Image default
Ευρώπη

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

Τα τρία χρόνια της πανδημίας COVID-19 είχαν ως αποτέλεσμα τρομερές απώλειες ζωών και επιδείνωσαν τις ανισότητες στην υγεία. Η παγκόσμια οικονομία κατρακύλησε και, παγκοσμίως, οι ζωές των ανθρώπων επηρεάστηκαν. Αυτή η εμπειρία έδειξε ότι το παρόν πλαίσιο παγκόσμιας διακυβέρνησης της υγείας δεν είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση απειλών για την παγκόσμια υγεία. Παρόλο που ο COVID-19 δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC) και η εμπορική και οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί κατά της απειλής μιας πανδημίας της νόσου Χ. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό οι χώρες σε όλο τον κόσμο να ενωθούν για να ενισχύσουν τη διακυβέρνηση της υγείας.

Ο ΠΟΥ και πολλές χώρες άρχισαν να επανεξετάζουν τις στρατηγικές ανταπόκρισης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Αποκαλύφθηκαν αδυναμίες στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (2005) όσον αφορά τη διαχείριση αυτής της κρίσης. Ως αποτέλεσμα, γίνονται αλλαγές. Οι προτεινόμενες αναθεωρήσεις περιλαμβάνουν ενισχυμένη επιτήρηση, υποβολή εκθέσεων και ανταλλαγή πληροφοριών. Βελτιωμένη ετοιμότητα απόκρισης. και αναθεωρημένα κριτήρια για τη δήλωση PHEIC. Ταυτόχρονα, υπάρχει έντονος διάλογος γύρω από μια νέα συμφωνία πανδημίας, η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενός ισχυρού παγκόσμιου πλαισίου διακυβέρνησης πανδημίας που βασίζεται στην υπευθυνότητα, τη διαφάνεια και την ισότητα. Μπορεί να εγκριθεί στην 77η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας.

Καθώς η Ταϊβάν δεν είναι κράτος μέλος του ΠΟΥ, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε άμεσα τις αναθεωρήσεις των Διεθνών Κανονισμών Υγείας (2005) ή τη σύνταξη της συμφωνίας για την πανδημία. Ωστόσο, εξακολουθούμε να ανησυχούμε πολύ για το περιεχόμενο και τις εξελίξεις σχετικά με αυτά τα κεντρικά έγγραφα. Ανυπομονούμε να συνεισφέρουμε τις γνώσεις μας στη διαχείριση της πανδημίας και να μάθουμε από τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Η Ταϊβάν ήταν το έθνος που αρχικά εντόπισε τον κίνδυνο επιδημίας και έλαβε αμέσως μέτρα προσαρμογής. Η Ταϊβάν μοιράστηκε επίσης προληπτικά ζωτικής σημασίας πληροφορίες με παγκόσμιους εταίρους και κέρδισε την εμπιστοσύνη του κοινού μέσω της δέσμευσης για διαφάνεια. Αυτό ήταν ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών για την πανδημία. Για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις προσεγγίσεις για την απόκτηση εμβολίων, τη διαχείριση ιατρικών πόρων, τη χρήση τεχνολογίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Υποστηρίζουμε σθεναρά την ψήφιση και την εφαρμογή τροποποιήσεων στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (2005) και στη συμφωνία για την πανδημία. Καλούμε τον ΠΟΥ να συμπεριλάβει την Ταϊβάν ως υπογράφοντα σε αυτά τα έγγραφα. Αυτό θα μας επέτρεπε να συνεργαστούμε για την παρακολούθηση νέων στελεχών του ιού, την αναφορά και την ανταλλαγή δεδομένων διάγνωσης παθογόνων και την κοινή χρήση νέων αποτελεσμάτων έρευνας ή κλινικών δοκιμών εμβολίων και αντιικών. Αυτό θα προωθούσε τη συλλογική παγκόσμια δράση κατά των μελλοντικών πανδημιών και τις πιο ανθεκτικές αντιπανδημικές προσπάθειες από τη διεθνή κοινότητα.

Προτρέπουμε τον ΠΟΥ να υποστηρίξει τη συμπερίληψη της Ταϊβάν στην επίβλεψη της παγκόσμιας υγείας. Η Ταϊβάν παραμένει προσηλωμένη στη συμμετοχή με βάση τις αρχές του επαγγελματισμού, του πραγματισμού και της συνεισφοράς. Η Ταϊβάν επιδιώκει να συνεργαστεί με τον ΠΟΥ για να διορθώσει τα γεωγραφικά κενά στην παγκόσμια ασφάλεια υγείας και να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο παγκόσμιο πλαίσιο υγείας.

