Image default
Ευρώπη

Λύση για τον περιορισμό των Ρώσων τουριστών αναζητά η Φινλανδία

Η ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση προκάλεσε μια γρήγορη αλλαγή πολιτικής στη Φινλανδία. Σε συνάντηση Τύπου στη Νέα Υόρκη αργά το βράδυ της Τετάρτης (21 Σεπτεμβρίου), ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο (Πράσινοι) επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διυπουργική διαδικασία και ότι θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο μια νέα λύση.

Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία έχουν ήδη απαγορεύσει την είσοδο των Ρώσων. Η Φινλανδία έχει εμείνει στις συμφωνίες της ζώνης Σένγκεν και περίμενε κατευθυντήριες γραμμές σε επίπεδο ΕΕ. Κατά συνέπεια, η χώρα ήταν το μοναδικό χερσαίο σύνορο για την είσοδο των Ρώσων πολιτών στην ΕΕ.

Η ομιλία του Πούτιν κατέστησε αυτή την πολιτική περιττή. Η υπόθεση είναι ότι ο αριθμός των Ρώσων που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα θα αυξηθεί. Συμμετέχοντας στη συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Χααβίστο ήταν ανένδοτος ότι είναι πλέον απαραίτητοι οι αυστηρότεροι περιορισμοί.

Την Πέμπτη (22 Σεπτεμβρίου), ο καγκελάριος της Δικαιοσύνης Τουόμας Πόυστι άνοιξε το δρόμο για νέες ρυθμίσεις. Μιλώντας στην ταμπλόιντ εφημερίδα Ilta-Sanomat, ο Πόιστι δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την εξεύρεση κοινής στάσης της ΕΕ σχετικά με τις θεωρήσεις μπορούν πλέον να θεωρηθούν νεκρές και να χαθούν.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση και οι αρχές έχουν περισσότερα περιθώρια ελιγμών και στο νομικό πλαίσιο. Αλλά δεδομένου ότι δεν υπάρχει χρόνος για νέα νομοθεσία, μπορεί να απομείνει μόνο μία εναλλακτική λύση – να ερμηνεύσουν ανεξάρτητα τις συμφωνίες της ΕΕ και του Σένγκεν, υπέθεσε ο Πόιστι.

Αναμένεται κάποια πολιτική διαμάχη στο κοινοβούλιο. Η αντιπολίτευση, ιδίως το εθνικιστικό κόμμα των Φινλανδών, θα ήταν έτοιμο να κλείσει τα σύνορα, αν χρειαστεί. Η υπουργός Εσωτερικών Κρίστα Μικόνεν (Πράσινοι) θεώρησε πρόωρες τέτοιες ενέργειες.

Οι αναφορές από τα σύνορα διέφεραν σε κάποιο βαθμό. Η φινλανδική συνοριοφυλακή έγραψε στο Twitter το πρωί της Πέμπτης (22 Σεπτεμβρίου) ότι την Τετάρτη στα σημεία διέλευσης στη νοτιοανατολική Φινλανδία, 4.824 Ρώσοι πολίτες είχαν διασχίσει τα σύνορα, μια αύξηση 57% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων το απόγευμα έκαναν λόγο για ουρές εκατοντάδων μέτρων, αλλά η κατάσταση φέρεται να είναι ήρεμη και ελεγχόμενη.

Σχετικα αρθρα

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin