Image default
Τοις Μετρητοίς

Lavipharm: Δυναμικό παρόν σε γενόσημα και προϊόντα ιατρικής κάνναβης

Κεφάλαια συνολικού ύψους 51,286 εκατ. ευρώ άντλησε στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Lavipharm (ΛΑΒΙ) αλλάζοντας έτσι ριζικά τη θέσης της στα ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας θετικές ταμειακές ροές. Ο όμιλος Lavipharm, που συμπληρώνει 111 χρόνια πορείας, κοιτάει πλέον το μέλλον με αισιοδοξία δηλώνοντας δυναμικά “παρών” στην παραγωγική ανασυγκρότηση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου εκμεταλλευόμενη τόσο τα σημαντικά κρατικά κίνητρα (επιχορήγηση επενδύσεων μέσα από την επιστροφή του 50% του clawback και του rebate) όσο και τις μεγάλες δυνατότητες των επενδυτικών κονδυλίων του RRF.

Σημαντικός είναι επίσης και ο ρόλος που θα παίξει τα επόμενα χρόνια στην προσπάθεια που πραγματοποιεί η κυβέρνηση ώστε να καταστήσει τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες ως κόμβο παραγωγής και έρευνας στην Ευρώπη υλοποιώντας για αυτόν τον σκοπό επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο όμιλος Lavipharm, όπου έχει ισχυρή τεχνογνωσία στα διαδερμικά φάρμακα και εμφανίζει μια πολύ έντονη παρουσία σε βασικές θεραπευτικές κατηγορίες στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται στην έρευνα, ανάπτυξη, κατασκευή και παραγωγή φαρμακευτικών, δερμοκαλλυντικών και προϊόντων υγείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα προσφέρει υπηρεσίες logistics και χονδρικής πώλησης τρίτων (Lavipharm Active Services) σε ένα δίκτυο 118 φαρμακείων (Pharma PLUS).

Μετά και την αύξηση κεφαλαίου ο όμιλος έχει βάλει μπροστά τον  επιχειρηματικό σχεδιασμό που θα τον οδηγήσει στην επόμενη τριετία σε  ανάπτυξη μεγεθών και κερδοφορίας, ξεπερνώντας αρχικά σε τζίρο τα 112,5 εκατ. ευρώ.

Το business plan, που φαίνεται πως “άρεσε” στους θεσμικούς επενδυτές, στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης. Οι τρεις από αυτούς μάλιστα είναι άκρως υποσχόμενοι για τη μεγέθυνση της Lavipharm.

1.  Clonidine Transdermal Therapeutic System (TTS) ή Catapresan TTS.

Το διαδερμικό αυτό θεραπευτικό σύστημα Clonidine-TTS είναι παγκοσμίως το πρώτο και μοναδικό αντιυπερτασικό, που προσφέρει έλεγχο της αρτηριακής πίεσης με εφαρμογή μόλις μια φορά την εβδομάδα. Χάρη στη μοναδική τεχνολογία διαδερμικής χορήγησης, παρέχει συνεχή και σταθερή ροή της κλονιδίνης για 7 ημέρες, φέρνοντας την αρτηριακή πίεση στα επιθυμητά επίπεδα με το βέλτιστο προφίλ ασφάλειας και με καλύτερη συνολική ανοχή έναντι της κλονιδίνης από το στόμα και άλλων α-αναστολέων. Αυτή τη στιγμή διατίθεται με μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία και αναμένεται σημαντική άνοδος από την εμπορευματοποίηση του και σε άλλες χώρες. Ο όμιλος από αυτό το διαδερμικό προϊόν και μόνο από την Ιταλία, δίχως καμία συνεισφορά από άλλη αγορά, αναμένει για το 2023 EBITDA της τάξεως των 3,4 εκατ. ευρώ και το 2024 EBITDA 5,9 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας έτσι τις ελεύθερες ταμειακές ροές στα 4,6 εκατ. ευρώ.

Το περιουσιακό αυτό στοιχείο αποτιμάται στα 42,7 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που όλος ο όμιλος έχει στο ταμπλό μια κεφαλαιοποίηση κοντά στα 70 εκατ. ευρώ και έχει μαζέψει και 51 εκατ. ευρώ από την αύξηση.

2.  Συνεργασία με τη TIKUN Europe

Τον Νοέμβριο του 2022, η Lavipharm υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με την TIKUN Europe, την κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής προϊόντων ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα. Μέσω αυτής της συνεργασίας, η Lavipharm θα αναλάβει την εμπορική διανομή των νέων προϊόντων της TIKUN, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά το 2023 και για περίοδο πέντε ετών με δυνατότητα ανανέωσης. Αφορούν τελικά προϊόντα ιατρικής κάνναβης που θα παράγονται αποκλειστικά στο εργοστάσιό της στην Ελλάδα και τα νέα, εξειδικευμένα προϊόντα συμπληρώματος διατροφής κανναβιδιόλης /CBD που θα παρασκευάζονται στο εργοστάσιο στη Γαλλία. Η πρώτη αυτή μονάδα παραγωγής σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα αποτελεί τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία κάνναβης στην Ευρώπη. Μάλιστα, αν ενθυμούμαι καλά την εν λόγω μονάδα επισκέφτηκε στις 3 Ιουνίου ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Και αυτός ο πυλώνας θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς απευθύνεται σε μια άκρως αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή αγορά ιατρικής κάνναβης που αποτιμάται σε 4,96 δισ. δολάρια και εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 13,37 δισ. δολάρια μέχρι το 2027.

3.  Συνεργασία με τη Zentiva

Η Lavipharm έχει συνάψει μια στρατηγική, αποκλειστική και μακροχρόνια συνεργασία με τη Zentiva, την κορυφαία παγκόσμια κατασκευάστρια γενόσημων φαρμάκων. Μέσω αυτής της συνεργασίας, η Lavipharm έχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους σκευάσματα, υποστηρίζοντας έναν από τους πλέον ισχυρούς μελλοντικούς αρωγούς της φαρμακοβιομηχανίας, μιας που χρησιμοποιούνται ευρέως από τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο, ως αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις έναντι των ακριβότερων πρωτότυπων φαρμάκων.

Βλέπετε τι γίνεται τελευταία στη χώρα μας με τις σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων και την ισχυρή συμβολή των γενόσημων φαρμάκων που είναι παρόμοια με τα πρωτότυπα, περιέχοντας την ίδια δραστική ουσία ή συνδυασμούς δραστικών, γεγονός που συνεπάγεται και παρόμοια θεραπευτικά αποτελέσματα. Η Lavipharm λοιπόν έχει αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με τη Zentiva 20 φαρμακευτικά προϊόντα ενώ έως το 2024 θα τα αυξήσει σε 44 προϊόντα σε 5 διαφορετικές παθολογικές ειδικότητες, προσφέροντας μια αύξηση στον τζίρο του ομίλου άνω των 18,4 εκατ. ευρώ.

4.  Νέες σειρές προϊόντων

Ο όμιλος Lavipharm θα λανσάρει 7 νέες σειρές προϊόντων που δύνανται να αυξήσουν τις πωλήσεις κατά 14 εκατ. ευρώ. Το πλέον σημαντικό από αυτά είναι τα επιθέματα φαιντανύλης για την αντιμετώπιση ισχυρού και χρόνιου πόνου. Να τονιστεί ότι η παγκόσμια αγορά των επιθεμάτων φαιντανύλης πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ (139 εκατ. στις ΗΠΑ, 425 εκατ. στην Ευρώπη και 378 εκατ. στον υπόλοιπο κόσμο) και η Lavipharm επειδή έχει αποδεδειγμένη τεχνογνωσία, άδεια και παραγωγικές δυνατότητες αποθήκευσης και πώλησης διαδερμικών συστημάτων και οπιοειδών ναρκωτικών προϊόντων έχει θέσει ως στόχο να κατακτήσει την κορυφή ως προμηθευτής επιθεμάτων φαιντανύλης, παγκοσμίως. Ήδη ο όμιλος έχει κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα (74%), στη Γαλλία (17%), στην Ιταλία (15%), στην Αυστρία (12%) και στη Γερμανία (6%) και συνεχίζει να ανεβαίνει.

Ας ρίξουμε και μια ματιά στην τεχνική ανάλυση της μετοχής η οποία μετά την είσοδό της στην Κύρια αγορά και υπό τη συνεχή διαπραγμάτευση έχει αρχίσει και διαμορφώνει ένα ακόμα πιο καθαρό ανοδικό σκηνικό. Εδώ ως αρχικός κοντινός στόχος εντοπίζεται η διάσπαση της βραχυχρόνιας γραμμής αντίστασης “W” στα 0,4650 ευρώ. Πάνω από εκεί ανοίγει το έδαφος για τη ζώνη των 0,57 με 0,56 ευρώ. Σημαντικές ανοδικές ενδείξεις λαμβάνουμε επίσης τόσο από τον δείκτη Volume-weighted Moving Average (VWMA) όσο και από την ανοδική ορμή του όγκου των συναλλαγών, όπου φαίνεται ένα ξεκαθάρισμα των πωλητών με την “αρπαγή” σημαντικού όγκου μετοχών κάτω από τα 0,40 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή η Lavipharm είναι η μόνη εισηγμένη φαρμακοβιομηχανία και επειδή παγκοσμίως στις χρηματιστηριακές αγορές έχει αποδειχθεί ότι ο εν λόγω κλάδος παίζει ανθεκτικό αλλά και αμυντικό ρόλο έναντι των διάφορων οικονομικών κύκλων, η μετοχή της, όταν ο όμιλος πατήσει γερά και ξεπεράσει τα 100 εκατ. κεφαλαιοποίηση, είναι πολύ πιθανό να τραβήξει τα βλέμματα κάποιων πολύ ισχυρών επενδυτών.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

January 11, 2023

Σχετικα αρθρα

Austriacard Holdings: Υψηλή κερδοφορία στα έργα ψηφιοποίησης

admin

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Το αλουμίνιο ξυπνάει από το λήθαργο μετά από 670 ημέρες

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin

Profile: Διόγκωσε περαιτέρω το ανεκτέλεστο έργων και τη κερδοφορία της

admin

Performance Technologies: Έντονη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία

admin

Εκωφαντικό deal ύψους 2 δισ. ευρώ ανάμεσα στη ΔΕΗ και τη MYTILINEOS Energy & Metals

admin

Γενικός Δείκτης: Το κβαντικό μηχάνημα και ο εντυπωσιακός σχηματισμός

admin