Image default
Οικονομία

Ποιοι δεν θα επιστρέψουν την επιστρεπτέα προκαταβολή

Το ζήτημα προέκυψε πρόσφατα, όταν η ΑΑΔΕ απέστειλε σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ειδοποιήσεις να επιστρέψουν εντόκως το 100% των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν την περίοδο 2020-2021, με το αιτιολογικό ότι δεν τήρησαν την υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των θέσεων εργασίας για συγκεκριμένες περιόδους.

Με την απόφαση απαλλάσσονται της υποχρέωσης επιστροφής των ενισχύσεων οι επιχειρήσεις που εμφανίζονται να έχουν μειώσει την απασχόληση έως και μία μονάδα.

Συγκεκριμένα, με νέα κοινή απόφαση (υπ’ αριθμόν ΓΔΟΥ 85/2022) προβλέπεται χαλαρότερος τρόπος ελέγχου της τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων, ώστε να μην τιμωρηθούν άδικα επιχειρήσεις που ουσιαστικά δεν μείωσαν το προσωπικό τους. Η απόφαση προβλέπει ότι για το κριτήριο χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής που αφορά τη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη», θα λαμβάνεται πλέον υπόψη ότι:

* Δεν έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον ο μέσος όρος των εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης είναι μικρότερος κατά μία μονάδα και άνω σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.

* Έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον ο μέσος όρος των εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης είναι μεγαλύτερος ή ίσος ή μικρότερος μέχρι και μία μονάδα σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.

Νέα πρόσληψη

Με αυτόν τον τρόπο, εάν, για παράδειγμα, μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλο εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Επιπλέον, με τη νέα ΚΥΑ επέρχονται και άλλες αλλαγές για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων.

Συγκεκριμένα:

1ον. Παρατείνεται αυστηρά έως τις 31/01/2023 η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που βεβαιώθηκαν μέχρι και τις 2 Νοεμβρίου 2022.

 2ον. Παρατείνεται έως τις 30/12/2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

3ον. Ειδικά για τις παρακάτω περιπτώσεις ισχύουν τα εξής:

α) Για επιχειρήσεις με διαχειριστική χρήση από 1ης Νοεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου ή και από 1ης Δεκεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου το ύψος των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών προκύπτει από τον κωδικό 500 της κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε3) της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και 2020, αντίστοιχα, όπως έχουν υποβληθεί μέχρι την 31η.05.2022.

β) Για επιχειρήσεις που έκαναν αλλαγή της διαχειριστικής περιόδου εντός του 2019, η σύγκριση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 της επιχείρησης διενεργείται σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019, με τον κωδικό 500 του εντύπου Ε3 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 που αφορά τη νέα διαχειριστική περίοδο.

γ) Για επιχειρήσεις που έκαναν αλλαγή της διαχειριστικής περιόδου εντός του 2019, όταν μέρος των εισοδημάτων είχε δηλωθεί στο φορολογικό έτος 2018, η σύγκριση των εσόδων πραγματοποιείται με αναγωγή του συνόλου των δηλωθέντων εισοδημάτων των φορολογικών ετών 2018 και 2019 σε δωδεκάμηνη βάση.

δ) Για επιχειρήσεις που έκαναν αλλαγή της διαχειριστικής περιόδου εντός του 2020, η σύγκριση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 της επιχείρησης διενεργείται σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020, με τον κωδικό 500 του εντύπου Ε3 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 αναγόμενο σε δωδεκάμηνη βάση.

ε) Για επιχειρήσεις που εκ παραδρομής αναγνωρίστηκε το μη επιστρεπτέο ποσό ως έσοδο του φορολογικού έτους 2020 και έχει υποβληθεί μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022 τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 αποκλειστικά για την αιτία αυτή, η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει μέσω της εφαρμογής «τα αιτήματά μου» της διαδικτυακής πύλης myaade.gov.gr στον κατάλογο της «διαδικασίας» της «θεματικής ομάδας» Εισόδημα με επιλογή «Επανυπολογισμός επιστρεπτέου ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής» αίτηση από την 30ή Νοεμβρίου μέχρι και την 7η Δεκεμβρίου 2022 προκειμένου να διενεργηθεί εκ νέου ο υπολογισμός του επιστρεπτέου ποσού, κατόπιν μηχανογραφικής διασταύρωσης των κωδικών των εντύπων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 από την ΑΑΔΕ.

  • Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις

Για νομικά πρόσωπα

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων θα πρέπει να έχει διαγραφεί το συνολικό ποσό του κωδικού 481 του εντύπου Ν και στην περίπτωση της τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, να έχει τροποποιηθεί ο υποκωδικός 011 του κωδικού 144 και παράλληλα και για τις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να έχει μειωθεί ισόποσα ο κωδικός 560 του πίνακα Ζ1 του εντύπου Ε3.

Για τις ανωτέρω περιπτώσεις α έως και ε, εφόσον έχει ήδη διενεργηθεί ο υπολογισμός του επιστρεπτέου ποσού και έχει ήδη βεβαιωθεί αυτό μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, το επιστρεπτέο ποσό επανυπολογίζεται. Μετά τον επανυπολογισμό, το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022 διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ) από τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται εκ νέου. Ο νέος τίτλος είσπραξης εξοφλείται σύμφωνα με τα ήδη προβλεπόμενα (έως και σε 96 μηνιαίες δόσεις). Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

4ον. Για τις περιπτώσεις που βεβαιώθηκαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά βάσει των εκκαθαρίσεων που διενεργήθηκαν στις 2/11/2022, εάν με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών που θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022 διαπιστωθεί ότι έπαυσαν πλέον να ισχύουν οι λόγοι για τους οποίους ζητήθηκαν πίσω ολόκληρα τα ποσά, αυτά θα επαναβεβαιωθούν σε χαμηλότερο ύψος, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους ωφελούμενους.

Ειδικότερα, σε περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων διενεργείται εκ νέου υπολογισμός της οφειλής. Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε θα διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ) από τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα θα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται κανονικά, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για όλους τους ωφελούμενους. Ο νέος τίτλος είσπραξης θα πρέπει να εξοφλείται σύμφωνα με τα όσα ήδη προβλέπονται. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης θα πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ής Δεκεμβρίου 2022 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που βεβαιώθηκε θα διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ) από τη ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα θα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης, όπως αυτό υπολογίζεται κανονικά σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για όλους τους ωφελούμενους. Ο νέος τίτλος είσπραξης θα πρέπει να εξοφλείται σύμφωνα με τα όσα ήδη προβλέπονται. Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.

 Ακύρωση παράτασης

Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ής Δεκεμβρίου 2022 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, η παράταση θεωρείται ως μη χορηγηθείσα και επί του ποσού που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, επιβάλλονται από 1ης Δεκεμβρίου 2022 τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 4978/2022 (ΚΕΔΕ).

-

Σχετικα αρθρα

Πόσο θα είναι το ελάχιστο αντάλλαγμα για παραχωρήσεις αιγιαλών

admin

Eπιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

admin

Πόσα δηλώνουν στην εφορία γιατροί, δικηγόροι, ιδιοκτήτες ταξί, ηλεκτρολόγοι: Οι «πλούσιοι» και οι «φτωχοί»

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο περισσότερο θα αυξάνονται οι μισθοί

admin

Πλημμύρες: 4.850 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής

admin

Η ώρα της εφορίας: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

admin

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

admin

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

admin

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη – Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις

admin

ΥΠΕΘΟ: Διαφάνεια στις παραχωρήσεις αιγιαλών με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες

admin

ΥΠΟΙΚ: Το ελάχιστο τίμημα που θα λαμβάνουν Δημόσιο-δήμοι από παραχώρηση αιγιαλού-παραλίας

admin

Δ. Μόσχος (κτηνοτρόφοι): «Β’ και Γ’ διαλογής τα αρνιά που πωλούνται με 10 ευρώ το κιλό, στα σούπερ μάρκετ»

admin