Image default
Οικονομία

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το «sell-off» σε ομόλογα και μετοχές

Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το «sell-off» σε ομόλογα και μετοχές
«Καμπανάκι» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων

Το Διοικητικό Συμβούλιο καθορισμού των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πραγματοποιήσει μια μη προγραμματισμένη συνεδρίαση την Τετάρτη για να συζητήσει το πρόσφατο sell-off στις αγορές κρατικών ομολόγων, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της.

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί απότομα από τότε που η ΕΚΤ υποσχέθηκε μια σειρά αυξήσεων επιτοκίων την περασμένη Πέμπτη και η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων της Γερμανίας και των πιο χρεωμένων χωρών του νότου, ιδιαίτερα της Ιταλίας, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο. Δύο μήνες αργότερα αναμένεται να ακολουθήσει μεγαλύτερη αύξηση, καθώς αγωνίζεται ενάντια στην εκτίναξη των τιμών. Η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει τα ποσοστά για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ενόψει των επαναλαμβανόμενων επιτοκιακών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες που παλεύουν με τον πληθωρισμό, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αναρριχηθεί, στο 3,35% στις ΗΠΑ, στο 1,67% στη Γερμανία, στο 4,17% στη Ιταλία. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους κρατικού ομολόγου πέρασε από το 4,350% την προηγούμενη στο 4,655% έχοντας φθάσει στο 4,743% ενδοσυνεδριακά.

Η ανακοίνωση για την έκτακτη συνεδρίαση έρχεται αφού η απόδοση του 10ετούς χρέους της Ιταλίας ανέβηκε αυτή την εβδομάδα πάνω από το 4% για πρώτη φορά από το 2014, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ μπορεί παράλληλα να αυξήσει το κόστος δανεισμού και να διατηρήσει τις αποδόσεις των πιο ευάλωτων μελών της περιοχής.

Μετά την ανακοίνωση, το ευρώ ενισχύθηκε έως και 0,6%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,0475 ανά δολάριο. «Το γεγονός ότι το ευρώ ανακάμπτει θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι επενδυτές ελπίζουν να λάβουν περισσότερες λεπτομέρειες για οποιαδήποτε πιθανή παρέμβαση για τη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς κρατικών ομολόγων», σχολίασε ο Βαλεντίν Μαρίνοβ της Credit Agricole. «Η ισοτιμία θα μπορούσε να σκαρφαλώσει ξανά πάνω από το 1,05 πολύ σύντομα», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας – Χαμηλό έξι μηνών

admin

Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

admin

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

admin

Χατζηδάκης: Σημαντικές συναντήσεις στην υπουργική διάσκεψη του ΟΟΣΑ

admin

Αγγίζει το 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

admin

Ευρωπαϊκή οικονομία: Δείχνει… σημεία ζωής, στο 0,3% η ανάπτυξη α’ τριμήνου 2024

admin

Ποιοι προορισμοί βούλιαξαν από τουρίστες το Πάσχα

admin

HEPI: Αισθητά κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης οι τελικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

admin

Στουρνάρας: Πιο πιθανό σενάριο τώρα οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

admin

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Τέλος στις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις

admin

Πρόωρα στη σύνταξη με πλήρεις αποδοχές

admin

Economist: Η μετανάστευση αυξάνεται προκαλώντας μεγάλες οικονομικές συνέπειες

admin