Image default
Ευρώπη

Ύφεση προβλέπει η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα

Το ΑΕΠ της Γερμανίας αναμένεται να μειωθεί για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, γεγονός που συνεπάγεται ότι η χώρα βρίσκεται επισήμως σε ύφεση, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας δημοσίευσε τη Δευτέρα τη μηνιαία έκθεσή της, προβλέποντας συρρίκνωση της οικονομίας για δύο συνεχόμενα τρίμηνα – μια τάση που οι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν ως ύφεση.

«Η οικονομική παραγωγή είναι πιθανό να είναι και πάλι μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο», προειδοποίησε η τράπεζα στην έκθεσή της.

Η υποτονική βιομηχανική παραγωγή, η μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό και ο προβληματικός οικοδομικός τομέας που επηρεάζεται από την αύξηση των επιτοκίων και του κόστους εισροών, όλα αυτά επιβαρύνουν τις οικονομικές προβλέψεις αυτού του τριμήνου, ανέφερε η τράπεζα.

«Επιπλέον, ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλός και μειώνει την αγοραστική δύναμη των ιδιωτικών νοικοκυριών», γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μικρότερη ιδιωτική κατανάλωση τους πρώτους μήνες του 2023 αναφέρει η έκθεση.

Ενώ η τράπεζα αναμένει ότι η κατάσταση θα χαλαρώσει ελαφρώς κατά τη διάρκεια του έτους, η έκθεση προειδοποιεί ότι «δεν αναμένεται σημαντική βελτίωση». Για το 2023 συνολικά, η τράπεζα αναμένει ελαφρά μείωση του ΑΕΠ της χώρας.

Η έκθεση έρχεται μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε οικονομικές προοπτικές που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο ότι αναμένει ότι η Γερμανία θα μπορέσει να αποφύγει την ύφεση το 2023, προβλέποντας αντιθέτως μια μικρή αύξηση της τάξης του 0,2%.

Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένει επίσης ότι το βάρος του χρέους της Γερμανίας θα αυξηθεί, καθώς «οι δαπάνες θα αυξηθούν σημαντικά περισσότερο από τα έσοδα».

Σχετικα αρθρα

Φον ντερ Λάιεν – Σι: Η Ευρώπη δεν αποδέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό από την Κίνα

admin

Πόσο θα στοιχίσει στην Τουρκία το εμπάργκο στο Ισραήλ

admin

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

admin

Ισραήλ: Στον ΟΟΣΑ κατά του εμπορικού μποϊκοτάζ της Τουρκίας

admin

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin