Image default
Οικονομία

Ανθεί η «Μεγάλη Παραίτηση» στην ελληνική αγορά εργασίας

Του Βασίλη Αγγελόπουλου 

[- -]

Αλματώδη εξέλιξη φαίνεται πως έχει το φαινόμενο της «Μεγάλης Παραίτησης» των εργαζομένων τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα. Ειδικά, όμως, στη χώρα μας το φαινόμενο συνδυάζεται και με πιθανές προοπτικές νέας απασχόλησης. Η έρευνα Workmonitor της εταιρείας Randstad δείχνει ότι στην ελληνική αγορά εργασίας οι εργαζόμενοι (σε ποσοστό 74%) δηλώνουν ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από την εταιρεία όπου δουλεύουν.

Επίσης, οι μισοί από τους ερωτηθέντες (47%) δήλωσαν ότι μπορούν να βρουν γρήγορα μια νέα επαγγελματική θέση σε περίπτωση απώλειας της εργασίας τους. Το στοιχείο αυτό αποτελεί μια σαφή πιστοποίηση εμπιστοσύνης στην τρέχουσα αγορά εργασίας.

Συνδυασμός προσωπικής και επαγγελματικής ζωής

Η συγκεκριμένη έρευνα όμως εμφανίζει και την τάση, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, να συνδέεται η προσωπική με την επαγγελματική ζωή. Το 59% του δείγματος θέτει ως βασική του προτεραιότητα την προσωπική του ζωή έναντι της επαγγελματικής. Μάλιστα, το 40% θα επέλεγε να μην εργαστεί καθόλου σε περίπτωση που οι οικονομικές του αποδοχές δεν αποτελούσαν τροχοπέδη για την προσωπική του διαβίωση (48% παγκοσμίως).

Επίσης, το 95% των εργαζομένων δήλωσε ότι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι πολύ σημαντική τόσο στην τρέχουσα όσο και στη μελλοντική του απασχόληση.

Το 46% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δήλωσε ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί από την εργασία του αν αυτή τον εμπόδιζε να απολαύσει τη ζωή του, ενώ το 28% των εργαζομένων θα προτιμούσε να παραμείνει χωρίς εργασία παρά να είναι δυσαρεστημένο σε μια θέση εργασίας (έναντι 33% παγκοσμίως).

Η βελτίωση θέσης και η αύξηση αποδοχών

Από τα υπόλοιπα στοιχεία για την Ελλάδα, ξεχωρίζει ότι:

* Το 26% των εργαζομένων έχει λάβει αύξηση αποδοχών.

* Το 15% των εργαζομένων έχει λάβει αυξημένες παροχές (χορήγηση ετήσιας άδειας, υγειονομική περίθαλψη, σύνταξη κ.λπ.).

* Το 12% των εργαζομένων έχει λάβει αυξημένη στήριξη για τις οικογένειες και τα εξαρτώμενα μέλη (στήριξη για τη φροντίδα των παιδιών, γονική άδεια, άδεια φροντίδας).

* Το 21% των εργαζομένων έχει αυξημένες ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης ή ανάπτυξης.

Οι γενιές των Millennials και των Gen Z

Ειδική αναφορά γίνεται στην έρευνα για τη γενιά των Millennials, που είναι όσοι έχουν γεννηθεί από το 1981 έως το 1996. Επίσης, η έρευνα αναφέρεται και στους Gen Z, όπου συγκαταλέγονται όσοι έχουν γεννηθεί από τα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2010.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το 37% των Gen Z και το 34% των Millennials δηλώνουν πρόθυμοι να αποχωρήσουν από την εργασία τους σε περίπτωση που τους επηρέαζε αρνητικά στην προσωπική τους ζωή. Ακόμα, το 39% της Gen Z και το 42% των Millennials έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους στο παρελθόν, λόγω απώλειας της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η τελευταία έρευνα Workmonitor της Randstad, με συνολικό δείγμα 35.000 εργαζομένους, σε 34 αγορές, διεξήχθη το διάστημα 21 Φεβρουαρίου – 13 Μαρτίου 2022, ενώ στην Ελλάδα η συμμετοχή ξεπέρασε τους 800 εργαζόμενους.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Στο 2,8 τον Μάρτιο ο αγαπημένος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

admin

Διπλό πρεσάρισμα Κομισιόν για τα ληξιπρόθεσμα «φέσια» του Δημοσίου

admin

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων στις 30 Απριλίου

admin

Πληθωρισμός… κρατήσεων στους μισθούς των Ελλήνων

admin

Παπακυρίλλου: Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μειώνει το κόστος χρηματοδότησης των ΜμΕ

admin

Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Μάρτιο

admin

ΑΑΔΕ: Στα «δίχτυα» της πάνω από 15.000 φιάλες αλκοολούχων με παραποιημένες συσκευασίες στον Πειραιά

admin

Αύξηση 15,1% για τον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Ιανουάριο

admin

Επιστροφή της καλλιέργειας σουσαμιού για την ανασυγκρότηση της θεσσαλικής γεωργίας

admin

Επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36 εκατ. ευρώ για παιδιά που γεννήθηκαν το 2023

admin

ΣΕΤΕ: Επιπλέον φορολογικά βάρη σε τουριστικές επιχειρήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά του κλάδου

admin