Image default
Ευρώπη

Συνεπής στην αντιπυρηνική της στάση ακόμα μια φορά η Αυστρία

Εν μέσω αναφορών στα μέσα ενημέρωσης ότι τα σχέδια της Τσεχίας για νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες κοντά στα σύνορα με την Αυστρία προχωρούν περισσότερο από ό,τι είχε προγραμματιστεί, η αυστριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιβεβαιώνει την αντιπυρηνική της στάση.

Η Αυστρία είναι η πιο ένθερμη αντιπυρηνική χώρα στην Ευρώπη. Ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός της χώρας Zwentendorf, ο οποίος άρχισε να κατασκευάζεται το 1971, αντιμετώπισε τόσο έντονες αντιδράσεις που δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία. Επί του παρόντος, η Βιέννη μηνύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση «πράσινης» ετικέτας στην πυρηνική ενέργεια μέσω της ταξινομίας βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ.

Η Αυστρία θα συνεχίσει να τηρεί αντιπυρηνική στάση έναντι των γειτονικών χωρών, εξήγησε η υπουργός Περιβάλλοντος Leonore Gewessler (Πράσινοι) σύμφωνα με το Ö1.

Στην Τσεχία λειτουργούν σήμερα έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες, οι οποίοι παρέχουν περίπου το 37% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Σε περίπου 20 χρόνια, η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να παρέχει το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, παρά την προβλεπόμενη γενική αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να επιτευχθεί αυτή η σοβαρή πυρηνική ανάπτυξη, η κυβέρνηση ποντάρει σε μικροσκοπικούς πυρηνικούς σταθμούς, τους λεγόμενους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR). Οι SMR απέχουν πολύ από την εμπορική πραγματικότητα, καθώς κανένας δεν έχει κατασκευαστεί μέχρι στιγμής.

Αλλά η Τσεχία εξετάζει επίσης δύο κανονικούς αντιδραστήρες στο Τέμελιν, το οποίο απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το Λιντς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας.

«Το Τέμελιν απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από το κέντρο του χωριού μας», παραπονέθηκε η Anita Gstöttenmayr, δήμαρχος από μια πόλη στα σύνορα, προσθέτοντας ότι μπορούν να δουν τους αντιδραστήρες από ορισμένα ύψη.

«Κάτι απλά εξετάζεται ή αποφασίζεται χωρίς να μας ενημερώνουν», παραπονέθηκε η δήμαρχος.

Τώρα, οι αντιπυρηνικές πόλεις της Αυστρίας απειλούν να στραφούν σε διαδηλώσεις και αποκλεισμούς δρόμων.

«Ακούγεται ανόητο, αλλά θα πρέπει να βγούμε ξανά στους δρόμους για να ευαισθητοποιηθούμε και να κάνουμε τη διαφορά», πρόσθεσε η δήμαρχος.

Σχετικα αρθρα

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin