Image default
Ευρώπη

Κοινή δήλωση 23 κρατών για τις γυναίκες του Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν θα πρέπει να άρουν τους περιορισμούς στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών, σύμφωνα με κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών 23 χωρών και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστραλίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, του Καναδά, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, του Κατάρ, της Νότιας Κορέας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας, της Τουρκίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ υπέγραψαν την κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Καλούν τους Ταλιμπάν να ανατρέψουν αποφάσεις και πρακτικές που περιορίζουν την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, γράφει η δήλωση.

«Φοβόμαστε ότι οι Ταλιμπάν θα εφαρμόσουν περαιτέρω μέτρα που περιορίζουν την άσκηση των πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, με ολέθριες επιπτώσεις στο μέλλον του Αφγανιστάν και του λαού του», προστίθεται στη δήλωση.

Παρά το γεγονός ότι υποσχέθηκαν μια πιο ήπια διακυβέρνηση όταν κατέλαβαν την εξουσία πέρυσι, οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές αύξησαν τους περιορισμούς σε όλες τις πτυχές της ζωής των γυναικών, αγνοώντας τη διεθνή κατακραυγή. Τον Δεκέμβριο, οι κυβερνήτες των Ταλιμπάν απαγόρευσαν στα νεαρά κορίτσια την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μια ακόμη επίθεση κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αν δεν ανατραπούν, οι συνέπειες αυτών των καταδικαστέων μέτρων θα είναι καταστροφικές και ανεπανόρθωτες για την οικονομία και την κοινωνία του Αφγανιστάν – συνέπειες που θα γίνουν αισθητές σε κάθε Αφγανό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin

Καπιταλιστικά ρήγματα στην κομμουνιστική Κούβα

admin

Πού επενδύει το «χρυσό» 0,001%, του κόσμου;

admin

Γεν: Ενισχύεται σημαντικά μετά από παρεμβάσεις της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας

admin

Τελικό «πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Φόρους 800 εκατομμύρια ευρώ πλήρωσαν δυτικές τράπεζες που παραμένουν στη Ρωσία

admin