Image default
Οικονομία

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τις αγορές ομολόγων

Στουρνάρας: Η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τις αγορές ομολόγων
Ο Γιάννης Στουρνάρας με συνέντευξή του στο Reuters, ζήτησε επισήμως να παγώσει η πολιτική της διαφαινόμενης σύσφιξης και να επιστρέψει άμεσα η ΕΚΤ σε ενισχυτικές πολιτικές με αγορές ομολόγων για να περιορίσει την άνοδο του κόστους χρηματοδότησης.  

Σύμφωνα με το Reuters είναι ο πρώτος Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης που καλεί την ΕΚΤ προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή την αντίθετη κατεύθυνση από την οποία είχε κινηθεί η ΕΚΤ το αμέσως προηγούμενο διάστημα, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ πιεζόμενη από τον πληθωρισμό είχε αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για αύξηση επιτοκίων, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα λήξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP.

Με τα ευρωπαϊκά ομόλογα να σημειώνουν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο επιτοκίων την τελευταία τριετία σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ δέχεται πίεση να τηρήσει την υπόσχεσή της και να κρατήσει σε ήπια επίπεδα το κόστος δανεισμού στις χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό μέσω του Πανδημικού Προγράμματος Έκτακτων Αγορών (PEPP).

«Κατά την άποψή μου, υπάρχει μία ανεπιθύμητη σύσφιξη των αποδόσεων έτσι θα ήταν ίσως επιθυμητό για την ΕΚΤ να επιταχύνει το ρυθμό αγοράς ομολόγων μέσω του PEPP, για να διασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στο Reuters.

«Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει θεμελιώδης αιτία για μια σύσφιξη των ονομαστικών αποδόσεων των ομολόγων μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο διοικητής της ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να δώσουν εντολή στην Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται τις καθημερινές εργασίες, να παρέμβει ανάλογα κατά τη συνεδρίασή τους στις 11 Μαρτίου.

Πρόσθεσε ότι μπορεί επίσης να αλλάξουν «ελαφρώς» το μήνυμα πολιτικής της ΕΚΤ, αν και είπε ότι δεν χρειάζεται ουσιαστική αλλαγή καθώς η ΕΚΤ έχει ακόμα σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ να ξοδέψει μέσω του PEPP.

Σχετικα αρθρα

Ρεύμα: Τα μερίδια των προμηθευτών τον Απρίλιο – 11 ώρες με αρνητικές τιμές χονδρικής

admin

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

admin

Goldman Sachs: Το τέλος της στασιμότητας στην Ευρωζώνη – Τα σενάρια για την ΕΚΤ

admin

ΒΟΕ: Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη Fed προϊδεάζει για μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο

admin

Influencers: Σκληρή μάχη για την παγκόσμια πίτα των 21 δισ. ευρώ

admin

Εξαγωγές, τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν σε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης

admin

Ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών αυξάνεται τον Μάιο

admin

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις

admin

Τι θα συμβεί αν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία; Δείτε τι συμβαίνει στη Γεωργία

admin

Τουρκία: Εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά στο 70%

admin

Αέριο: Εντός του μήνα η εμπορική πρεμιέρα της «πύλης» LNG στην Αλεξανδρούπολη

admin

Πληθωρισμός: Τα καλά νέα από τον δομικό δείκτη – Το στοίχημα σε μεταφορές, τουρισμό και τρόφιμα

admin