Image default
Τοις Μετρητοίς

Επενδύοντας στις αγορές. Η τρισδιάστατη μάχη που μαίνεται κυρίως μέσα στους ίδιους τους επενδυτές

Οι επενδυτικές συναλλαγές δεν είναι απλώς αριθμοί. Είναι μια τρισδιάστατη μάχη που μαίνεται κυρίως μέσα στους ίδιους τους επενδυτές. Η έλλειψη οποιουδήποτε κρίσιμου στοιχείου μπορεί να σε κάψει σε ανεπανόρθωτο σημείο.  Ο ενεργός επενδυτής  πρέπει πρώτα να αναπτύξει ένα ισχυρό σύστημα συναλλαγών που να ταιριάζει με την προσωπικότητά του και την ανοχή του κεφαλαιακού κινδύνου. 

Τότε μόνο πρέπει να το ενεργοποιήσει και να το ακολουθήσει με απόλυτη πειθαρχία και πίστη μέσα από τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η έκθεση σε κίνδυνο πρέπει επίσης να αντιμετωπίζεται προσεκτικά μέσω του μεγέθους θέσης και του περιορισμού των ανοικτών θέσεων. Η διαχείριση κινδύνου πρέπει να έχει την ικανότητα να κρατήσει τον επενδυτή ώστε να μη παρασυρθεί από το κύμα που δημιουργεί ένα σερί ήττας επιτρέποντας την επιβίωσή του δίνοντάς του  την ευκαιρία να αναρριχηθεί στην κορυφή  του νικητή.

Ακολουθούν 30 κανόνες που μπορούν να βοηθήσουν τον επενδυτή  να επιβιώσει στις συναλλαγές που εκτελεί στις αγορές ή να φέρει τον μη κερδοφόρο επενδυτή πολύ πιο κοντά στην κερδοφορία.

Συναλλαγές με το σωστό μυαλό.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

  1. Να είστε ευέλικτοι ώστε να ακολουθείτε τη ροή των αγορών και τη δράση των τιμών.  Το πείσμα, ο εγωισμός και τα συναισθήματα είναι οι χειρότεροι δείκτες για εισόδους και εξόδους σε μια επένδυση.
  2. Βάλτε βαθιά στο μυαλό σας ότι ο επενδυτής επιλέγει μόνο τις εισόδους, τις εξόδους, το μέγεθος θέσης και τον κίνδυνο. Η  αγορά είναι αυτή που θα επιλέξει εάν είναι κερδοφόρες ή όχι.
  3. Πρέπει να έχετε ένα σχέδιο συναλλαγών πριν ξεκινήσετε τις συναλλαγές, το οποίο πρέπει να είναι η σταθερά σας, η  άγκυρά σας στη λήψη αποφάσεων.
  4. Πρέπει να εγκαταλείψετε την επιθυμία να έχετε πάντα δίκιο σε κάθε κίνησή σας. Το πρώτο βήμα για να κερδίσετε χρήματα είναι να κόψετε άμεσα μια χαμένη επενδυτική κίνηση  από τη στιγμή που θα επιβεβαιωθεί ότι κάνετε λάθος.
  5. Ποτέ μην διαπραγματεύεστε μεγέθη θέσεων τόσο μεγάλα ώστε τα συναισθήματά σας να υπερισχύουν του πλάνου συναλλαγών σας.
  6. Μην ανησυχείτε για την απώλεια χρημάτων που μπορεί με λίγη παραπάνω προσπάθεια να επιστραφούν, ανησυχείτε για τη συνεχή  απώλεια της πειθαρχίας στις συναλλαγές σας.
  7. Μια χαμένη συναλλαγή σας κοστίζει χρήματα, αλλά το να αφήσετε μια μεγάλη χαμένη συναλλαγή να ξεφύγει από τον έλεγχο μπορεί να σας κάνει να χάσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα την ψυχική σας υγεία. Κόψτε τις απώλειες για χάρη της υγείας σας όσο και για χάρη της διατήρησης του κεφαλαίου.
  8. Ένας επενδυτής μπορεί να προχωρήσει στην επιτυχία μόνο αφού έχει πίστη στον εαυτό του ως νικητή, στο σύστημα συναλλαγών του και γνωρίζει ότι θα παραμείνει πειθαρχημένος στο ταξίδι των επενδυτικών του επιλογών και κινήσεων.

Μειώστε τον κίνδυνο καταστροφής  στο μηδέν.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

  1. Ποτέ μην εισέλθετε σε μια συναλλαγή προτού να ξέρετε από ποιά “πόρτα” θα βγείτε εάν αποδειχθεί ότι κάνατε λάθος.
  2. Βρείτε πρώτα το σωστό επίπεδο stop loss που θα σας “αποδείξει” ότι έχετε κάνει λάθος σχετικά με μια συναλλαγή και, στη συνέχεια, ορίστε το μέγεθος των θέσεων σας με βάση αυτό το επίπεδο τιμής.
  3. Εστιάστε πρώτα σα κβαντικός υπολογιστής  στο πόσα κεφάλαια μπορούν να χαθούν σε οποιαδήποτε συναλλαγή  πριν καν εισέλθετε σε αυτή  και όχι στο πόσα κέρδη θα βγάλετε.
  4. Δομήστε τις συναλλαγές σας μέσω του μεγέθους θέσης και των απωλειών, ώστε να μην χάσετε ποτέ περισσότερο από το 2% του κεφαλαίου συναλλαγών σας σε μία χαμένη συναλλαγή.
  5. Μην εκθέτετε ποτέ το συνολικό κεφάλαιο που διαθέτετε για επενδύσεις σε  κίνδυνο άνω του 5%.
  6. Κατανοήστε τη φύση της μεταβλητότητας και προσαρμόστε το μέγεθος της θέσης σας για τον αυξημένο κίνδυνο σύμφωνα με τις κορυφές της υπάρχουσας  μεταβλητότητας.
  7. Ποτέ, μα  ποτέ, να μην αυξάνεται θέσεις σε μια χαμένη συναλλαγή. Έχει την ικανότητα να βάλει φουρνέλο στο κεφάλαιό σας και να το κάψει συθέμελα. 
  8. Όλες οι συναλλαγές σας θα πρέπει να τελειώνουν με έναν από τους τέσσερις τρόπους: μια μικρή νίκη, μια μεγάλη νίκη, μια μικρή ήττα ή ίσα βάρκα – ίσα νερά, αλλά ποτέ με μια μεγάλη απώλεια. Εάν μπορείτε να απαλλαγείτε από μεγάλες απώλειες, έχετε μεγάλες πιθανότητες να επιτύχετε τελικά ένα υγιές κερδοφόρο χαρτοφυλάκιο.
  9. Να είστε απίστευτα πεισματάρηδες στους κανόνες διαχείρισης κινδύνου, μην υποχωρείτε ούτε εκατοστό. Η άμυνα κερδίζει πρωταθλήματα στον αθλητισμό και κέρδη στις χρηματιστηριακές αγορές.
  10. Τις περισσότερες φορές οι ισχυρές τάσεις  είναι πιο κερδοφόρες από τους κοντινούς διαγραμματικούς στόχους κέρδους. Χρειαζόμαστε τις μεγάλες νίκες για να πληρώσουμε τις χαμένες συναλλαγές. Οι τάσεις άλλωστε τείνουν να πάνε πιο μακριά από ό,τι αναμένει κανείς.

Αναπτύξτε ένα κερδοφόρο σύστημα συναλλαγών που να ταιριάζει στην προσωπικότητά σας.

Η ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ  ΜΕΘΟΔΟΣ 

  1. Παίξτε  αυτό που συμβαίνει, όχι αυτό που νομίζετε ότι θα συμβεί.
  2. Πηγαίνετε μακριά ακολουθώντας  τη δύναμη πουλήστε σύντομα την αδυναμία. 
  3. Ψάξτε και βρείτε το πλεονέκτημά σας σε σχέση με τους άλλους επενδυτές.
  4. Το σύστημα συναλλαγών σας πρέπει να βασίζεται σε μετρήσιμα γεγονότα και όχι σε  θα – θα και απόψεις.
  5. Επενδύστε στα θεμελιώδη και το γράφημα και όχι στις ειδήσεις.
  6. Ένα ισχυρό κερδοφόρο  σύστημα συναλλαγών πρέπει  να έχει σχεδιαστεί ώστε να έχει μεγάλο ποσοστό κερδών επί των συναλλαγών με  μεγάλες νίκες και μικρές απώλειες.
  7. Πάρτε μόνο συναλλαγές που η ανταμοιβή έναντι του κινδύνου είναι υπέρ σας.
  8. Η απάντηση στην ερώτηση, “Ποια είναι η τάση;” είναι η ερώτηση, “Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά σας;”. Πραγματοποιήστε συναλλαγές κατά κύριο λόγο προς την κατεύθυνση που μια αγορά έχει τάση στο χρονικό σας πλαίσιο μέχρι το τέλος που θα σβήσει.
  9. Λάβετε μόνο επενδυτικές κινήσεις  που έχουν πλεονέκτημα, αποφύγετε να παρασυρθείτε από τον ανούσιο θόρυβο.
  10. Τοποθετήστε τα διάφορα stop loss εκτός του εύρους του θορύβου, ώστε να σταματήσετε μόνο όταν όντως κάνετε λάθος όχι γιατί σας χτύπησε  η παλίρροια.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

January 8, 2023

Σχετικα αρθρα

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin

Η μετοχή που δεν κάνει το χατίρι στους υποτιμητές

admin

Σε περιπέτειες το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω Μέσης Ανατολής

admin