Image default
Ευρώπη

Διχάζεται η Τσεχία για το μποϊκοτάζ στην Ουγγαρία εντός της ομάδας Βίζεγκραντ

Ενώ οι ηγέτες και των δύο τμημάτων του τσεχικού κοινοβουλίου αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν μια επικείμενη συνάντηση με τους ομολόγους τους του Βίζεγκραντ (V4) για την πολιτική της Ουγγαρίας έναντι της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα προχωρά στη σύνοδο κορυφής των επικεφαλής των κυβερνήσεων της μαχόμενης περιφερειακής ομάδας.

Ο Φιάλα σχεδιάζει να συμμετάσχει στη συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών της ομάδας Βίζεγκραντ στις 24 Νοεμβρίου στη Σλοβακία, όπου σκοπεύει να συζητήσει την αμφιλεγόμενη γερμανική «οικονομική ασπίδα» ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ και να πιέσει για μια κοινή προσέγγιση στη στήριξη της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων.

«Προτιμούμε μια κοινή προσέγγιση και κοινούς κανόνες, διότι, σε έναν ανταγωνισμό εθνικών προϋπολογισμών, σίγουρα δεν θα καταλαμβάναμε την πρώτη θέση, ούτε θα μπορούσαμε», δήλωσε ο Φιάλα στο Seznam Zprávy.

Με την απόφασή του να προχωρήσει στη συνάντηση, ο Φιάλα διαχωρίζει τη θέση του με την πρόεδρο της τσεχικής Βουλής Μαρκέτα Πεκάροβα Αντάμοβα και τον πρόεδρο της τσεχικής Γερουσίας Μίλος Βίστρτσιλ, οι οποίοι αρνήθηκαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με την ουγγρική πλευρά στην επικείμενη συνάντηση των νομοθετικών ηγετών των V4 την επόμενη ημέρα, αναγκάζοντας τους Σλοβάκους οικοδεσπότες να ακυρώσουν τη συνάντηση.

Ο Βίστρτσιλ προέρχεται από το φιλελεύθερο-συντηρητικό, ήπια ευρωσκεπτικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών (ODS) του Φιάλα, ενώ η Αντάμοβα ηγείται του νεότερου εταίρου της κυβέρνησης στον συνασπισμό, του σφοδρά φιλοευρωπαϊκού φιλελεύθερου-συντηρητικού TOP09.

Σύμφωνα με πηγές του Seznam Zprávy, οι ηγέτες των δύο τμημάτων του πολωνικού Sejm δεν θα συμμετείχαν ούτε στη συνάντηση.

Αντιδρώντας, ο πρόεδρος του μονοθάλαμου κοινοβουλίου της Ουγγαρίας, Λάσζλο Κόβερ, εξέφρασε τη λύπη του για την αναβολή της συνάντησης, λέγοντας: «Οι παρατηρήσεις των ομιλητών του τσεχικού κοινοβουλίου σχετικά με τη χώρα μας είναι αναληθείς και ασεβείς, δεν ανταποκρίνονται στα γεγονότα και θέτουν υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα της ουγγρικής κυβέρνησης να διαμορφώνει την πολιτική της με γνώμονα το ουγγρικό εθνικό συμφέρον», έγραψε το γραφείο του σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, ανέφερε ο δημοσιογραφικός εταίρος της EURACTIV, Telex.

Η διαφορετική προσέγγιση στην Ουγγαρία είναι το τελευταίο σημάδι της προσπάθειας των πολιτικών στην Τσεχία, την Πολωνία και τη Σλοβακία να αναζωπυρώσουν μια μακρά ιστορία περιφερειακής συνεργασίας και της συνεχιζόμενης άρνησης της Βουδαπέστης να διακόψει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα.

Στα τέλη Μαρτίου, η Σλοβακία, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος στο τιμόνι της εκ περιτροπής προεδρίας της περιφερειακής ομάδας, αναγκάστηκε να ακυρώσει τη συνάντηση μεταξύ των αντίστοιχων υπουργών Άμυνας των V4 μετά την αποχώρηση της Πολωνίας και της Τσεχίας.

«Νομίζω ότι δεν είναι μυστικό ότι η Ουγγαρία έχει διαφορετική προσέγγιση από τις άλλες τρεις χώρες των V4. Ωστόσο, και αυτό είναι σημαντικό, ο διάλογός μας οδήγησε στο να υποστηρίξει η Ουγγαρία όλες τις βασικές αποφάσεις στις διαπραγματεύσεις της ΕΕ μέχρι στιγμής», τόνισε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Τσεχίας. Πρόσθεσε επίσης ότι η διατήρηση της ενότητας της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας.

Για τον Φιάλα, θα είναι η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου της ομάδας V4 από τον διορισμό του τον Νοέμβριο του 2021.

«Δεν θα προδικάσω τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Το σημαντικό είναι ότι μιλάμε μεταξύ μας. Οι V4 στο υψηλότερο επίπεδο δεν έχουν συναντηθεί τους τελευταίους μήνες. Είναι σίγουρα ένα χρήσιμο σχήμα που έχει αποδείξει την αξία του στο παρελθόν», κατέληξε ο Φιάλα.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Έκκληση ΟΗΕ προς πάσα κατεύθυνση για την αποτροπή ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα

admin