

admin

HEPI: Αισθητά κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης οι τελικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

admin

Στουρνάρας: Πιο πιθανό σενάριο τώρα οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

admin

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Τέλος στις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις

admin