Image default
Ευρώπη

Κόστα: Η ΕΕ θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν δεν ληφθούν συνεπείς αποφάσεις για την ένταξη της Ουκρανίας

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα μπορούσε να σημαίνει «όχι ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κατάρρευσή της» και ακόμη και «παγίδα» για την Ουκρανία, εάν δεν ληφθούν συνεπείς αποφάσεις.

Το θέμα της Ουκρανίας τέθηκε στη συζήτηση του πορτογαλικού κοινοβουλίου για τη γενική πολιτική από τον μοναδικό βουλευτή του κόμματος Livre, Ροθί Ταβάρες, αν και αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα έχει ως κεντρικό θέμα τη συζήτηση για τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Ο Ρουί Ταβάρες διερωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο της Πορτογαλίας για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, δεδομένης της προοπτικής της ευρωπαϊκής διεύρυνσης.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε απαντώντας ότι η Πορτογαλία έχει υποστηρίξει από την αρχή ότι «αυτές οι προσχωρήσεις πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη», ώστε να μην δημιουργηθούν «ψευδείς προσδοκίες που δεν έχουν συνέπειες».

«Αλλά για να ληφθεί σοβαρά υπόψη και για να είναι συνεπής, η ΕΕ χρειάζεται μια νέα θεσμική και δημοσιονομική αρχιτεκτονική υπό την ποινή ότι αυτή η ολοκλήρωση δεν θα είναι μια ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η κατάρρευσή της, όχι μια στήριξη προς την Ουκρανία, αλλά μια παγίδα για την Ουκρανία», προειδοποίησε.

Είπε ότι δέχθηκε την Παρασκευή όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα σχετικά με αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και, στο τέλος, ενόψει της «σχεδόν ομόφωνης» υποστήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων (το κομμουνιστικό κόμμα PCP υποστήριξε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο «διάλογος» και οι «προσπάθειες για την ειρήνη»), ανακοίνωσε ότι η Πορτογαλία θα ακολουθήσει τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραχώρηση στην Ουκρανία και τη Μολδαβία του καθεστώτος των υποψήφιων χωρών για ένταξη στην ΕΕ.

Ο Ρουί Ταβάρες εστίασε ολόκληρη την ομιλία του σε αυτό το θέμα, λέγοντας ότι αν «σε δέκα χρόνια η Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια» έχουν ενταχθεί στην ΕΕ, «η συζήτηση για την ουρά της Ευρώπης έχει τελειώσει».

«Η Πορτογαλία θα είναι σταθερά όχι στην ουρά, αλλά στην πλάτη της ΕΕ (…) Αλλά θα αλλάξει το μηδέν στην πίεση των νέων μας να μεταναστεύσουν, δεν θα είμαστε αυτοί που θα έχουμε συγκλίνει με τον μέσο όρο, θα είναι ο μέσος όρος που θα οπισθοδρομεί», επισήμανε, προκαλώντας τον Αντόνιο Κόστα να συζητήσει, με επείγοντα χαρακτήρα, το αναπτυξιακό μοντέλο της Πορτογαλίας.

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η σύγκλιση θα είναι ένας στόχος που πρέπει να επιδιωχθεί, αλλά τόνισε ότι ο κύκλος της απόκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση «έκλεισε το 2016».

«Τα τελευταία έξι χρόνια το πορτογαλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περίπου 20%. Η Πορτογαλία έχει αναπτυχθεί, δεν έχει φτωχοποιηθεί, αντίθετα με ό,τι θέλει να λέει η Δεξιά», τόνισε.

Σχετικα αρθρα

Η κλιματική κρίση ανεβάζει τις τιμές στα σούπερ μάρκετ

admin

Κρεμλίνο: Θα προσπαθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της LNG

admin

Ιταλία: Ζητεί εξηγήσεις από Ρωσία για εθνικοποίηση της Ariston Thermo Group

admin

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin