Image default
Αγορές

Αλλαγή σκηνικού και διορθωτικές κινήσεις στη Wall Street

Αλλαγή σκηνικού και διορθωτικές κινήσεις στη Wall Street

Το «βάρος» της κατοχύρωσης των προηγούμενων κερδών (profit taking) έκαμψε την αντίσταση των επενδυτών στη Wall Street, η οποία επανήλθε με ήπιο τρόπο στις απώλειες μετά από δύο ισχυρά ανοδικές συνεδριάσεις.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,14% στις 30.273,87 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 0,20% στις 3.783,29 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με πτώση 0,25% στις 11.148,64 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές ξεκίνησαν με ισχυρές απώλειες, ωστόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κατάφεραν να τις περιορίσουν αισθητά. Μάλιστα, λίγο πριν το τέλος πέρασαν σε θετικό έδαφος, αλλά η τάση για κατοχύρωση των κερδών έστειλε τελικά τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς επέστρεψε σε άνοδο στο 3,74%, ενισχυόμενη περισσότερο από 10 μονάδες βάσης, μετά από μια σύντομη πτώση κάτω από το 3,6% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 208.000 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ σε σύγκριση με ένα μήνα πριν. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση 200.000 ιδιωτικών θέσεων εργασίας. Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα συρρικνώθηκε 4,3% στα 67,4 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2021.

«Ήρθε η στιγμή της παύσης ανόδου που καταδεικνύει για μία ακόμη φορά πόσο ευμετάβλητη είναι η αγορά. Αυτή τη στιγμή η αντίληψη που επικρατεί είναι ότι η αγορά θα πρέπει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο έως ότου η Fed αλλάξει γραμμή. Σίγουρα, τα σημερινά στοιχεία ήταν θετικά, όμως χρειάζεται να μεσολαβήσουν πολλά τέτοια στοιχεία προκειμένου να πειστεί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ότι ήρθε η ώρα για να μετριάσει την επιθετική στάση της», αναφέρει ο Yung Yu Ma, στρατηγικός αναλυτής της BMO Wealth Management.

Ο OPEC+ έδωσε ώθηση στο πετρέλαιο

Σε ανοδική τροχιά παρέμειναν και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με τη νέα συμφωνία του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγικών Χωρών και των συμμάχων του (OPEC+) να οδηγεί τον «μαύρο χρυσό» σε υψηλότερα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι τα μέλη του οργανισμού συμφώνησαν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αρκετά πάνω από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για περικοπές 1 εκατ. βαρέλια. Με την εν λόγω συμφωνία, ο OPEC+ προσπαθεί να κρατήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, μετά την πρόσφατη οξεία αποκλιμάκωση που υπέστησαν.

Στον απόηχο της συμφωνίας, το συμβόλαιο του Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε τις συναλλαγές στα 93,37 δολάρια το βαρέλι έχοντας προσθέσει στην τιμή του 1,57 δολάρια  ή 1,7%. Παράλληλα, το αμερικανικό WTI είδε το δικό του συμβόλαιο Νοεμβρίου να ενισχύεται κατά 1,4% ή 1,24 δολάρια και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 87,76 δολάρια το βαρέλι.

Τέλος στο ανοδικό σερί του χρυσού

Στις απώλειες επέστρεψε ο χρυσός, μετά από ένα τριήμερο σερί κερδών που κατέγραψε τις προηγούμενες ημέρες. Το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε λόγω της νέας ανόδου του δολαρίου, αλλά και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Ειδικότερα, ο χρυσός είδε το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου να ολοκληρώνει στα 1.720,8 δολάρια η ουγγιά με μικρές απώλειες 0,6% ή 9,7 δολαρίων. Το ασήμι Δεκεμβρίου κατέγραψε απώλειες 2,5% ή 55 σεντς στα 20,475 δολάρια η ουγγιά, ενώ αντίθετα ο χαλκός ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,3% στα 3,5005 δολάρια η λίβρα.

  • Wall Street
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός
  • OPEC+
  • εμπορικό έλλειμμα ΗΠΑ
  • θέσεις εργασίας
  • PROFIT TAKING

    Σχετικα αρθρα

    Στα «πράσινα» ξανά η Wall Street–Ράλι για Nasdaq και S&P 500

    admin

    Ανέκτησαν δυναμική οι ευρωαγορές- Θετικό κλείσιμο εβδομάδας

    admin

    Wall Street: Alphabet και Microsoft δίνουν ώθηση στους δείκτες

    admin

    Ανακτούν δυναμική οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές-Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη BOJ

    admin

    Η AI θα συνεχίσει να ωθεί υψηλότερα τις τεχνολογικές μετοχές

    admin

    Απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθια» το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός

    admin

    Διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin