Image default
Αγορές

Γερμανικές πιέσεις «ξαναβύθισαν» σε bear market τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Γερμανικές πιέσεις «ξαναβύθισαν» σε bear market τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Προσωρινή και λίγη αποδείχθηκε η χθεσινή (28/9) αντίδραση των αγορών, οι οποίες έλαβαν ώθηση από την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) που προχωρά σε έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Τα νέα για τον πληθωρισμό-ρεκόρ στη Γερμανία ήρθαν να καταρρίψουν την όποια ανοδική προσπάθεια.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία αναρριχήθηκε στο 10% τον Σεπτέμβριο από 9,5% που ανέμεναν οι αναλυτές και 7,9% που είχε διαμορφωθεί τον Αύγουστο. Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη από την ημέρα που καθιερώθηκε το ευρώ πριν από περισσότερα από 20 χρόνια. O εναρμονισμένος πληθωρισμός, για να μπορεί να συγκριθεί με την υπόλοιπη ευρωζώνη, εκτινάχθηκε τον Σεπτέμβριο στο 10,9% από 8,8% έναν μήνα πριν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε «βουτιά» 1,67% και έκλεισε στις 382,90 μονάδες, με τις μετοχές του κλάδου των αυτοκινήτων να ηγούνται των απωλειών με 5%, καθώς όλα τα βασικά χρηματιστήρια και δείκτες βρέθηκαν στο «κόκκινο». Ο Stoxx σημείωσε πτώση σε 11 από τις τελευταίες 13 συνεδριάσεις, μειώνοντας περισσότερο από το 10% της αξίας του σε αυτό το διάστημα. Σε σύγκριση με το υψηλό έτους, υποχωρεί περισσότερο από 20% κάτι που σημαίνει ότι επανήλθε σε bear market.

Στη Γερμανία ο DAX κινήθηκε πτωτικά κατά 1,71% στις 11.975,55 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,77% στις 6.881,59 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,53% στις 5.676,87 μονάδες.

Παράλληλα, στην Ισπανία ο IBEX 35 σημείωσε πτώση 1,91% στις 7.300,10 μονάδες, στην Ιταλία ο FTSE MIB διολίσθησε 2,4% στις 20.352,98 μονάδες και στην Πορτογαλία ο PSI έχασε 1,72% στις 5.292,38 μονάδες.

Σε επίπεδο εταιρικών μετοχών, η Rational σημείωσε άλμα άνω του 15% αφού ο γερμανικός κατασκευαστής ατμόπλοιων και φούρνων combi αύξησε τις προβλέψεις εσόδων από τις πωλήσεις και τα κέρδη του για το 2022. Στον αντίποδα, η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Barratt Developments υποχώρησε περισσότερο από 12%.

Στα μάκρο της ημέρας, το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη επιδεινώθηκε το Σεπτέμβριο. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στις 93,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 97,3 μονάδες τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 95 μονάδες.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

    Σχετικα αρθρα

    Η έκθεση για την απασχόληση έφερε «ράλι» στη Wall Street

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές- Πτώση για τη Novo Nordisk

    admin

    Άνοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

    admin

    Ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις τράπεζες της Γαλλίας

    admin

    Χονγκ Κονγκ-Ταϊβάν «έσωσαν» την Ασία μετά τα αποτελέσματα της Apple

    admin

    Κέρδη, με τεχνολογική ώθηση, στη Wall Street

    admin

    Με μεικτά πρόσημα και «παράπονα» στη Fed έκλεισαν οι ευρωαγορές

    admin

    Υψηλότερο άνοιγμα στην Wall Street μετά την απόφαση της Fed

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Άλμα» στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τον «πάγο» της Fed

    admin

    Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

    admin