Το Συμβούλιο της ΠΟΥ για τα Οικονομικά της Υγείας για Όλους διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 140 χώρες αναγνωρίζουν την υγεία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στα συντάγματά τους. Παρόλα αυτά, πολλά έθνη δεν έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει νόμους για να εξασφαλίσουν ότι οι πολίτες τους έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Η Ταϊβάν έχει εργαστεί σκληρά για να φτάσει σε καθολική κάλυψη υγείας και έχει βελτιώσει σταθερά την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης τις τελευταίες δεκαετίες σύμφωνα με τις συστάσεις του ΠΟΥ. Η Ταϊβάν έχει ενσωματώσει αποτελεσματικά και έχει διαθέσει πόρους κοινωνικής πρόνοιας για να ενισχύσει την πρωτοβάθμια και στοματική φροντίδα υγείας για όλους, να εφαρμόσει προγράμματα ψυχικής υγείας και να ενισχύσει το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Η Ταϊβάν έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ευέλικτο και ανθεκτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ικανό να καταπολεμήσει τόσο τις μεταδοτικές όσο και τις μη μεταδοτικές ασθένειες. Βελτιώνουμε την υγεία όλων των ατόμων κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής τους. Επιπλέον, η Ταϊβάν εργάζεται για να μοιραστεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία της στην επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας για να βοηθήσει τη διεθνή κοινότητα να συνειδητοποιήσει την υγεία για όλους.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας 2024 είναι «Η υγεία μου, δικαίωμά μου». Αυτός είναι ένας τρόπος να υποστηρίξουμε κάθε άτομο, παντού, να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση και πληροφορίες, καθώς και να απολαμβάνει ασφαλές πόσιμο νερό, καθαρό αέρα, καλή διατροφή, ποιοτική στέγαση, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και περιβάλλοντος και ελευθερία από τις διακρίσεις.

Μέσω μιας συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, η Ταϊβάν συμβάλλει στις παγκόσμιες προσπάθειες για την πραγματοποίηση του δικαιώματος στην υγεία σε συνεργασία με χώρες εταίρους και διεθνείς οργανισμούς. Βελτιώσαμε την ιατρική περίθαλψη σε μικρά νησιωτικά έθνη του Νοτίου Ειρηνικού, βελτιώσαμε τη διατροφή για τις γυναίκες και τα παιδιά που επλήγησαν από σεισμό στην Αϊτή, παρείχαμε ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες και παιδιά από την Ουκρανία πρόσφυγες στη Ρουμανία, καθώς και σε εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. ενισχυμένη προσαρμοστικότητα στην κλιματική αλλαγή στην Καραϊβική· και βελτιωμένη πρόσβαση σε νερό, αποχέτευση και υγιεινή στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στην Κένυα. Επιπλέον, η Ταϊβάν έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια μέσω προσπαθειών ανάκαμψης και ανοικοδόμησης μετά την καταστροφή που βοήθησαν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις καταστροφές στις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία, τη Χαβάη, την Τουρκία και την Ινδονησία.

Η Ταϊβάν πιστεύει ότι η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Ωστόσο, τα δικαιώματα των 23 εκατομμυρίων ανθρώπων της Ταϊβάν παραβλέπονται από τον ΠΟΥ για πολιτικούς λόγους. Η Ταϊβάν παραμένει σταθερός εταίρος στην υπεράσπιση του δικαιώματος στην υγεία όλων των ανθρώπων παντού. Προτρέπουμε τον ΠΟΥ και όλα τα σχετικά μέρη να αναγνωρίσουν τη σημαντική συνεισφορά της Ταϊβάν στην παγκόσμια δημόσια υγεία και το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία. Είναι επιτακτική ανάγκη ο ΠΟΥ να υιοθετήσει μια πιο ανοιχτόμυαλη προσέγγιση και να επιδείξει ευελιξία, τηρώντας τις αρχές του επαγγελματισμού και της συμμετοχής. Η Ταϊβάν θα πρέπει να συμπεριληφθεί, ως θέμα πραγματισμού, στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας και σε όλες τις συνεδριάσεις, τις δραστηριότητες και τους μηχανισμούς της ΠΟΥ, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν τη συμφωνία της ΠΟΥ για την πανδημία. Αυτό θα εξουσιοδοτούσε καλύτερα την Ταϊβάν να συνεργαστεί με παγκόσμιους εταίρους για να προασπίσει το θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου στην υγεία που ορίζεται στο Σύνταγμα του ΠΟΥ και το όραμα να μην αφήσουμε κανέναν πίσω που υποστηρίζεται από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

 

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin