Image default
Ευρώπη

Οικονομική βοήθεια στους Γάλλους που φιλοξενούν Ουκρανούς πρόσφυγες

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν επισημοποίησε τη Δευτέρα (3 Οκτωβρίου) μια οικονομική βοήθεια για τους Γάλλους που υποδέχονται «εκτοπισμένους Ουκρανούς στα σπίτια τους».

Η ανακοίνωση έγινε από την επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης σε ομιλία της στην Εθνοσυνέλευση τη Δευτέρα (3 Οκτωβρίου), όταν η Βουλή επανήλθε στις εργασίες της μετά τις θερινές διακοπές, πριν από μια συζήτηση των βουλευτών για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις συνέπειές της στη Γαλλία. Ο Ουκρανός πρέσβης στη Γαλλία, Βάντιμ Ομελτσένκο, βρισκόταν στα θεωρεία.

Αφού υπενθύμισε τη γαλλική και ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία, τόσο την ανθρωπιστική όσο και τη στρατιωτική, η Πρωθυπουργός καλωσόρισε και ευχαρίστησε «όλες τις [γαλλικές] τοπικές αρχές που κινητοποιούνται, οργανώνουν την αλληλεγγύη και επιτρέπουν την υποδοχή και την εκπαίδευση των Ουκρανών προσφύγων. Η δέσμευσή τους είναι πολύτιμη και καθοριστική».

Όσον αφορά τους Γάλλους ιδιώτες, η Μπορν δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει «όλους τους συμπολίτες μας που έχουν δεσμευτεί» και ανακοίνωσε «την εφαρμογή, από τα τέλη Νοεμβρίου, της βοήθειας προς τους συμπατριώτες μας που φιλοξενούν Ουκρανούς εκτοπισμένους στα σπίτια τους».

«Ο πόλεμος θα διαρκέσει», αλλά η Γαλλία θα είναι «στο ύψος των περιστάσεων [διότι] η αντίσταση του ουκρανικού λαού μας υποχρεώνει», είπε.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διυπουργικής μονάδας αντιμετώπισης κρίσεων για την υποδοχή των ανθρώπων που διαφεύγουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο νομάρχης Ζοζέφ Ζιμέ, είχε ήδη επισημάνει τον Ιούλιο ότι η βοήθεια αυτή μελετάται «για να αποφευχθεί η κατάρρευση αυτής της υποδοχής», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde. Εξήγησε συγκεκριμένα ότι «η φιλοξενία ενός ουκρανικού νοικοκυριού στο σπίτι του για αρκετούς μήνες […] δημιουργεί οικονομικές επιβαρύνσεις και μπορεί να οδηγήσει σε μια μορφή κόπωσης».

Επίσης, εξήγησε, «οι δυνατότητες συλλογικής στέγασης μειώνονται» και το «πλαίσιο πρόσβασης στη στέγαση [είναι] περίπλοκο». Τότε, ο Νομάρχης είπε ότι το ποσό αυτής της βοήθειας θα πρέπει να είναι «150 έως 200 ευρώ για μερικούς μήνες».

Η Μπορν δήλωσε επίσης ότι η Γαλλία είναι «αποφασισμένη» να διασφαλίσει ότι τα εγκλήματα που «διαπράχθηκαν από τη Ρωσία θα καταγραφούν, θα κριθούν και θα τιμωρηθούν», «απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή μιας διαρκούς ειρήνης».

Τέλος, η Μπορν ανακοίνωσε «μια οικονομική διάσκεψη με τις ουκρανικές αρχές για την κινητοποίηση των γαλλικών εταιρειών» στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin