Image default
Ευρώπη

Πετρέλαιο: Πόσο θα μειωθεί η ρωσική παραγωγή όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ

Μέσα στους επόμενους μήνες τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο, κάτι που αναμένεται να έχει αντίκτυπο στην παραγωγή της Μόσχας. 

Πιο συγκεκριμένα, καθώς τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ, η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αναμένεται να μειωθεί περίπου κατά 20% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους , σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA). Η μείωση θα γίνει σταδιακά και θα επιταχυνθεί όσο πλησιάζει το εμπάργκο. Μάλιστα αναμένεται να ξεκινήσει από αυτόν το μήνα, σύμφωνα με τον IEA. Ο οργανισμός αναμένει ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως θα αποσυρθούν μέχρι τις αρχές του 2023, παρά την υγιή ανάκαμψη της παραγωγής τους τελευταίους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ πρόκειται να σταματήσει τις περισσότερες αγορές αργού από τη Ρωσία από τις 5 Δεκεμβριου, ενώ από τις 5 Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ για τις αποστολές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ, περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ρωσικών προϊόντων και 1,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα θα πρέπει να βρουν νέο προορισμό λόγω των προγραμματισμένων περιορισμών της ΕΕ. 

Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκε τους τελευταίους τρεις μήνες, φθάνοντας σχεδόν τα 10,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, καθώς η χώρα ανακατευθύνει τις ροές αργού στην Ασία.

Τον Ιούνιο, η Κίνα για πρώτη φορά ξεπέρασε την ΕΕ και έγινε η κορυφαία αγορά για το αργό της Ρωσίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της IEA. Το ασιατικό έθνος εισήγαγε 2,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια της ΕΕ την ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, οι αποστολές αργού της Ρωσίας στην Ασία έχουν σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του -, εγείροντας ανησυχίες για το εάν η περιοχή μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τις εισαγωγές, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης απαγόρευσης της ΕΕ στις ρωσικές εισαγωγές.

Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας το πρώτο τριήμερο του Αυγούστου ήταν κατά μέσο όρο περίπου 10,51 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία από τη μονάδα CDU-TEK του υπουργείου Ενέργειας που επικαλείται το -.  Πρόκειται για μείωση περίπου 2,5% τον Ιούλιο, ωστόσο μέχρι στιγμής φαίνεται να οφείλεται στην εποχικότητα και όχι σε μακροπρόθεσμους παράγοντες όπως οι κυρώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των βαρελιών που έχουν απομακρυθνεί προήλθε από μια ομάδα μικρότερων παραγωγών πετρελαίου, η οποία περιλαμβάνει τον κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom, δείχνουν τα στοιχεία.

Σχετικα αρθρα

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin