Image default
Οικονομία

Καμία αλλαγή στο φετινό ΕΝΦΙΑ

Μπορεί η φετινή ελάφρυνση από τον ΕΝΦΙΑ να έφτασε στα 350 εκ ευρώ κι εκατομμύρια ιδιοκτήτες να είδαν μείωση ως και 40% στο φόρο τους, υπάρχουν, όμως, “φωνές” που διαμαρτύρονται για υπέρμετρες επιβαρύνσεις λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών αλλά και των επιβαρυντικών κλιμάκων, που αντικατέστησαν το Συμπληρωματικό Φόρο.  

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι αντιδράσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο σε νησιωτικές περιοχές, όπου όντως η μεγάλη αύξηση των Τιμών Ζώνης- στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού- έφερε και αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ. Ο αντίλογος είναι ότι οι εν λόγω ιδιοκτήτες πλήρωναν ως τώρα πολύ μικρότερο φόρο από αυτόν που θα έπρεπε, καθώς οι αντικειμενικές αξίες απείχαν… έτη φωτός από τις εμπορικές αξίες, με τις οποίες γίνονταν οι συναλλαγές. 

Υπάρχουν, όμως και περιοχές ή περιπτώσεις όπου όντως ο νέος ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε δυσανάλογα. Αν και στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν το πρόβλημα, δεν υπάρχει στο φετινό σχεδιασμό σκέψη για διορθωτικές κινήσεις κι εκτός εντυπωσιακού απροόπτου, οι παρεμβάσεις θα γίνουν την επόμενη χρονιά, εφόσον εξασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος. Αρμόδιες πηγές συμπληρώνουν, πάντως, ότι πρόκειται για ελάχιστες περιπτώσεις- είναι ζήτημα αν αφορούν στο 1% με 2% των ιδιοκτητών- που δεν αλλάζουν τη συνολική εικόνα. Είναι ενδεικτικό ότι η εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων αποδίδεται σε μεγάλο μέρος στο ότι πολλοί φορολογούμενοι πλήρωσαν εφάπαξ το φετινό ΕΝΦΙΑ, παρά το ότι είχαν τη δυνατότητα εξόφλησης σε 10 δόσεις.  

Ακραίες αυξήσεις φόρου  

pinakas.jpg

Η ΠΟΜΙΔΑ επιμένει, πάντως, ότι οι νέες κλίμακες προσαύξησης του βασικού φόρου, έχουν προκαλέσει στρεβλώσεις κι επιβαρύνσεις, για τις οποίες ήδη έχει γίνει μπαράζ ενδικοφανών προσφυγών. Συγκεκριμένα, σε πάμπολλες χιλιάδες ιδιοκτητών ακινήτων υπολογίστηκε πολλαπλάσιος φόρος σε σχέση με τα  προηγούμενα έτη. Τα ακίνητα των ιδιοκτητών αυτών είχαν ένα, περισσότερα ή και όλα από τα εξής χαρακτηριστικά: 

  1. Βρίσκονται σε περιοχές σημαντικής αύξησης των αντικειμενικών αξιών. 
  2. Η συνολική αξία της περιουσίας του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 500.000€ 
  3. Συμπεριλαμβάνουν δικαίωμα σε αστικό οικόπεδο με τιμή άνω των 150€/τ.μ. 
  4. Η συνολική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000€, ανεξάρτητα από το μέγεθος του εξ αδιαιρέτου μεριδίου του φορολογούμενου σε αυτό, (τροπ.: εκτός εάν δεν υπερβαίνει το 5%), και η περιουσία του φορολογούμενου τις 300.000€. 

Η ΠΟΜΙΔΑ επικαλείται και την Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για την ειδική προσαύξηση φόρου σε ακίνητα άνω των 400.000 ευρώ. “Επί παραδείγµατι, φορολογούµενος στον οποίο ανήκει η πλήρης κυριότητα ενός ακινήτου φορολογητέας αξίας 2.000.000,00 ευρώ, θα κληθεί να καταβάλει φόρο της Ενότητας Γ΄ ποσού 11.700,00 ευρώ, ενώ, άλλος στον οποίο ανήκει η πλήρης κυριότητα πέντε ακινήτων φορολογητέας αξίας του καθενός 400.000,00 ευρώ (και συνολικής φορολογητέας αξίας 2.000.000,00 ευρώ), δεν θα καταβάλει φόρο της Ενότητας Γ΄. Η ως άνω διαφοροποίηση της φορολογικής επιβάρυνσης, αναλόγως του αριθμού των ακινήτων του φορολογουμένου, γεννά προβληματισμό ως προς τη συμβατότητά της µε την αρχή της φοροδοτικής ικανότητας.». 

Σχετικα αρθρα

ΟΔΔΗΧ: Με επιτόκιο 3,67% η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων – Συνολικές προσφορές 1 δισ. ευρώ

admin

Οριακή μείωση 0,1% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάρτιο

admin

Μείωση 3,8% του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Φεβρουάριο – Πτώση 9,8% στον όγκο πωλήσεων

admin

Eurostat: Αποκλιμάκωση πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,2% – Σταθερός στο 2,4% στην Ευρωζώνη

admin

Dennis Shen (Scope Ratings) στη «Ν»: Tα SOS για την ελληνική οικονομία – Πώς θα «ξεκολλήσει» από το BBB-

admin

Κίνα: Τα κρατικά ναυπηγεία θα κατασκευάσουν 18 γιγαντιαία πλοία μεταφοράς LNG για την QatarEnergy

admin

Προϋπολογισμός: Αυξημένα τα φοροέσοδα πρώτου τριμήνου – Πιέσεις στα έσοδα ΦΠΑ Μαρτίου

admin

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

admin

Προϋπολογισμός: 2,6% άνω του στόχου τα καθαρά έσοδα το α’ τρίμηνο

admin

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και άρση ακινησίας οχημάτων: Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

admin

Χατζηδάκης: Στόχος η προστασία των μικρών εμπόρων – Αποφεύγουμε τις «τρικλοποδιές» στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

admin

Προμήθειες POS: Κατατέθηκε η τροπολογία – Τα ανώτατα όρια και η λίστα των ΚΑΔ

admin