Image default
Ευρώπη

Στο Ντάλας, ο Όρμπαν καλεί τους Αμερικανούς συντηρητικούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις εκλογές του 2024

Οι συντηρητικοί των ΗΠΑ και της Ουγγαρίας πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις εκλογές του 2024 για να «πάρουν πίσω» τους θεσμούς στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες από τους φιλελεύθερους που απειλούν τον δυτικό πολιτισμό, δήλωσε την Πέμπτη (4 Αυγούστου) ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Όρμπαν, ένας Ούγγρος εθνικιστής που μιλούσε σε συντηρητική συγκέντρωση στο Ντάλας, δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται έναν ισχυρό ηγέτη για να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία για τη Ρωσία ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τη γειτονική χώρα της Ουγγαρίας.

«Μόνο ένας ισχυρός ηγέτης μπορεί να διαπραγματευτεί την ειρήνη», δήλωσε ο Όρμπαν, μιλώντας στο Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης (CPAC), μια εξέχουσα πολιτική οργάνωση των ΗΠΑ. «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Αμερική με έναν ισχυρό ηγέτη».

Ο Όρμπαν δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί δημοσίως ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία το 2024. Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει περισσότερους από 100 συντηρητικούς υποψηφίους ενόψει των φετινών ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Όμως, ο Όρμπαν και ο Τραμπ είχαν θερμές σχέσεις και ο Ούγγρος ηγέτης υποστήριξε τον Τραμπ πριν από την ψηφοφορία του 2020 στις ΗΠΑ. Πριν από το συνέδριο CPAC, ευχήθηκε στον Τραμπ καλή επιτυχία σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Όπως και με τον Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Όρμπαν έχει δεχθεί ευρεία κριτική στην Ευρώπη. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Ουγγαρία είναι μέλος, έχουν πει ότι έχει υπονομεύσει τη δημοκρατία με μέτρα που περιορίζουν τη μετανάστευση και δίνουν στην κυβέρνησή του τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ο Όρμπαν, ο οποίος επανεξελέγη για τέταρτη συνεχή θητεία τον Απρίλιο, δήλωσε ότι το διακύβευμα είναι υψηλό για το 2024. Εκτός από τις αμερικανικές εκλογές, οι Ευρωπαίοι θα ψηφίσουν για τις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκείνη τη χρονιά.

«Αυτές οι δύο τοποθεσίες θα καθορίσουν τα δύο μέτωπα στη μάχη για τον δυτικό πολιτισμό», δήλωσε ο Όρμπαν.

Αποκαλώντας τον εαυτό του «παλιομοδίτικο μαχητή της ελευθερίας», ο Όρμπαν δήλωσε ότι η Ουγγαρία και η κυβέρνησή του βρίσκονται «υπό την πολιορκία των προοδευτικών φιλελεύθερων».

Είπε ότι οι προοδευτικοί επιδιώκουν να διαχωρίσουν τον δυτικό πολιτισμό από τις χριστιανικές του ρίζες. Η σφοδρή αντιμεταναστευτική στάση της κυβέρνησής του, οι πολιτικές υπέρ της οικογένειας και η απόρριψη της ιδεολογίας των φύλων αντιστέκονται σε αυτές τις προσπάθειες, πρόσθεσε.

«Αυτός ο πόλεμος είναι ένας πολιτιστικός πόλεμος», δήλωσε ο Όρμπαν. «Πρέπει να αναζωογονήσουμε τις εκκλησίες μας, τις οικογένειές μας, τα πανεπιστήμιά μας και τα κοινοτικά μας ιδρύματα».

Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα, ο Όρμπαν δήλωσε ότι σε αντίθεση με τη Δυτική Ευρώπη, όπου οι ντόπιοι αναμειγνύονται με μη Ευρωπαίους μετανάστες, η Ουγγαρία δεν είναι μια χώρα «μεικτών φυλών». Τα λόγια του προκάλεσαν την καταδίκη των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εβραϊκών ομάδων και ακαδημαϊκών.

Λίγες ημέρες αργότερα ο Όρμπαν υπαναχώρησε, λέγοντας ότι μερικές φορές είπε πράγματα με τρόπο που «μπορεί να παρεξηγηθεί».

Είπε στο CPAC ότι όσοι κατηγόρησαν τον ίδιο ή την κυβέρνησή του για ρατσισμό ήταν «ηλίθιοι». Είπε ότι η κυβέρνησή του έχει υιοθετήσει μια πολιτική «μηδενικής ανοχής» στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό.

«Το να μας κατηγορούν είναι ψεύτικες ειδήσεις», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin