Image default
Αγορές

Με το βλέμμα στις αυξήσεις επιτοκίων οι ευρωαγορές

Με το βλέμμα στις αυξήσεις επιτοκίων οι ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν τη Δευτέρα (30/1) οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για μία σειρά αυξήσεων επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Την ερχόμενη Τετάρτη (1/2) η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) αναμένεται να ανακοινώσει μία νέα αύξηση των επιτοκίων της, κατά πάσα πιθανότητα κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ θα ακολουθήσουν η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), με τους αναλυτές να προβλέπουν αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης.

Στο πεδίο των σημερινών συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,17% και έκλεισε στις 454,40 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να ηγείται των απωλειών κατά 1,7%.

Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,16% στις 15.126,08 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,21% στις 7.082,01 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 έχασε 0,12% στις 9.049,30 μονάδες, στην Ιταλία ο FTSE MIB κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,38% στις 26.335,98 μονάδες, ενώ στην Βρετανία ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 7.784,87 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, απρόσμενη άνοδο στο 5,8% κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία τον Ιανουάριο, από 5,5% τον Δεκέμβριο και πάνω από τις προβλέψεις για 4,7% των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας ανήλθε στο 7,5% σε ετήσια βάση, υψηλότερος από το 7% τον Δεκέμβριο.

Στον αντίποδα, περαιτέρω ανάκαμψη κατέγραψε στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Ειδικότερα, ο δείκτης ανέκαμψε στην ΕΕ κατά +2,3 μονάδες στις 98 μονάδες, ενώ στην ευρωζώνη ανέκαμψε κατά +2,8 μονάδες στις 99,9 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη ανέκαμψε τον Ιανουάριο, βελτιούμενος κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στην ΕΕ και κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες στην ευρωζώνη. Ο δείκτης έφτασε στο -22,4 σε επίπεδο ΕΕ και στο -20,9 στην ευρωζώνη.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • Stoxx 600
  • πληθωρισμός
  • οικονομικό κλίμα

    Σχετικα αρθρα

    Η έκθεση για την απασχόληση έφερε «ράλι» στη Wall Street

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές- Πτώση για τη Novo Nordisk

    admin

    Άνοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

    admin

    Ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις τράπεζες της Γαλλίας

    admin

    Χονγκ Κονγκ-Ταϊβάν «έσωσαν» την Ασία μετά τα αποτελέσματα της Apple

    admin

    Κέρδη, με τεχνολογική ώθηση, στη Wall Street

    admin

    Με μεικτά πρόσημα και «παράπονα» στη Fed έκλεισαν οι ευρωαγορές

    admin

    Υψηλότερο άνοιγμα στην Wall Street μετά την απόφαση της Fed

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της Fed

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Άλμα» στο Χονγκ Κονγκ

    admin

    Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street μετά τον «πάγο» της Fed

    admin

    Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

    admin