Image default
Ευρώπη

Κοινή αποθήκευση ενέργειας Ισπανίας-Πορτογαλίας ανακοίνωσε ο Αντόνιο Κόστα

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε σήμερα ένα «πολύ σημαντικό έργο» μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας για την από κοινού αποθήκευση ενέργειας στην Ιβηρική Χερσόνησο, το οποίο θα επιτρέψει να ξεπεραστούν καταστάσεις όπως η ενεργειακή κρίση και η ξηρασία και να ποντάρει στο λίθιο.

«Πριν από την τριμερή συνάντηση, είχαμε μια συνάντηση εργασίας με την κυβέρνηση της Ισπανίας και, για να ολοκληρώσουμε την ιβηρική αγορά, εκτός από την ενίσχυση των διασυνδέσεων και της ηλεκτρικής σύνδεσης […] θα αναπτύξουμε επίσης ένα άλλο πολύ σημαντικό έργο, το οποίο έχει να κάνει με την από κοινού αποθήκευση ενέργειας», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα.

Μιλώντας κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, και στο τέλος της συνάντησης που είχε σήμερα το πρωί με τον επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ, ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η μεγάλη πρόκληση στην ενεργειακή μετάβαση είναι ο τρόπος αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας».

«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και ο παραδοσιακός τρόπος που το κάνουμε είναι η επαναχρησιμοποίηση του νερού από το φράγμα [….], αλλά υπάρχουν και νέοι τρόποι», δήλωσε ο Αντόνιο Κόστα, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι «τα ίδια τα αέρια, όπως το υδρογόνο, είναι επίσης ένας άλλος τρόπος αποθήκευσης ενέργειας».

Η ιδέα είναι να τεθεί σε εφαρμογή μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας «ένα σχέδιο για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας που, στο μέλλον, θα έχουν τις προϋποθέσεις να αποθηκεύουν και αυτή την ενέργεια».

«Αυτό θα βοηθούσε να ενισχυθεί, στην ίδια την Ιβηρική Χερσόνησο, ένας φυσικός πόρος της ίδιας της Ιβηρικής Χερσονήσου, που είναι το λίθιο, έτσι ώστε να έχουμε μπαταρίες που μπορούν να χρησιμεύσουν για να βοηθήσουν στην αποθήκευση ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα για να ανταποκριθούμε σε καταστάσεις κρίσης, όπως αυτές που βιώνουμε τώρα», δεδομένου ότι, με την ξηρασία, «έχουμε λιγότερη ικανότητα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Κόστα.

Στην πράξη, η ύπαρξη αυτού του είδους των αποθεμάτων στην Ιβηρική Χερσόνησο θα επέτρεπε ότι, σε καταστάσεις όπως η κρίση ή η ξηρασία, οι πόροι δεν θα δαπανηθούν για την παραγωγή ενέργειας, καταφεύγοντας έτσι στην αποθήκευση.

Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΕ θα δημιουργήσει στρατηγικά αποθέματα για να αποτρέψει τις διαταραχές στην προμήθεια πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για τη βιομηχανία, όπως οι σπάνιες γαίες και το λίθιο, των οποίων η προμήθεια ελέγχεται από την Κίνα.

Πρόκειται για μια νέα ευρωπαϊκή πράξη για τα κρίσιμα υλικά, η οποία αποσκοπεί να καταστήσει την ΕΕ ηγέτη στην αγορά λιθίου.

Η Κίνα, η οποία έχει σχεδόν μονοπώλιο στις σπάνιες γαίες και τους μόνιμους μαγνήτες, έχει αυξήσει τις τιμές κατά 50-90% τον τελευταίο χρόνο, την ίδια στιγμή που χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ποντάρουν πολλά στον τομέα αυτό.

Η Κίνα ελέγχει σήμερα την παγκόσμια μεταποιητική βιομηχανία, καθώς σχεδόν το 90% των σπάνιων γαιών και το 60% του λιθίου επεξεργάζονται εκεί.

Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 χημικών στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οθόνες τηλεοράσεων και υπολογιστών, μπαταρίες κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ανεμογεννήτριες.

Στην Πορτογαλία, μια Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση, που προωθήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και Γεωλογίας, μείωσε, τον Φεβρουάριο, από οκτώ σε έξι περιοχές με δυνατότητα ύπαρξης λιθίου, με τη λαϊκή αντίθεση στην έρευνα του μεταλλεύματος.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin