Image default
Ευρώπη

Ο Μακρόν καλεί σε «πίεση» στα πλούσια μη ευρωπαϊκά κράτη στην COP27

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει να «πιέσει» την Κίνα και τις ΗΠΑ να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες που υφίστανται τις μεγαλύτερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο πρόεδρος κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ την Κυριακή.

Συμμετέχοντας το πρωί σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με ακτιβιστές, ο Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να «ασκήσει πίεση στις πλούσιες μη ευρωπαϊκές χώρες, να πει “πρέπει να πληρώσετε το μερίδιό σας”». Ειδικότερα «η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κάνουν περισσότερα», πρόσθεσε.

«Οι Ευρωπαίοι πληρώνουν», αλλά «είμαστε οι μόνοι που πληρώνουμε», είπε ο πρόεδρος, σημειώνοντας τη σημασία της «κλιματικής δικαιοσύνης», καθώς οι φτωχές ή αναδυόμενες χώρες υφίστανται τις βαρύτερες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Εμείς [οι αφρικανικές χώρες] αναλαμβάνουμε το κόστος της ανάπτυξης πράσινων έργων στην Αφρική καταφεύγοντας σε χρέος, αυτό δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μακί Σαλ στο franceinfo. «Χρειαζόμαστε διεθνή αλληλεγγύη», πρόσθεσε.

Αν και ο Σαλ, μαζί με άλλους Αφρικανούς ηγέτες, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε η υπόσχεση που δόθηκε στην COP15 στην Κοπεγχάγη το 2009 για την καταβολή 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως από το 2020 για τη στήριξη της δράσης για το κλίμα, ο Μακρόν δήλωσε ότι η υπόσχεση που δόθηκε τότε δεν θα είναι πλέον κατάλληλη για την τρέχουσα κατάσταση.

Ο Μακρόν ζήτησε τη δημιουργία μιας «καινοτόμου χρηματοδότησης για το κλίμα», η οποία θα μπορούσε να δημιουργηθεί από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΟΣΑ – ένα σχέδιο που, όπως είπε, θα μπορούσε να δημιουργηθεί την άνοιξη του 2023. Υποστηρίζεται επίσης από την πρωθυπουργό των Μπαρμπάντος Μία Μότλι.

Θα εξυπηρετούσε την κινητοποίηση έκτακτης δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης και θα άλλαζε τους κανόνες των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση στην οποία θα βρισκόταν ένα κράτος-δανειολήπτης εάν έπεφτε θύμα ενός «κλιματικού σοκ».

Όμως, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, «η Γαλλία αποφεύγει τις βραχυπρόθεσμες ευθύνες της απέναντι στις κοινότητες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή», επειδή το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ «δεν ανταποκρίνονται με κανέναν τρόπο στον επείγοντα χαρακτήρα και την ανάγκη να δοθεί τώρα χρηματοδοτική απάντηση στις πιο ευάλωτες κοινότητες», δήλωσε η Ορόρ Μάθιου, επικεφαλής των διεθνών πολιτικών του Climate Action Network.

Με άλλα λόγια, χρειάζονται χρήματα για να αποφευχθεί η χρήση άνθρακα. «Εάν δεν υπάρχουν τα χρήματα», ο Σαλ επισήμανε ότι η αφρικανική ήπειρος θα αναγκαστεί να στραφεί στον άνθρακα, «κάτι που συμβαίνει σήμερα στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες».

Η Αφρικανική Ένωση υπερασπίστηκε ήδη αυτή τη θέση στις αρχές Οκτωβρίου και απείλησε ότι θα καταφεύγει όλο και περισσότερο σε επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα για να λάβει χρηματοδότηση από τις πλούσιες χώρες.

Ενόψει της διάσκεψης για το κλίμα, το Ελιζέ σημείωσε ότι «η έξοδος από τον άνθρακα είναι η μητέρα όλων των μαχών». «Πέρα από τους οικονομικούς στόχους […] αυτό που μετράει είναι τα έργα που θέτουμε σε εφαρμογή επί τόπου και η ρεαλιστική προσέγγιση που μπορούμε να αναπτύξουμε για να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά», πρόσθεσε το προεδρικό μέγαρο.

Η υπόσχεση του Μακρόν, όπως και στη Γλασκώβη το 2021, είναι λοιπόν η Γαλλία να «επενδύσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να συνοδεύσει» την έξοδο από τον άνθρακα στη Νότια Αφρική, μέσω της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της πυρηνικής ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας.

«Με την Ινδονησία, την Ινδία, τη Σενεγάλη» οι προσπάθειες αυτές πρέπει «να ενταθούν», πρόσθεσε.

«Η ενεργειακή επανάσταση είναι εφικτή και θα επιτευχθεί μέσω αυτής της στρατηγικής με τις αναδυόμενες χώρες», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin