Image default
Τοις Μετρητοίς

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

Οι εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις που φαίνεται να λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή πυροδοτώντας πιθανότατα μια ευρύτερη ανάφλεξη θα οδηγήσουν σε περιπέτειες την αγορά με το Γενικό Δείκτη να χάνει πρός ώρας το σενάριο ανοδικής απόδρασης πάνω από τη καμπύλη πίεσης “W“. Μια καμπύλη που από τις 6 Φεβρουαρίου έχει σταματήσει πέντε φορές τις ορμές των αγοραστών αποτυπώνοντας έτσι αντίστοιχες τοπικές κορυφές.

Τι γίνεται όμως τώρα με τις νέες εξελίξεις προ των πυλών και με το Γενικό Δείκτη να έχει διορθώσει πρόσφατα έως και ένα -4,85% που είναι και το υψηλότερο της μεγάλης διαδρομής του +30% από τις τις 1105 μονάδες έως τις 1437,55 μονάδες;

Το πλέον βασικό διαγραμματικό στοιχείο στη κίνηση που θα λάβει χώρα στη δύσκολη αυτή εβδομάδα είναι να δούμε τη συμπεριφορά του δείκτη πάνω στο επίπεδο των 1364 με 1350 μονάδων ή σε ένα ποσοστιαίο κατέβασμα της τάξης του -3,5% από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Μιλάμε για μια καθοριστική περιοχή όπου συναντάμε το μακροπρόθεσμο ρυθμιστή τάσης Fibonacci εκθετικό κινητό μέσο όρο των 55 ημερών, τον πρόσφατο τοπικό πυθμένα και την οριζόντια στήριξη στις 1350 μονάδες. Διατήρηση λοιπόν του εν λόγω επιπέδου θα φέρει μια δεύτερη σκέψη ως πρός τη δυνατότητα της αγοράς να απορροφήσει τους κραδασμούς των δυσάρεστων εξελίξεων σχηματίζοντας μια νέα βάση αγοραστών πέριξ των 1350 μονάδων.

Στην αντίθετη όμως περίπτωση που η εν λόγω περιοχή πέσει αύτανδρη με σημαντικά αυξημένο τζίρο συναλλαγών τότε ο δείκτης θα πάρει έντονα πτωτική κλίση σπρώχνοντας κάτω από τις 1315 μονάδες και πρός τη “σκληρή” ζώνη στήριξης των 1290 με 1280 μονάδων ή έως και ένα -11% από το υψηλό που σημειώθηκε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, στις 1438 μονάδες. Το πέρασμα όμως της καθοδικής κίνησης κάτω από εκεί θα μας βάλει σε σοβαρούς μπελάδες καθώς θα αρχίζει να ξεπερνάει το 50% των Fibonacci Retracement της ισχυρής ανοδικής κίνησης του περασμένου Οκτώβρη που βρίσκεται στις 1272 μονάδες.
Καλό θα ήταν λοιπόν ο δείκτης, αν στραβώσει περαιτέρω το κλίμα στη Μέση Ανατολή, να μη περάσει καν κάτω από όριο των 1300 μονάδων δηλώνοντας τη σθεναρή του αντίσταση έχοντας ως ισχυρό ανάχωμα τα μεγάλα επιχειρηματικά deals όπως αυτό των 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στους δύο μεγάλους ομίλους της ΔΕΗ και του Μυτιληναίου, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με τη Masdar της πλήρης ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας, όπως επίσης και των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2024 που θα λάβουν χώρα μετά και το άνοιγμα της αυλαίας στις 25 Απριλίου από το Μυτιληναίο.

Σημαίνων για τη συνέχεια λόγω και της υψηλής βαρύτητας που διαθέτουν πλέον οι τράπεζες στη συνολική κίνηση της αγοράς είναι και ο Τραπεζικός Δείκτης. Εδώ το πρώτο που θα δούμε πιθανότατα είναι η είσοδος του δείκτη μέσα στο τασικό Keltner Channel ο οποίος αυτή τη στιγμή περνάει από την περιοχή των 1160 μονάδων ή σε ποσοστιαία απόσταση της τάξης του -3,50% από το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας.

Καταστρατήγηση λοιπόν του εν λόγω καναλιού με ισχυρό τζίρο συναλλαγών και ημερήσιο κλείσιμο κάτω τις 1160 μονάδες θα ανάψει το φως στο κατηφορικό δρόμο που οδηγεί χαμηλότερα από το προηγούμενο χαμηλό των 1145 μονάδων και πρός το επίπεδο ισχυρής στήριξης των 1110 με 1090 μονάδων. Εδώ η απόσταση από τα υψηλά του περασμένου Μαρτίου στις 1270 μονάδες έως το κατώτερο διαγραμματικό όριο στήριξης που αναφέραμε φτάνει ποσοστιαία σε μια πτώση της τάξης του -14%.

Φυσικά για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση δίχως περαιτέρω επικίνδυνες απώλειες ο Τραπεζικός Δείκτης δε θα πρέπει να γράψει τιμές κάτω από τη ζώνη των 1145 με 1135 μονάδων.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

April 15, 2024

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Wall Street: Ασταθή εβδομάδα αλλά με θετική χροιά

admin

Σε ανοδική πορεία η τιμή του χαλκού

admin

Οι αστειότητες του Ντόναλτ

admin

MYTILINEOS: Έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε ένα παγκοσμιοποιημένο θηρίο

admin

Austriacard Holdings: Υψηλή κερδοφορία στα έργα ψηφιοποίησης

admin

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Το αλουμίνιο ξυπνάει από το λήθαργο μετά από 670 ημέρες

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin