Image default
Τοις Μετρητοίς

Winter is Coming

Η εκτενής χορήγηση από τα μέσα Ιουνίου της καυτερής επενδυτικής παστίλιας για το «Δύσκολο χειμώνα» που καταφθάνει στα οικονομικά δρώμενα της χώρας και το αντίκτυπο αυτού  στους τραπεζικούς οίκους έφερε μεν  καταπληκτικά αποτελέσματα  στους υποτιμητές αλλά δυστυχώς έντονη δυσφορία σε όσους επενδυτές πρόκαναν αδειάζοντας τις τραπεζικές μετοχές ακόμα και κάτω από τις 450 μονάδες του Τραπεζικού Δείκτη καταγράφοντας έτσι σημαντικότατες απώλειες.

Βέβαια, πιο μπροστά υπήρχαν και άλλες παστίλιες, όπως αυτή της κατακρήμνισης για  τις εισηγμένες εταιρείες των οικονομικών αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου του 2022 ελέω των ενεργειακών και πληθωριστικών πιέσεων που ασκούν παγκοσμίως η γεωπολιτική κρίση και τα «απομεινάρια» της πανδημίας. Επειδή όμως φαινόταν ότι έλειωνε… γρήγορα οι δημιουργοί της αύξησαν τη διάρκειά της για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο της χρήσης του 2022.

Το θέμα όμως είναι ότι η ζημιά έγινε, καθώς το +27% του Τραπεζικού Δείκτη από τα χαμηλά και το έως και +38,5% (!) της Eurobank, το +34% της Πειραιώς, το +28% της Alpha και το +20% της Εθνικής, που γράφτηκε στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, είναι αρκετά μεγάλα ποσοστά ανόδου για να μπορέσει κάποιος  να τα κρύψει χώνοντάς τα κάτω από το χαλί της στολισμένης δικαιολογίας.

Η γκρίνια δε στο γιατί και το πως της ανοδικής κίνησης έχει φτάσει στο κόκκινο του θυμού ενώ ο χειμώνας πέφτει λίγο μακριά μιας που μόλις μπήκαμε στον Αύγουστο και φυσικά κανείς δε μπορεί να γνωρίζει το τι θα γίνει μέχρι τότε. Εδώ δε ξέρουμε τι μας ξημερώνει.

Κάποιοι κάνουν λόγο για μια απλή αναπήδηση των τραπεζικών μετοχών αν και ποσοστά κέρδους του +30% και +40% δε ξέρω κατά πόσο διαγραμματικά μπορούν να αποκτήσουν ένα τέτοιο χαρακτηρισμό.

Τραβώντας εδώ μια γραμμή παύσης και αναμένοντας το «δύσκολο χειμώνα» ας δούμε λίγο τι γίνεται διαγραμματικά στο τώρα μιας που ο Τραπεζικός Δείκτης (ΔΤΡ)  έχει διασπάσει ανοδικά τόσο το μεσοπρόθεσμο καθοδικό στροφέα “Q” όσο και την οριζόντια γραμμή αντίστασης στις 515 με 510 μονάδες. Ο επόμενος ανοδικός στόχος εντοπίζεται στις 575 μονάδες με τον πλέον κύριο την εισαγωγή του δείκτη μέσα στην περιοχή των 600 με 622 μονάδων, κάτι που προς ώρας φαντάζει δύσκολο λόγω και της έντονης ποσοστιαίας κίνησης δίχως ιδιαίτερο στοπ ανάσας. Αυτό που δε πρέπει να χαθεί από τα χέρια των αγοραστών βρίσκεται στο ανοδικό χάσμα που προκλήθηκε τη Δευτέρα στις 526 μονάδες περίπου. Καθοδικό πέρασμα κάτω από εκεί θα ανατρέψει το υπάρχον βραχυχρόνιο σκηνικό.

Από τους επιμέρους τίτλους που απαρτίζουν το δείκτη η Eurobank (ΕΥΡΩΒ) έχει αναπτύξει διαγραμματικά μια εκρηκτική γωνία ανόδου της τάξεως των 70 μοιρών, που τη φέρνει στην πρώτη θέση από πλευρά απόδοσης με ένα +38,5% από τα χαμηλά της κίνησης του Ιουνίου. Ο στόχος εδώ φαίνεται να εντοπίζεται πάνω στο καθοδικό στροφέα πίεσης “W”, στα 1,036 ευρώ αφού πρώτα όμως μπορέσει και περάσει από το στενωπό των 0,9840 με 1 ευρώ. Και εδώ οι αγοραστές θα πρέπει να φροντίσουν να μη χάσουν το ανοδικό χάσμα της Δευτέρας  στα 0,909 ευρώ.

Προχωράμε στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) η οποία είναι η μόνη από τις άλλες τρείς που δεν έγραψε νέα χαμηλά έτους παραμένοντας παρά τις όποιες ρευστοποιήσεις   πάνω από τα 2,70 ευρώ και σε απόσταση ασφαλείας από τα 2,54 ευρώ. Αυτό ίσως να της δίνει μέχρι τώρα και το χαμηλότερο ποσοστό ανόδου του +20%. Εδώ διαγραμματικά η μετοχή έχει ως αρχικό στόχο το πέρασμα πάνω από το στροφέα “U”, στα 3,28 ευρώ. Από εκεί και έπειτα το πεδίο ανοίγει για τη δύσβατη περιοχή των 3,50 με 3,60 ευρώ. Το όριο ανοχής των Bulls είναι τα 3,10 με 3 ευρώ.

Ισχυρή ανοδική ανάταση από τα χαμηλά έχει πραγματοποιήσει στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις και η Alpha Bank (ΑΛΦΑ) αποδίδοντας ένα κέρδος +28%. Ο πρώτος στόχος εδώ είναι η κατάληψη των 0,945 ευρώ και ο δεύτερος  η ανοδική επίθεση προς την περιοχή του 1 ευρώ όπου ήταν και η τιμή της ΑΜΚ. Τα κρίσιμα διαγραμματικά σημεία στην ενεργοποίηση ενός φυσιολογικού pullback είναι τα 0,90 και 0,878 ευρώ. Κάτω από εκεί θα … αστράψει.

Μεγάλη άνοδο της τάξεως του +34% έχει κάνει και η μετοχή της Πειραιώς (ΠΕΙΡ), παραμένοντας όμως ακόμα με το πλέον καθοδικό διάγραμμα σε σχέση με τις άλλες τρείς τράπεζες και βραχυχρόνια στο επικίνδυνο μονοπάτι που έχει χαράξει από τις 14 Ιουνίου μετά και τη καθοδική διάλυση του διαγραμματικού δαπέδου των 1,06 με 1 ευρώ.  Άρα λοιπόν ο πρωταρχικός στόχος των αγοραστών είναι η ανάκτηση του εν λόγω επιπέδου και μετά αναλόγως να βγάλουμε το κατάλληλο «χάρτη» για τα 1,20 ευρώ. Ποιο μπροστά όμως η μετοχή έχει να αντιμετωπίσει και το σκληρό πτωτικό στροφέα “Q”, στα 0,986 ευρώ.

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin