Image default
Ευρώπη

Σουηδία: Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας θα συνεδριάσει πριν καν σχηματιστεί κυβέρνηση, λόγω Ρωσίας

Μετά τις ανακοινώσεις της Ρωσίας για μερική κινητοποίηση, η επιτροπή άμυνας του σουηδικού κοινοβουλίου θα συνεδριάσει τη Δευτέρα (26 Σεπτεμβρίου), πολύ νωρίτερα από το προγραμματισμένο, καθώς τα πολιτικά κόμματα της χώρας εξακολουθούν να διαπραγματεύονται για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στον απόηχο των γενικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, οι νέες κοινοβουλευτικές επιτροπές δεν θα είναι έτοιμες πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς το σουηδικό κοινοβούλιο (Riksdag) βρίσκεται επί του παρόντος σε μεταβατική διαδικασία.

Όμως, σύμφωνα με τον Πολ Τζόνσον, πρόεδρο της επιτροπής άμυνας, η ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για μαζική επιστράτευση ρωσικών στρατευμάτων σημαίνει ότι η διαδικασία ενίσχυσης της συνολικής άμυνας της Σουηδίας πρέπει να επιταχυνθεί.

«Νομίζω ότι υπάρχει λόγος οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας να έχουν μια αξιολόγηση σχετικά με το τι επιπτώσεις θα έχει αυτό. Προσπαθούμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε στην εφημερίδα Dagens Nyheter την Πέμπτη (22 Σεπτεμβρίου).

Πρόσθεσε ότι η πλήρης ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ γίνεται πιο σημαντική υπό το πρίσμα της κατάστασης ασφαλείας και της επιθετικότητας που βλέπουμε να λαμβάνει χώρα, λέει.

Στη συνεδρίαση αστραπή της Δευτέρας, η επιτροπή θα συζητήσει επίσης πώς να υποστηρίξει την Ουκρανία μετά τις ειδήσεις που έρχονται από τη Ρωσία.

Θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για την αποστολή του προηγμένου συστήματος πυροβολικού Archer στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψε το TV4 News, κάτι για το οποίο ο υπουργός Άμυνας της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Πέτερ Χούλτκβιστ έχει διστάσει.

«Είναι σημαντικό η Σουηδία, μαζί με άλλες χώρες, να συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία» δήλωσε στο κανάλι ο βουλευτής Μίκαελ Όσκαρσον (KD).

Σε ομιλία του προς το ρωσικό έθνος την Τετάρτη (21 Σεπτεμβρίου) ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η χώρα ενισχύει τα στρατεύματά της με μια ακόμη ισχυρή κινητοποίηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, πρόκειται για 300.000 νέους στρατιώτες.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin