Image default
Αγορές

Goldman Sachs: Προβλέπει αναιμικά κέρδη στα Χρηματιστήρια το 2023

Goldman Sachs: Προβλέπει αναιμικά κέρδη στα Χρηματιστήρια το 2023

Μπορεί να αναμένεται ότι οι Χρηματιστηριακές αγορές θα γνωρίσουν λιγότερες απώλειες μέσα στο 2023 σε σχέση με φέτος, ωστόσο όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, η αναιμική αύξηση των εταιρικών κερδών δεν προϊδεάζει για μεγάλα κέρδη την επόμενη χρονιά.

Σε έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη, η Τράπεζα αναφέρει ότι «η απόδοση των αμερικανικών μετοχών το 2022 περιστρεφόταν γύρω από την επώδυνη υποβάθμιση της αποτίμησης, αλλά η πρόκληση που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι μετοχές για το 2023, θα αφορά την μη αύξηση των εταιρικών κερδών».

Ακόμα οι αναλυτές υπολογίζουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή στον S&P 500 θα παραμείνουν αμετάβλητα στα 224 δολάρια το επόμενο έτος και ο δείκτης θα σημειώσει πτώση 2% στις 3.900 μονάδες μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Ωστόσο υποθέτουν ότι η Federal Reserve μπορεί να καταφέρει να σώσει εν μέρει την κατάσταση και να αποφύγει μια επώδυνη ύφεση. Μια σκληρή προσγείωση είναι ακόμα δυνατή, προειδοποίησαν οι αναλυτές, προβλέποντας ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα μειωθούν κατά 11% στα 200 δολάρια και ο S&P 500 θα βυθιστεί 21% στις 3150 μονάδες αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο.

Σε μεγάλο βαθμό οι ζοφερές αυτές προβλέψεις ενισχύθηκαν από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed μέσα στο 2022, με την κεντρική τράπεζα να αυξάνει το επιτόκιο πολιτικής της κατά σχεδόν 400 μονάδες βάσης για να περιορίσει τον πληθωρισμό. Αυτό αύξησε σημαντικά το κόστος δανεισμού, ανεβάζοντας το μέσο κόστος κεφαλαίου για τις αμερικανικές εταιρείες από το χαμηλότερο επίπεδο που είχε καταγραφεί το 2021, στο υψηλότερο της δεκαετίας φέτος, στο 6%.

Η Goldman εκτιμά ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια κατά επιπλέον 125 μονάδες βάσης, φτάνοντας τελικά τον στόχο του 5,0%-5,25% τον Μάιο του 2023. Μέχρι τότε, οι κεντρικοί τραπεζίτες πιθανότατα θα δουν σαφέστερες ενδείξεις της πτώσης του πληθωρισμού, γεγονός που θα προκαλέσει μια παύση στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η αύξηση των επιτοκίων που είναι ήδη υψηλά, ενέχει τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης της οικονομίας, οδηγώντας τις ΗΠΑ σε ύφεση. Ο καθηγητής του Wharton, Jeremy Siegel, σημείωσε ότι ορισμένοι δείκτες πληθωρισμού υστερούν σε σχέση με τις επίσημες στατιστικές κατά περίπου 18 μήνες και ο νομπελίστας Paul Krugman πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων λειτουργούν επίσης αρνητικά προς την οικονομία.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο προς τα κάτω, είπε, και ότι η πρόσθετη σύσφιξη θα αποβεί υπερβολική.

 

  • Goldman Sachs
  • ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • επιτόκια
  • FED
  • μετοχές
  • S&P 500

    Σχετικα αρθρα

    Απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθια» το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός

    admin

    Διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin

    Χάνεται το momentum στις Ευρωαγορές- Στο κόκκινο τα κυριότερα χρηματιστήρια

    admin

    Επεκτείνονται τα κέρδη του Nasdaq- Ράλι 12% για την Tesla

    admin

    «Χτίζουν» πάνω στο θετικό μομέντουμ οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ποιοι δείκτες ξεχώρισαν

    admin

    Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι, με οδηγό τις ανακοινώσεις κερδών

    admin

    Υψηλότερα οι Ευρωαγορές- Νέο ρεκόρ για τον βρετανικό FTSE 100

    admin