Image default
Τοις Μετρητοίς

Οι αγορές οδεύουν σε βραχυχρόνια ανοδική ομαλοποίηση

Μετά από μια δεκαήμερη πολιορκία της σημαντικής περιοχής στήριξης  των 3850 με 3800 μονάδων στον αμερικανικό δείκτη S&P 500 οι αγοραστές κατάφεραν να βγουν νικητές απωθώντας  τους πωλητές πάνω από το ψυχολογικό όριο των 4000 μονάδων και στη συνέχεια πάνω και από τη ζώνη αντίστασης των 4100 με 4140 μονάδων. Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η προσπάθεια διατήρησης του ανοδικού περάσματος πάνω από τη  κρίσιμη ζώνη αντίστασης “S” που εκτείνεται ανάμεσα στις 4100 με 4140 μονάδες. Η επιβεβαίωση της ανοδικής δραπέτευσης και στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης, μιας που η Δευτέρα είναι αργία για τους Αμερικάνους,  θα ανοίξει σημαντικό έδαφος +170 μονάδων έως τις 4310 μονάδες όπου οι Bulls θα μπορούσαν να το τρέξουν δίχως ιδιαίτερη δυσκολία.

Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο βασική προϋπόθεση είναι  να μη ξανακυλήσει ο δείκτης ενδοσυνεδριακά κάτω από το δίχτυ ασφαλείας των 4000 με 3978 μονάδων.

Η δε εφαρμογή και στην πράξη της όλης εκτιμώμενης ανοδικής κίνησης θα προκαλέσει μια γενική ομαλοποίηση στις αγορές ανοίγοντας ένα 15νθήμερο παράθυρο  «ηρεμίας» στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Ο τεράστιος σχηματισμός  Dragonfly Doji που αποτυπώθηκε στο ημερήσιο chart τιμών του αμερικανικού βιομηχανικού δείκτη Dow Jones  στις 20 Μαΐου φανέρωσε  τις ισχυρές δυνάμεις των αγοραστών ανακτώντας σε 5 συνεχόμενες συνεδριάσεις ανοδικό έδαφος 2645 μονάδων περίπου ή ένα +8.6% από τα χαμηλά των 30630 μονάδων.

Το εύκολο πέρασμα του δείκτη πάνω από το  πρώτο προπύργιο των πωλητών στις  32600 μονάδες αρχίζει και δημιουργεί συνθήκες ανοδικής απελευθέρωσης προς το πεδίο των 33400 μονάδες έχοντας όμως κατά νου ότι το πλέον ισχυρό σημείο αντίστασης εντοπίζεται στις 34200 μονάδες.

Εδώ για να μη χαλάσει κάτι θα πρέπει ο δείκτης να μην ενδώσει και πάλι στο κατηφορικό πέρασμα των 32000 μονάδων.

Περιέργως, μιας που δεν το συνηθίζει, ο  εν λόγω δείκτης έδωσε πρώτος το ανοδικό πρόσταγμα με δεύτερο το δείκτη των μικρομεσαίων Russell 2000, τρίτο τον S&P 500 και τέταρτο τον Nasdaq 100.

Τελευταίος μεν αλλά με σταθερά βήματα ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 έχει απομακρυνθεί από την γραμμή “Μαζινό” των 11650 με 11500 μονάδων έχοντας πλέον διασπάσει την άνω πλευρά του βραχυπρόθεσμου καθοδικού καναλιού “W” στις 12250 μονάδες περίπου. Η επιβεβαιωμένη δίχως πισωγυρίσματα ανοδική διάλυση του σχηματισμού θα δώσει ως στόχο την περιοχή αντίστασης των 13550 μονάδων ή άλλο ένα +7% από τα σημερινά επίπεδα τιμών.

Ως ενδιάμεσο σταθμό θα έχει το σημείο των 12800 μονάδων. Να σημειωθεί ότι ο δείκτης βρίσκεται σε σημαντική ποσοστιαία απόσταση της τάξεως του +18.5% από τον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών, οπότε για να δούμε μια ισχυρή μεσομακροπρόθεσμη ανοδική ανατροπή θα πρέπει να περπατήσει αρκετό ανηφορικό  δρόμο ακόμα. Από τη άλλη όμως για να μην έχουμε ξανά καθοδικά ευτράπελα θα πρέπει ο Nasdaq 100 να μη γράψει τιμές κάτω από τις  11800 μονάδες.

Θεαματικές διαγραμματικές εξελίξεις έχουμε στο γερμανικό δείκτη DAX 40, καθώς μετά από 7 αποτυχημένες προσπάθειες να διατρήσει ανοδικά τη γραμμή βραχνά “U” το κατάφερε στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης διασπώντας με θράσος τις 14100 μονάδες. Τώρα, εφόσον ο δείκτης πάρει και την απαραίτητη χρονική σφραγίδα, είναι απελευθερωμένος για να κινηθεί προς το κατώφλι της ζώνης αντίστασης των 14850 με 14800 μονάδων.

Εδώ και μέρες πάντως ο γερμανικός δείκτης έδειχνε αποστασιοποιημένος από τις καθοδικές προσταγές των αμερικανικών δεικτών δηλώνοντας διαγραμματικά ότι κάπου εδώ θα πατήσει φρένο στην πτώση ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με τους Bulls επενδυτές.

Για τους τύπους ο 200ρης απλός κινητός μέσος όρος του DAX 40 βρίσκεται πλέον αρκετά κοντά καθώς διέρχεται από τις 15030 μονάδες ή ένα +3.6% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται με ανανεωμένα διαγραμματικά δεδομένα και στοιχεία. 

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin