Image default
Ευρώπη

«Σβήστηκαν τα sms»: Η Κομισιόν «έχασε» τα μηνύματα μεταξύ φον ντερ Λάιεν-Μπουρλά για τα εμβόλια

«Σβήστηκαν τα sms», γιατί ήταν «σύντομα». Αυτό διατείνεται η Κομισιόν όσον αφορά τη διατήρηση των μηνυμάτων κειμένου των αξιωματούχων της, καθώς παραμένει σταθερή στην άρνησή της να κοινοποιήσει υποτιθέμενα κείμενα μεταξύ της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βέρα Γιούροβα διατήρησε την ίδια γραμμή. 

Το ζήτημα είναι τα μηνύματα που φέρεται να αντάλλαξε η φον ντερ Λάιεν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, στο πλαίσιο μιας προσωπικής διπλωματικής αποστολής για την εξασφάλιση δόσεων εμβολίων κατά του κορωνοϊού για την ήπειρο, τα οποία περιγράφονται ευρέως σε άρθρο των New York Times του Απριλίου 2021.

Αφού ο Αλεξάντερ Φάντα, δημοσιογράφος του netzpolitik.org, ζήτησε πρόσβαση στα κείμενα αλλά του το αρνήθηκαν, μια έρευνα της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας Έμιλι Ο’ Ράιλι που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν είχε ζητήσει από το γραφείο της φον ντερ Λάιεν τα μηνύματα.

«Εάν τα μηνύματα κειμένου αφορούν πολιτικές και αποφάσεις της ΕΕ, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έγγραφα της ΕΕ», έγραψε η Ο’ Ράιλι, εκδίδοντας έναν προσδιορισμό «κακοδιαχείρισης» από την Επιτροπή σε σχέση με αυτό που οι επικριτές ονόμασαν “Delete-gate”.

Την Τετάρτη, η Γιούροβα επέμεινε ότι δεν υπήρχε πραγματική διαφωνία μεταξύ Κομισιόν και της Διαμεσολαβήτριας χωρίς όμως να εξηγήσει το γιατί.

«Η Επιτροπή και η Διαμεσολαβήτρια συμφωνούν ότι αυτό που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο ενός εγγράφου», έγραψε στην επίσημη απάντηση της Επιτροπής στη γνωμοδότηση.

Τέτοια «μικρής διάρκειας, εφήμερα έγγραφα δεν διατηρούνται» είπε η Γιούροβα λόγω της «εφήμερης φύσης τους» και έτσι η Επιτροπή δεν τα έχει. «Η Επιτροπή μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η έρευνα που διενεργήθηκε από το γραφείο της Προέδρου για σχετικά μηνύματα κειμένου που αντιστοιχούν στο αίτημα για πρόσβαση σε έγγραφα δεν απέδωσε κανένα αποτέλεσμα».

Μια εκπρόσωπος της Ο’ Ράιλι χαρακτήρισε την απάντηση της Επιτροπής «προβληματική σε πολλά σημεία», πριν από την πλήρη ανάλυση που αναμένεται αργότερα.

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Πόσο θα μειωθεί η ρωσική παραγωγή όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ

admin

Η ΕΕ υποβαθμίζεται σε αναδυόμενη οικονομία;

admin

ΕΕ: Το νέο μέτωπο κυρώσεων- Πιέσεις για «μπλόκο» στους Ρώσους ταξιδιώτες

admin

Αγώνας για το LNG μεταξύ Ασίας και Ευρώπης

admin

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα

admin

ΕΕ: Χίλιοι ασθενείς και τραυματίες από την Ουκρανία έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη

admin

Ζελένσκι: Επίθεση στην ΕΕ επειδή «λόγω γραφειοκρατίας καθυστερούν τα 8 δισ.»

admin

Στις Βρυξέλλες στις 18 Αυγούστου οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου

admin

Η κατάσταση στην εργασιακή πολιτική της ΕΕ

admin

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πούτιν στο Σότσι: Τι να περιμένουμε

admin

Στο Ντάλας, ο Όρμπαν καλεί τους Αμερικανούς συντηρητικούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις εκλογές του 2024

admin

Η Ελλάδα λέει ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης

admin