Image default
Ευρώπη

Τα αφεντικά θέλουν ανθρώπους να εργάζονται σκληρά. Για αυτό προσλαμβάνουν μεγάλης ηλικίας εργαζομένους

Ο Κιπ Κόνφορτι θέλει να προσλάβει ένα άτομο για θέση μερικής απασχόλησης σε έναν σταθμό αποστολής δεμάτων, που διαχειρίζεται στην Πενσιλβάνια. Επί δύο δεκαετίες συνήθως κάλυπτε τέτοιες θέσεις με φοιτητές ή ακόμη και μαθητές λυκείου, που ήθελαν ένα εισόδημα. Αλλά αυτή τη φορά ο υποψήφιος που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες πρόσληψης είναι ένας 70χρονος.

Ο Κόνφορτι έχει καταστεί πολύ επιφυλακτικός έναντι των νεότερων υπαλλήλων, όπως εξηγεί σε δηλώσεις του στη Wall Street Journal. Και τούτο γιατί τείνουν να αργούν στη δουλειά, ζητούν συχνά άδειες και περνούν περισσότερο χρόνο χαζεύοντας τις πλατφόρμες των social media από το κινητό τους, παρά μιλώντας με πελάτες. Περίπου έναν χρόνο πριν, προσπάθησε κάτι διαφορετικό: να επιστρατεύσει ανθρώπους που ήταν πιθανότερο να έχουν πιστωτικές κάρτες, παρά το τελευταίο μοντέλο του iPhone.

«Ίσως χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να μάθουν κάτι καινούργιο. Αλλά από τη στιγμή που το μαθαίνουν, είσαι ήσυχος. Λέω, “χρειάζεται να γίνει αυτό σήμερα” και γίνεται» εξηγεί. «Η βάρδιά τους ξεκινά στις 9:00 και είναι εδώ στις 08:50. Είναι η εργασιακή τους κουλτούρα αυτή».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της WSJ, οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι είναι σε ζήτηση, σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών. Αυτό, παρατηρεί η εφημερίδα, ίσως να έχει να κάνει με κάτι που έδειξε μία έρευνας της Wall Street Journal και του NORC για τις αξίες των Αμερικανών: Το 75% των συμμετεχόντων ηλικίας 65 και άνω δηλώνουν ότι για τους ίδιους προσωπικά είναι πολύ σημαντική η σκληρή δουλειά. Στους ηλικίας 18 – 29 ετών το ποσοστό υποχωρεί στο 61%.

Οι άνω των 55 ετών είναι η ταχύτερα αυξανόμενη ηλικιακή ομάδα του εργατικού δυναμικού. Οι δημογραφικές τάσεις το εξηγούν. Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και κάνουν λιγότερα παιδιά.

Τα προσόντα των μεγάλης ηλικίας εργαζομένων

Η εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού ManpowerGroup λανσάρισε ένα πρόγραμμα για «ώριμους εργαζομένους» το 2021 έχοντας ακούσει τις ανησυχίες των πελατών για τις ελλείψεις προσωπικού. Επικεφαλής του προγράμματος τέθηκε ήταν 69 χρονη Λόρελ Μακντάουελ. Είχε πάρει σύνταξη, αλλά επέστρεψε στην εταιρεία για να ηγηθεί της πρωτοβουλίας.

Όπως λέει αυτό που εκτιμούν οι εταιρείες στους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζομένους είναι η εμπειρία, η συνέπεια, η σκληρή δουλειά, αλλά και η σταθερότητα. Δεν «ψάχνονται» για άλλη δουλειά στον ίδιο βαθμό που το κάνουν οι νεότεροι.

Σε μία ένδειξη του πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στην αγορά εργασίας, οι καταγγελίες για διακρίσεις με βάση την ηλικία στην Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών στην Απασχόληση ήταν μειωμένες κατά 45% το 2021 σε σχέση με το 2011.

Σχετικα αρθρα

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin